Az év eleji borongós hónapok tökéletesek arra, hogy kicsit magunkkal, a szűkebb környezetünkkel foglalkozzunk. A négy fal közé szorulva neki lehet állni a régóta tervezett szelektálásnak (legyen szó a fizikai környezetünkről vagy belső – gondolatok, érzések szintjén), önfejlesztési munkáknak, meditációnak vagy épp jógázásnak. Ezekhez a témákhoz ajánlok most könyveket, melyek természetesen megtalálhatóak a Berzsenyi Dániel Könyvtár állományában.

Rendrakás – szelektálás – tudatosabb életvezetés

Marie Kondo Rend a lelke mindennek c. könyve már évek óta a rendrakás alapművének tekinthető. Érdemes belenézni vagy ebbe a könyvébe, vagy a kicsit elrugaszkodottabb Tiszta öröm címűbe. A japán rendrakó ’mester’ népszerűsége töretlen, tavaly Netflix sorozatban is megosztja a tippjeit. A Rend a lelke mindennek bevezetőjében említi, sok ügyfelének nem csak az otthona, hanem az élete, párkapcsolata is változott. Az ő módszere nem csak arról szól, hogy kipucolja a lakást, kiszórja a felesleges cuccokat, hanem szemléletváltásról és az önismeret fejlesztéséről (a lényegi kérdése: mi okoz örömet?). Vannak persze a technikájának kérdéses részei, de a szemléletmódja általánosságban használható. Maga a szemlélete nagyon hasznos szerintem a nyugati kultúrában, hogy ne ragaszkodjunk görcsösen a múlthoz, a tárgyakhoz. Hagyjuk elengedni, ha már betöltötte a szerepét.

Önfejlesztés – meditáció – inspiráció

Edith Eva Eger – A ​döntés – a könyv, amelynek példányai a Berzsenyi Dániel Könyvtárban már jó ideje folyamatos kölcsönzésben vannak. Edith Eva Eger memoárja nem csak egy izgalmas 20. századi élettörténet, hanem az elengedés, a titkok feltárásának fontosságáról mesél. Edith élete az élő példa arra, hogy sok szenvedés ellenére, megfelelő hozzáállással teljes és hosszú élet élhető.

Reziliencia avagy érzelmi rugalmasság témájában két könyvet is tudok ajánlani: Paul Donders Reziliencia és Susan David Érzelmi rugalmasság című művét. Utóbbi részletesebb, több tanulmányt – kutatást is idéz, mindezt használható és inspiráló gyűjtemény formában. Lépésről-lépésre megmutatja, mik azok a merev viselkedési módok, berögződések amik sokszor észrevétlenül mozgatnak bennünket. Rádöbbent, hogy milyen álpárbeszédeket folytatunk magunkban (“majomelme”), amikor előre elképzelünk valami negatív, feszültséget keltő helyzetet és már a plafonon is vagyunk tőle 10 perc múlva, pedig a valóság valószínűleg máshogy alakul(na). Érdekesen ír a pozitív szemlélet és a boldogság hátrányairól, megvilágítva valós problémákat, hétköznapi élethelyzeteket.

Donders holland coach, aki ebben a viszonylag rövid könyvben igazából a jó élet receptjét kínálja. A reziliencia lelki ellenálló-képességnek fordítható legegyszerűbben. Arról van szó, hogy hogyan tudjuk hatékonyan kezelni az életünkben felmerülő stresszhelyzeteket, milyen szabályokat – kereteket érdemes bevezetnünk az egészségünk érdekében. Miért fontos a rendszeres testmozgás, a tudatosság (akár a pénzügyeink kezelésében, akár az étkezésünkben, pihenésünkben, stb.), milyen a jó alvás és mit tehetünk az igazán jó pihenés érdekében.

Anna Black Tudatos jelenlét és Tudatos jelenlét a munkában könyvei a mindfulness rejtelmeibe avatna be, sok ábrával és szemléltetéssel. Ennek az a lényege, hogy kiszálljunk a mindennapok pörgéséből, megálljunk, és teljesen arra koncentráljunk amit éppen csinálunk vagy érzünk. A mindfulness ma már elfogadott kognitív terápia, ami segít a stresszkezelésben, vagy krónikus fájdalommal, halálos betegséggel együtt élő embereken is. A mindfulness meditációs gyakorlatok alapja a buddhista meditáció. A lényege a lelassulás, az adott pillanat megélése – ítélkezéstől mentesen megvizsgálni a testünket, egy gondolatot, érzést, vagy egy tárgyat. A könyv háromnegyede gyakorlati rész – először a meditációkor használt alap testhelyezeteket mutatja be, amiket otthon, de akár az utcán, vagy munkahelyen is elvégezhetünk.
A témában több könyv is született, számomra a fenti kettő volt a legszemléletesebb.