Internetre mentett múlt – helytörténeti közösségekről, archívumokról beszélgettek a Berzsenyi Könyvtárban

0
8

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban egy nagyszerű rendezvény részesei lehetek azok, akik meghallgatták Spiegler Tibor helytörténész, helytörténeti gyűjtő előadását.

A rendezvényen Nagy Éva könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket és az előadás két szereplőjét, Boros Ferencet és Spiegler Tibort. Köszöntőjében elmondta, hogy

Szombathely – a szűkebb környezetünk – fontosabb emlékei jelenek meg a közösségi oldalakon, és nagy szerencsénk van, hogy hozzáértő emberek segítenek abban, hogy ezeket a nevezetességeket megértsük.

IMG_3821

Az Internet Fiesta elnevezésű rendezvény égisze alatt valósult meg ez az interaktív játékkal összekötött előadás, mely a Szombathelyi képek a közösségi oldalakon címet viselte.

Boros Ferenc elmondta, hogy

második alkalommal ülnek itt együtt Tiborral, hiszen tavaly a családfakutatás témájában találkozhattak velük. Most pedig Szombathely város képgyűjteményének bemutatása lesz az előadás témája.

Átadta a szót Spiegler Tibornak, aki felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki figyeljen, mert most következik a meghirdetett játék.

A lényege az, hogy a kezembe tartott képeslapot feltesszük a Facebookra, és mindenkinek meg kell tippelnie, hogy az előadás végére mennyi lájk érkezik.

IMG_3829

Miután minden résztvevő megírta a tippjét, feltöltésre került a kép.
Spiegler Tibor elmondta, hogy a Szombathely régen Facebook oldal egyik adminisztrátora, és ezzel elkezdődött az előadás.
Boros Ferenc ismertette röviden az oldalt, elmondva, hogy 2011 novemberében indult, és kiemelte az egyik videós anyagot a villamosról, amely nagy nézettséget ért el.
Spiegler Tibor itt elmondta,

hogy nagyon jó a nagy nézettség, de az is lényeges, hogy mennyien osztanak meg egy anyagot, fényképet, videót.

Ezt a videót 477-en osztották meg, és a megosztás számára azt jelenti, hogy a megosztó ezzel a „magáévá tette”, érdeklődik a téma iránt, egy tanulási – tanítási folyamatnak a részese lett.

IMG_3845

A második oldal a Szülőföldem Szombathely oldal, amelyet 2155 fő követ.

A Régi Szombathely Facebook oldal 2012 januárjában indult útjára, 720 fő kedveli. Az oldal szerkesztői jelen voltak, Spiegler Tibor pedig az oldalt egy precíz, jól megszerkesztett oldalnak titulálta, mely

kellemes a szemnek, látszik, hogy jó gazdái vannak az oldalnak. És amit nagyon fontos kiemelni, hogy a forrás megjelölés is precíz.

A szombathelyi Fő tér oldal következett, amely 2014. november 7-én indult. Azt el kell mondani, hogy a szöveg nem saját, hanem könyvekből átvett.

Itt szóba került a forrásmegjelölés újra, hiszen azok az internetre felkerült képek, amelyeken nincs vízjel, szabad préda. Tegyük meg azt, hogy megkérdezzük, felkutatjuk a forrást, hiszen az illem azt kívánja meg, hogy megjelöljük a forrást. Vagy ha kölcsön veszünk egy képet, írjuk meg, hogy „Loptam” és ha egy vigyorgó fejecske a válasz, akkor minden rendben van.

IMG_3846

Szombathely régi képes levelezőlapokon oldalra 2015 márciusában, azaz egy éve nem töltöttek fel új anyagot. Ezen az oldalon szombathelyi képeslapos könyvek anyaga található meg.

Savaria Szálló oldal egy sikeresen fejlődő oldal, amely egy közösség oldala, melyhez tartozott egy flashmob és egy beszélgetés, melyen sokan mondták el élményeiket a szállóval kapcsolatban.

A Szombathelyi TV-nek is volt egy oldala a Képes történelem, ahova a nézők által beküldött képek kerültek fel.

A FORTEPAN oldalon – amely 2010-ben jött létre – többnyire amatőr fotósok hagyatéka található meg, ezeket nevezzük árva műveknek, melyeknek sem a szerzői, sem a tulajdonosai nem ismertek. Közel 5000 fényképpel kezdtek, amelyek egy részét lomtalanításkor szedték össze.

IMG_3867

Számos technikai dolog is elhangzott, többek között az, hogyan lehet otthon digitalizálni a képeket.
Miért fontos a vízjelezés, a kép mérete, a képhez írt információ, a forrásmegjelölés. Nagyon fontos a fotó eredeti készítője, és mindezekhez nagyon sok ismeretet szerezhetünk be a könyvtárakban, a levéltárban.

Viszont ezeknek az oldalaknak van egy hibája:
a visszakereshetőség hiánya.

Viszont létezik egy képfelismerő program a Google-n , ahova az adott képet bemásolva megtudhatjuk, hogy mikor készült.

A beszélgetés végén Garai Atom Antal és Nagy Zoltán mondta el élményeit, a “régen és most” fényképekkel kapcsolatosan.

A beszélgetés végén kihirdették az interaktív játék győztesét. A játékot Simon Ádám nyerte, aki egy könyvet kapott ajándékba.

Bődi Lívia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

11 − négy =