Kezdőlap Egyéb Erzsébet – Búcsú a királynőtől

Erzsébet – Búcsú a királynőtől

Elizabeth_II_&_Philip

II. Erzsébet brit királynő életének 97. évében, hosszú és elképesztően tartalmas életúttal maga mögött elhunyt. Élete során számos rendszer emelkedésének és bukásának, háborúknak és békekötéseknek volt tanúja. Mindvégig kitartott elvei, céljai és meggyőződése mellett, de igyekezett folyamatosan lépést tartani az egyre rohanó, modernizálódó világgal. Rá emlékezünk most.

1. II.Erzsébet 1926. április 21-én hajnali 2:40-kor császármetszéssel született a későbbi VI.György király és Erzsébet első gyermekeként, Erzsébet Alexandra Mária néven. Nevét nem az első Erzsébet királynőről, hanem saját közvetlen felmenőiről kapta. Nagyapja házában született Londonban, az épületben most egy kantoni étterem működik.

Erzsébet hercegnő a magyar festőművész, László Fülöp által készített portrén.

2. Születésnapja (április 21.) nem esik egybe hivatalos születésnapjával, amelyet a jobb időjárás miatt általában májusban vagy júniusban ünnepelnek. A hagyomány a 18. századi brit uralkodóig, II.György királyig vezethető vissza, aki október végi születésnapját nyáron ünnepeltette meg.

3. Még csak 13 éves volt, mikor a II.világháború kitört, ő mégis mindenáron részt akart venni az ország védelmében. Végül sofőrként és autószerelőként támogatta a brit csapatokat a háború utolsó éveiben. Ő az uralkodócsalád egyetlen női tagja, aki szolgált a hadseregben és az utolsó olyan államfő volt a világon, aki a 2. világháborúban szolgált.

Erzsébet hercegnő 1945-ben / wikipedia

4. Férje, Fülöp egyben a harmadunokatestvére is volt: mindkettejük ősei Viktória királynő és Albert herceg. A leendő királynő 8 évesen ismerte meg Fülöpöt és körülbelül 13 éves lehetett, mikor szemet vetett a fess fiatalemberre. 1946-ban történt meg a leánykérés, amelyet közel egy évvel később jelentettek be hivatalosan.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg a koronázás után

5. Saját ősét, Viktória királynőt is legyőzve ő volt a valaha leghosszabb ideig regnáló uralkodó a brit történelemben. Többek között Új-Zéland, Kanada, Jamaica és Belize királynője is.

II. Erzsébet királynő a koronázás után / wikipedia

6. Összesen 14 miniszterelnökkel dolgozott országáért hosszú uralkodása során, köztük olyan híres személyekkel, mint Winston Churchill, Margaret Thatcher és Tony Blair.

A királynő karácsonyi beszéde 1957-ben:

7. A királynő első e-mailjét 1976-ban küldte el. Amellett, hogy nagy lovas volt és kutyáit rajongásig szerette, az Arsenal futballcsapat támogatója is volt.

II. Erzsébet királynő 1963-ban./wikipedia

8. 2009-ben csatlakozott a Twitterhez és saját maga tweetelt először. Azóta az Instagramra is regisztrált, de az oldalakat természetesen nem ő maga kezeli azóta.

9. Nagy corgi-rajongóként egy új kutyafajtát is “kitenyésztett”, a dorgit, egy corgi és tacskó keverékét.

II.Erzsébet királynő 1959-ben./wikipedia

10. Egy alkalommal egy skóciai sétája során turistákkal találkozott, akik érdeklődtek, találkozott-e már a királynővel. Az uralkodónő az egyik biztonsági emberére mutatva közölte, hogy “Én nem, de ő már igen!”

II.Erzsébet királynő 2011-ben. /wikipedia

11. Miután minden brit útlevelet és vezetői engedélyt az ő nevében állítanak ki, magának az uralkodónak nem volt szüksége ilyen dokumentumra. Ő tehát minden alkalommal útlevél nélkül utazott.

12. A királynő meglehetősen kifinomult ízléssel válogatta meg az italait: ebéd előtt egy ginből és borból kevert koktélt ivott sok jéggel, kevés citrommal; ebédre bort, míg este pezsgőt és száraz martinit fogyasztott.

Új-Zéland királynőjeként./wikipedia

13. A családban Lilibetnek hívták, de férje viccelődve “Káposzta” becenévvel illette.

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg 1950-ben./wikipedia

14. Egy 1324-es törvény értelmében a brit szigetek körül minden delfin és bálna az ő tulajdona.

15. 2012-ben állítólag 5 perc alatt beleegyezett, hogy a londoni olimpia reklámjában szerepeljen Daniel Craig, azaz James Bond oldalán. A reklám elképesztő sikert aratott és pár pillanatra megmutatja Őfelsége humorérzékét.

A királynő 2020-ban a koronavírus által okozott helyzetre reagálva tartott rövid beszédet a BBC-n. A beszédben utalást tett a 2. világháború népszerű dalára, amelyet a 2020-ban 103 évesen elhunyt Dame Vera Lynn énekelt (We will meet again).

Egy férjével, a 2021. április 9-én elhunyt Fülöp herceggel készült közös fotóval búcsúzunk a királynőtől. Elképesztően hosszú ideig, 74 éven át tartott a házasságuk.

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg eljegyzésükkor, 1947-ben./wikipedia

Forrás: youtube.com; wikipedia.com