A Berzsenyi Dániel Könyvtár 2021. február 9-én (kedden) 18.00 órától tartotta online, az intézmény YouTube csatornáján a Máskép(p) 2020 helytörténeti fotó- és filmpályázat díjkiosztóját.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár – együttműködve a H+ Média és Kulturális Egyesülettel és a Szombathelyi Szépítő Egyesülettel – 2020-ban is meghirdette Máskép(p) elnevezésű helytörténeti fotó- és filmpályázatát.

A 2016-ban elindított pályázat kétévente kerül kiírásra, amelyen általános és középiskolás, valamint felsőoktatásban tanuló diákok indulhatnak lakókörnyezetüket bemutató, kreatív, egyedi, speciális nézőpontú alkotásokkal.

A 2020. évi pályázatra 86 db alkotás érkezett.

Fotó kategóriában 18 alkotótól 68 képet kaptunk, míg filmes kategóriában 12 tanuló és 2 alkotóközösség (Rum-Kastély EGYMI és Gór Filmes Műhely) pályázott 18 filmmel. Örömmel konstatáltuk, hogy a pályázat egész Vas megyét megmozgatta: ez volt az első év, hogy több alkotás érkezett be Szombathelyen kívülről, mint a megyeszékhelyről. A korosztályi eloszlás is rendkívül széles volt: általános iskolától az egyetemig terjedt, ill. voltak visszatérő pályázók.

A beérkezett műveket fotós, filmes szakemberek bírálták el. A filmes zsűri tagjai voltak: Fábián Gábor (elnök, Magyar Speciális Mozgókép Egyesület), Horváth Zoltán függetlenfilmes, Vörös András operatőr (Szombathelyi Televízió). A fotós zsűrit alkották: Büki László főszerkesztő, fotóriporter (Vaskarika.hu), Csonka András fotóriporter (Szombathelyi Televízió, Hírlevélplusz.hu) és Unger Tamás fotóriporter (Vas Népe). Az alkotások színvonalát jelzi, hogy a zsűri több különdíjat is odaítélt mindkét kategóriában, ill. megosztott helyezéseket hirdetett.

Film kategória nyertesei:

Különdíjasok

Közösségi különdíj: Rum Kastély EGYMI: Ha 8 fiú horgászik
Adaptációs különdíj: Rudi Máté: Reggel 7-kor
Kreatív helytörténet különdíj: Gór Filmes Műhely: A Guary kincs nyomában

Helyezettek

3. hely: Rum Kastély EGYMI: A kastély titka
2. hely:
Szabó Stefánia: Epilógus
2.
hely: Gór Filmes Műhely: Fekete
1. hely: Darányi Arnold: eső

Fotó kategória nyertesei:

Különdíj – Kelemen Adél: Az idő múlása (Kőszeg)

Különdíj – Sopár Adrián: Ősz (Kiszsidány)

Különdíj – Kulcsár Bálint: Fel is út, le is út… (Rum)

Helyezettek

3. hely – Németh Laura: Dermesztő meleg (Gór)

3. hely – Kéri András: Radó feketén fehéren (Répcelak)

2. hely – Suhajda Erik: Kísértetkastély (Kemenessömjén)

2. hely – Németh Izabella: Repülj velem (Gór)

1. hely – Sávoly Dorina: Árnyjáték (Szombathely)

Az összes filmes alkotás megtekinthető: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1pyQJ43fSDs-cpI-5TnlXfmZEDWfNP3B

A beérkezett fényképekből – a pandémiás zárlat feloldása után – szeretnének kiállítást rendezni a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Eredményhirdetés: