A Környezetvédelmi világnap alkalmából Izával beszélgettünk, aki csaknem 2 éve él szinte teljesen hulladékmentes életet.

,,A hulladékmentesség nem arról szól, hogy többet hasznosítsunk újra, hanem éppen arról, hogy lépjünk fel felesleges hulladék otthonunkba való beáramlása ellen, és állítsuk meg még a küszöb előtt.”

/Bea johnson/


Iza jelenleg egyetemista, és emellett Szombathely első öko-drogériájának, az Ökosan csapat tagja. 2 évvel ezelőtt jött nála a gondolat, hogy jobban odafigyeljen, mit használ és vásárol nap, mint nap. Természetesen a családjával együtt mindig is odafigyelt a takarékosságra, és arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljen, de ezt mára már egy új szintre fejlesztette.

Beszélgetésünk során sokmindenről mesélt, és bízik benne, hogy ezzel a kis beszámolójával másokat is segíthet elindítani a megfelelő úton, legyen akár kisgyermek, anyuka, nagyszülő vagy épp egyetemista. Mert elkezdeni sosem késő!

„Nem számít milyen KIS LÉPÉSEKBEN indulsz el, az viszont számít, hogy MIKOR indulsz el! „

Hogyan és honnan jött ez az egész életmód váltás?

Ami arra sarkallt, hogy ennél is többet tegyek a környezetért, azok az óceánokban úszó műanyag szigetekről szóló cikkek és képek voltak, amik egyre gyakrabban jöttek velem szembe. A cikkek rá világítottak arra, hogy átlagosan milyen sok (műanyag) hulladékot termelünk évente. Az adatok megdöbbentőek voltak. 2019-ben például Közel 225 millió tonna hulladék keletkezett az Európai Unióban, ami lakosonként 502 kg-nak felel meg. (Eurostat 2019)

Ahogy egyre jobban bele ástam magam a témába, egyre ijesztőbb adatokkal és tényekkel találtam magam szemben. Kicsit végig gondolva rájöttem, hogy eddig én magam is milyen pazarló, műanyag szeméttel teli életmódot éltem. Ezért egyre inkább szerettem volna én is tenni valamit annak érdekében, hogy a bolygónk ne csak most legyen élhető, hanem sok – sok évvel később is.

Ami pedig örömmel töltött el a sok ijesztő cikk után az az, hogy egyszerű emberként is nagyon sokat tehetünk a környezetünk védelme érdekében! Ez pedig nem más, mint a Zero, vagy low waste életmód.

A Zero vagy Low Waste életmód kevesebb, vagy nulla hulladékkal való életmódot jelent. Én jobban szeretem a Low Waste életmód kifejezést, hiszen a mai, felgyorsult, műanyag csomagolásokkal borította világunkban szinte kivitelezhetetlen 0 szemetet termelni. Ez elsőre kicsit biztos lehetetlennek tűnhet, nekem is annak tűnt, hogy mégis hogyan lehet leváltani azt a sok műanyagot, ami szinte körül vesz bennünket, és amik nélkül már az életünket sem tudnánk elképzelni.

Pedig már számos környezet barát alternatíva létezik, amelyek közül biztos te is megfogod találni azt, ami számodra a legjobb és legkényelmesebb, és ami nem csak a környezetet teszi boldoggá, hanem téged is!

Mik azok a dolgok, tevékenységek, amiket teljesen máshogy csinálsz most, mint régen?

