Az anyakirálynéként ismerte a világ, hiszen már férje, VI.György halála és leánya, II.Erzsébet trónra lépése, azaz 1952 óta ezt a pozíciót foglalta el 50 éven át.

Elizabeth Bowes-Lyon 1900-ban született 9. gyermekként a családban, legnagyobb élő testvére 17 évvel idősebb volt nála. Egyik testvére diftériában, másik agytumorban halt meg fiatalon, míg egyik bátyja az I. világháborúban esett el. Családja a gazdagság és előnyös társadalmi pozíció ellenére is sok nehézséget vészelt át.
Elizabeth Bowes-Lyon (Charlsey Kaelin/pinterest)

Gondos neveltetésben részesült, szerette a sportot, a lovakat és a kutyákat. Az I.világháborúban még tinédzser volt, de kivette részét a munkából, amelyet a Glamis-kastélybeli otthonukban kialakított kórház nyújtott számára.

A tizenéves Elizabeth (Sophie Tortladze/pinterest) / Elizabeth és öccse, David (Rebecca Wutkowski/pinterest)

21 évesen ismerte meg Albert herceget, aki ekkor még távol állt a trónörökléstől, hiszen apja volt a király és a sorban bátyja, Edward következett. Bertie és Elizabeth egymásra találtak, de az udvarlás két évig tartott, a hölgy kétszer is kikosarazta a herceget. Nem vágyott uralkodói pozícióra és arra, hogy mások irányítsák az életét. 1923-ban végül házasságot kötöttek, Elizabeth esküvői csokrát az ismeretlen katona síremlékén helyezte el a Westminster apátságban, így emlékezve háborúban elesett fivérére.

Elizabeth és Bertie esküvője, 1923.04.26. (wikipedia)
3 évvel később megszületett a későbbi királynő, Erzsébet, majd azután 4 évvel Margit hercegnő. A házasság harmonikus, békés volt, Elizabeth segítette Bertie-t beszédzavara leküzdésében (ahogy azt A király beszéde c. film is bemutatja).
(Masha Kremikova/pinterest, Lynn Leyda/pinterest)
1936-ig nyugodt életet élt a család, ekkor azonban VIII. Edward Wallis Simpson kedvéért lemondott a trónról öccse, Bertie javára. Így Elizabeth királyné lett, idősebb leánya pedig trónörökös.
A királyi család 1937-ben (Dianne McWilliams/pinterest) / Elizabeth Sir Cecil Beaton fotóján 1939-ben (TJ Lindamood/pinterest)
A következő évek során nem csak a II.világháborúval és következményeivel, hanem Bertie egészségi gondjaival is meg kellett küzdeniük. Utóbbi nem sikerült, VI.György 1952-ben tüdőrákban elhunyt és II.Erzsébetet, az immár feleséget és anyát megkoronázták. Az özvegy Elizabeth anyakirályné lett 5 hosszú évtizedre.
(Donna Jackson/pinterest)
Megpróbálta férje nélkül is élvezni az életet, bár ez nagyon nehéz volt számára. Lóversenyekre járt, műgyűjtőként sokat foglalkozott régiségekkel, számos diplomáciai szempontból fontos látogatást tett külföldön és kórházakat, szociális intézményeket látogatott belföldön.
Elizabeth és leányai (Krisztina Schultheisz/pinterest)
Mikor kisebbik lánya, Margit 2002. februárjában 71 évesen elhunyt, az anyakirályné ezzel a teherrel már nem tudott megbirkózni. 101 évesen, március 30-án délután álmában hunyt el, a királynő végig anyja mellett  volt.
Az idős anyakirályné (home.bt.com)
A királyi család története során csak egy ember élt nála hosszabb ideig: sógornője, Gloucester hercegnéje, Alíz, aki 103. életévében hunyt el 2004-ben.