Sokan talán nem is tudják, mit takar az EVS rövidítés, most eláruljuk nektek ezt is és 10 pontban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a programról.

Az EVS – Európai Önkéntes Szolgálat – az angol European Voluntary Service rövidítéséből ered és 2014-2020 között az Erasmus+ program részévé vált. Az EVS program 2018-tól nevet váltott, mostantól ESC név alatt fut a program, vagyis Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps) az új hivatalos megnevezés, így tudsz új információkhoz jutni a frissített programról.

A program mobilitási lehetőséget biztosít Európa határain belül és kívül a 18-30 év közötti fiatalok számára.

De nézzük mit kell tudni és mit kell tenni, ha még idén részt vennél egy önkéntes projektben:

1Az ESC program mobilitási lehetőséget biztosít Európa határain belül és kívül a 18-30 év közötti fiatalok számára.

Az EVS önkéntességtől annyiban tér el az új program, hogy sokkal nagyobb figyelmet fordítanak az önkéntes egyéni fejlődésére, tanulási folyamatára.

2Ahhoz, hogy ESC önkéntes legyen valaki,

szükséges regisztrálni az Európai Szolidaritási Testület portálján ezen a linken: https://europa.eu/youth/solidarity_hu Majd, ha megvan a regisztrált önkéntes profil, felkereshetnek a szervezetek, akik önkéntesek fogadására készülnek, vagy te is felkereshetsz szervezeteket, akiknek a tevékenysége felkeltette az érdeklődésed és szívesen részt vennél a munkájukban.

3Fontos tudni, hogy az ESC önkéntesség ún. modern önkéntesség,

ami azt jelenti, hogy írásba foglalt szerződéses viszony van a küldő, a fogadó szervezet, és az önkéntes között. Tehát a szerződésbe foglalt feltételeket mindhárom félnek be kell tartania a sikeres együttműködés céljából.

4A modern önkéntesség másik fontos jellegzetessége, hogy az önkéntes munkáért mindig valamilyen juttatás jár.

Az ESC program esetében sokféle formában megjelenik: a program az utazási költségeket, szállást, egészségügyi biztosítást, vízum költségeket (szükség esetén), bérletet, étkezési pénzt és zsebpénzt is biztosít. Ha összeadjuk ezeknek az alapvető szükségleteknek az anyagi költségeit, akkor bizony egy főállású munka átlagfizetését kapjuk.

5Az önkéntes program része a nyelvtanulás.

Legtöbb országban az angol a fő nyelv, amit kérnek, de mindenképp előnyt jelent, ha az egyén beszéli az ország nyelvét, ahol az önkéntesség teljesül. Amennyiben a valamelyik nyelvtudás hiányos, akkor azt online nyelvi kurzussal biztosítja az ESC program.

6Minden önkéntesnek van egy koordinátora a fogadó szervezetnél,

aki útbaigazítást ad az önkéntes tevékenység során, amolyan ,,főnök” szerepben van a koordinátor, csak annál sokkal jobb fej általában J

7Az önkéntesnek van mentora is

(nem kötelező, de jó támasz lehet egy idegen országban, idegen kultúrában), aki a szervezettől független, külső személy. Az ő szerepe követni az önkéntes tanulási folyamatát, segíteni őt, ha problémába ütközik az önkéntes projekt időszak alatt. Egyéntől függ a mentor igénye, szerepe. De sok mindenben segíthet az önkéntesnek, ha más nem, meghallgatja a felgyülemlett problémákat. J

8A projekt végén minden ESC önkéntes megkaphatja a Youthpass tanúsítványt,

ami a 8 kulcskompetencia fejlődését mutatja. Ezt az okmányt az önkéntes tölti ki, ami egy önreflexió a projekt kapcsán, hogy mely kompetenciái fejlődtek az önkéntes időszak alatt.

9Az Erasmus+ önkéntes programja lehetőséget nyújt a nem formális tanulás keretein belül egyéni fejlődésre,

új tapasztalatok és tudás szerzésére, új készségek elsajátítására, önismeret és alkalmazkodó képesség fejlesztésére, amelyet otthon a komfort zónájában nem tudna elsajátítani az egyén. Külföldi utazást, kalandokat, új nemzetközi kapcsolatok kialakítását, különböző kultúrák megismerését, nyelvtanulást biztosít és a program abban is segíthet, hogy egy kis időt nyerjen a fiatal meghozni élete fontos döntéseit akár a pályaválasztást, a továbbtanulást, vagy akár az elhelyezkedést és életpályát illetően.

10Az ESC önkéntes program lehet rövid (1-3 hónap) és hosszútávú (4-12 hónap) önkéntesség.

Mindenki csak egyszer vehet részt hosszútávú önkéntes programban és egyszer rövidtávú programban.

11És mindezt az ESC szabályzati leírása szerint heti 35 órában kell megtenni,

ami még mindig egy kényelmes munkaidő főleg, hogy minden az önkéntes saját fejlődését szolgálja. 🙂

Ristić Anita