Az élet környezet barátabbá tételét szerintem ott célszerű elkezdeni, ahol tapasztalatunk szerint a legtöbb szemetet termeljük.  Nálam ez a műanyag palackokkal és a fürdőszobával kezdődött. Ma már a műanyag, egyszer használatos palackok helyett üveg palackot használok, amit mindig tudok magammal vinni, ha pedig elfogy belőle a víz, akkor egyszerűen csak újra töltöm. Ezzel az apró dologgal rengeteg műanyag szemetet meg lehet spórolni, nem is beszélve, hogy a pénztárcádnak is jót teszel vele. A fürdőszobából búcsút intettem a műanyag flakonoknak, amikbe a sampon, haj kondicionáló, tusfürdő, dezodor, kézmosó szappan, fogkrém, stb van csomagolva. Ezek helyett szilárd sampon és kondicionáló korongot, illetve szappan vagy tusfürdő tömböt használok. Ezekkel nemhogy nem termelünk műanyag szemetet, de még hosszabb ideig is lehet őket használni, mint a hagyományos társaikat, így ezzel is pénzt spórolhatunk. A spray dezodor helyett pedig krémdezodort használok, amit üveg tégelyben lehet megvásárolni, szintén hosszú ideig elég, és természetesen alumínium mentesek, ami pedig az egészségedet védi. A fogkrémre is találhattok már környezet barát lehetőségeket, például tabletta formájában, vagy üveg tégelyben, fa vagy bambusz fogkefével. Amit még leváltottam azok az eldobható vatta korongok voltak. Őket mosható arc tisztító és sminklemosó korongokra cseréltem, amik használta sokkal kellemesebb is. Továbbá a boltba vászontáskát viszek, valamint vászon szütyőket, amikbe teszem a gyümölcsöt, zöldséget, pékárut, a műanyag zacskók helyett, amiket lássuk be, csak addig használjuk amíg haza nem visszük benne az árut, utána kerülnek is a szemetesbe.

Ezek közül sok mindent be tudtok szerezni bármilyen drogériában, de ha szeretnétek inkább egy magyar kisvállalkozás által gyártott, természetes kozmetikumokat használni, ami pozitív hatással lesz az egészségedre is, akkor mindenképpen látogassatok el Szombathelyre, a Hollán Ernő utca 13 kapujában lévő Ökosan öko- drogériába, ahol számos környezet barát kozmetikumot megtalálhattok.

Könnyű volt az átváltás?

Voltak benne egyszerűbb lépések, és voltak nehezebbek. Azonban vannak olyan tevékenységek is, amikről a mai napig nem sikerült lemondanom, és lehet, hogy soha nem is fogok tudni. A kedvenc low waste vloggeremtől, és influenceremtől, (akit Vászonzsákoslány néven találhattok meg az Instagramon, Facebookon és Youtubeon is) hallottam ezt a motiváló mondatot, amely minden emberhez szól, aki fél belevágni: „Nem számít, hogy valaki hogyan tesz jót a környezetéért, vagy milyen környezet barát módszereket volt képes elsajátítani, mert minden apró lépés számít, és minden jobb, mint a semmi. Mert mindenért hálás lesz a Földünk.”

Mik azok a low waste eszközök és dolgok, amiket rendszeresen használsz?

Rendszeresen szoktam használni a mosható sminklemosó korongokat, vászon táskákat és anyag szütyőket, amikkel a Kamrába, Szombathely csomagolásmentes boltjában szoktam vásárolni. Továbbá az előbb említett kulacsokat, öko kozmetikai termékeket, fém szívószálat, újra szalvétákat, méhviaszos kendőket, saját készítésű ecet és víz komponensű tisztító szereket.

Milyen termékekkel kezdtél? Mik voltak a kezdeti lépések?

Szerintem az általunk legelfogadhatóbb, legegyszerűbben kivitelezhető és a legkényelmesebb eszközökkel célszerű kezdeni, amik használata sikerélményt tud adni nekünk. Számomra ezek a mosható sminklemosó korongok, vászon táskák, hajsampon és tusfürdő korongok és a kulacs voltak. Ezek használatát könnyel el lehet sajátítani, valamint gyorsan és látványos eredményeket lehet velük elérni, ami garantálja a motivációt a további eszközök kipróbálására. Ma már minden ilyen eszközt viszonylag könnyen be lehet szerezni, különösen mióta itt Szombathelyen is lehetőségünk nyílt a Kamra csomagolásmentes boltnál és az Ökosan öko- drogériánál vásárolnunk, ahol kizárólag saját márkás, magyar termékeket találtok! Külön jó dolog, hogy bármikor bejöhettek az Ökosanba, és mi segítünk nektek kiválasztani a termékeket, eligazodni ebben a világban, és öko tippekkel, tanácsokkal is ellátunk titeket. Mindezt akár online formában is megtehetitek, ha csatlakoztok az Ökosan a hétköznapokban nevű Facebook csoportunkhoz!

