A legtöbb háztartásban talán már sülnek a kalácsok, készül a tojáslikőr és fő a húsvéti sonka. Ebben az évben sajnálatos módon viszont nem csak a tavasz lágy napsugarai, a tojásfestés és főleg nem a családi összejövetelek állnak reflektorfényben.

Az ünnepek előtt azonban nem szabad megfeledkeznünk egy jeles eseményről és a sok stressz és feszültség között ideje hát megállni egy percre, meglátni a jót, s a szépet is. Szerencsénkre mindig is akadtak köztünk olyan emberek, akik tudták hogyan repítsenek el minket egy másik univerzumba, anélkül, hogy nekünk el kelljen hagynunk otthonunk biztonságát. Egy ilyen ember születésnapját ünnepeljük ma, április 11-én, a Magyar Költészet Napján.

József Attila 115. születésnapja

József Attila 1905 április 11-én látott napvilágot Budapesten, így ebben az évben töltené be 115. életévét. A Költészet Napját azonban csak 1965 óta ünnepeljük. Míg 1988-ban tizennégy magyar költő egy szonett koszorú megalkotásával tisztelgett eme jeles nap előtt, ma irodalmi előadóestekkel illetve versenyekkel, vagy éppen az utcákra kiragasztott versekkel ünnepeljük ezt a napot. Pontosabban csak ünnepelnénk. A kialakult helyzetre való tekintettel sajnos nem tehetjük meg, hogy egy kellemes bárban, egy hangulatos felolvasóesten üldögélve üssük el az időt. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy le kell mondanunk az élményről. De akkor mit tehetünk?

Online irodalmi adatbázisok

Az internet számos előnyét ismerjük már. Rengeteg információ válhat elérhetővé pár kattintással, így digitalizált dokumentumok, könyvek és versek is. Nem kell tehát tovább arra várnunk, hogy újra kinyissanak a könyvtárak.  Ezeket az oldalakat tanácsos felkeresnünk, ha szeretnénk belemerülni a magyar irodalom online világába.

Eternus

Egy roppant egyszerűen kezelhető, átlátható és felhasználóbarát weboldal. Itt regisztráció nélkül, díjmentesen böngészhetünk 292 szerző és 6624 vers között. Kereshetünk kategóriák, szerzők illetve címkék alapján. Regisztráció után használhatjuk az oldal interaktív társalgóját irodalmi eszmecserék futtatásához. Ha mi magunk is kedvet kaptunk az íráshoz és szeretnénk műveinket másokkal is megosztani, vagy csak amatőr feltörekvő költök munkásságait szeretnénk megtekinteni, az Eternus társoldalán (https://www.poet.hu) erre is lehetőségünk van.          

Arcanum Kézikönyvtár

Szinten egy felhasználóbarát és hasznos online adatbázis. Az oldal sikere a tartalmak sokoldalúságában rejlik. A szépirodalomtól kezdve, a fontos alapműveken keresztül egészen a Bibliáig lehet szemezgetni a művek között.

Magyar Elektronikus Könyvtár

19 944 dokumentumot találhatunk a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán számos műfajt érintve. Ezek letölthetőek és megtekinthetőek többek között HTML, PDF és WORD formátumban is.

Digitális Irodalmi Akadémia

Regénytárral, drámatárral valamint gyermekkönyvtárral várja olvasóit a DIA. Ennek köszönhetően a kortárs magyar irodalom alkotásai a világbármely pontjáról ingyenesen elérhetőek.

Online elérhető kulturális programok

Április 11-én délután 13 óra 50 perckor az M5 csatornán megtalálható lesz Márai Sándor két egyfelvonásosa. 18 órakor a Nagyváradi Szigligeti Színház Facebook oldalán megtekinthető lesz Honnan és hová? – A. J. költészete, illetve este 19 órakor Szabó Magda varázsol el minket Az ajtó című művel a debreceni Csokonai Színház Facebook oldalán.
Nem utolsó sorban érdemes követnünk Grisnik Petra, a #miszépmiszépmiszép kezdeményezés elindítójának munkásságát a közösségi oldalakon, ahol a színművész rendszeresen jelentkezik kulturális tartalmakkal.

Az életünk rövid, de a művészet
Örökebb, mint a földek és egek,
Mi elmegyünk, de a jövő ködébe
Lelkünk világa fényeket vetett.

 

Juhász Gyula – Károlyi Lajoshoz