A hétvégén rendezik meg a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenáris parkban. Az eseményen több ország írói mutatkoznak be, a magyar kiadók a legfrissebb kínálatukat mutatják be, dedikálások, irodalmi programok színesítik a vásárt a négy nap folyamán.

A csütörtöki megnyitó után igazán pénteken és hétvégén indult be az élet a Millenárison. A B épületben kapott helyet a legtöbb kiadó, illetve a Nemzeti Táncszínház új épületében alakították ki a gyereksarkot – a fiataloknak szánt programokkal és a kiadókkal. Az épületek előtti teret is kihasználták – több kisebb kiadó képviselte itt magát standdal, ill. a Bookline busz volt a tér egyik látványossága, ahol a könyvek mellett finom kávék is kaphatóak voltak. Aki megéhezett, vagy megszomjazott annak sem kellett messzire mennie – többféle gasztroélményt kínáltak a kitelepült vendéglátósegységek.

Újdonság volt, hogy a tavaly indult Poket zsebkönyv is képviseltette magát egy automatával a B épület aulájában – beszerezhetőek voltak a legfrissebb ill. a legelső zsebkönyvek is, egységes 990 Ft-os áron.

Szintén egy új kezdeményezés volt és jól mutatja a hazai trendet, hogy a Magyar Képregény Szövetség is kitelepült a fesztiválra – őket a B épület galériáján lehetett megtalálni. Nem csak képregényeket lehetett lapozgatni, vásárolni, hanem találkozni is lehetett a magyar rajzolókkal, készítőkkel.

A Könyvfesztivál nem csak a könyvek beszerzésére egy jó alkalom, hanem a közvetlen beszélgetésre a kiadók képviselőivel, írókkal, szerkesztőkkel, fordítókkal és a marketinges szakemberekkel. Nem csak dedikálni tudunk az alkotókkal, tapasztalataim szerint szívesen megállnak egy szóra beszélgetni a munkájukról, olvasmányaikról.

A programok közül a szombat és a vasárnap szokott erősebb lenni, de ilyenkor a tömeg is nagy. Aki nyugodtan körbe akar nézni, vásárolni, és beszélgetni annak a nyugalmasabb péntek délelőttöt ajánlom – a jövőre való tekintettel.

Akit a személyes élményeim érdekelnek a pénteki napról, annak ajánlom a blogbejegyzésem.