 

Hogyha másoknak tanácsot kellene adnod, mik lennének azok, amiket szerinted az embereknek mindenképpen meg kellene fogadniuk?

Szerintem mindenkinek, aki szeretne belevágni a low waste életmódba fontos lenne tudnia azt, hogy türelmesnek kell lennünk magunkhoz. Biztos, hogy lesz olyan alkalom, amikor a vászonzsákot vagy a kis zöldséges zsákokat otthon hagyjuk, esetleg pont nem lesz nálunk a kulacsunk mikor megszomjazunk ezért kénytelenek leszünk venni vizet. Kell annak idő, hogy levetkőzzük a régi szokásainkat, és az új dolgok váljanak rutinná. Viszont, ha ez kialakul, utána már könnyedén tudunk majd tovább haladni a célunk felé. Erre egy jó ötlet lehet az, ha a kocsinkba, vagy a bicikli kosarunkba, táskánkba mindig tartunk egy – egy zsákot, vagy egy üres kulacsot, így mindig kéznél lesz és sose felejtjük otthon.

Hogyan járul hozzá az Ökosan a környezet tudatos életmódhoz? Milyen termékeket találhatnak meg nálunk?

Nagyon megörültem amikor hozzám is eljutott a híre annak, hogy megnyílik Szombathely első Öko – drogériája, az Ökosan, és nagyon örülök a lehetőségnek, hogy ma már a csapat része is lehetek. Eddig nehézséget jelentett beszerezni a különféle környezet tudatos termékeket, hiszen csak webáruházakból lehetett vásárolni, ahol még plusz szállítási díjat is kellett fizetni, és tanácsokat sem kaphattunk. Ezek a nehézségek a bolt nyitásával megszűntek, hiszen az Ökosanba sok mindent megtaláltok, ami egy környezet tudatos élethez elengedhetetlen. Újra szalvétákat, frissen tartó kenyeres és uzsonnás zsákokat, mosható sminklemosó korongot és tisztasági betéteket, zöldséges és gyümölcs zsákokat, vászontáskát, öko tisztító szereket és kozmetikumokat, amik csomagolását miután kiürült, vissza hozhatjátok a boltba. Ha viszont valaki ki szeretne próbálni önállóan ecetes és vizes illetve egyéb filléres tisztítószereket, ők a boltban szintén be tudnak szerezni minden hozzávalót.

Ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet és Te is úgy érzed, hogy szeretnél még többet megtudni a témáról, ötleteket szerezni, akkor szeretnék bemutatni neked olyan öko harcosokat az Instagramon és Youtubeon, akiktől én is tanultam, és akik végig kísértek és motiváltak az életem környezet baráttá tételében. Remélem nektek is segíteni fognak!

Youtube és Instagram fiókok: Vászonzsákoslány, Zsebibogyó, Tóth Andi Hulladék nélkül.

Instagram oldal: @aboutahome, @andibitay, @vászonzsákoslány, Tóth Andi: @hulladek_nelkul, @bnappydesign,@okosan_uzlet_szombathely

Facebook: Ökosan a hétköznapokban c. facebook csoport, Ökosanüzlet, B Nappy-design pelus a babádnak

B Nappy design: Bosits-Horváth Csilla

Interjúalany: Bognár Izabella

Írta és fényképezte: Gerencsér Evelin

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

tizenhét + négy =