Megalakult a Savaria Mentőcsoport, az ELTE Savaria Egyetemi Központ mentőszervezete

0
5

Február 12-én komplex gyakorlatot tartott a frissen megalakult Savaria Mentőcsoport, melynek sikeres teljesítésével Nemzeti Minősítő Oklevelet kaptak. A gyakorlat során tűzriadó kiürítési tervet és homokzsák védmű építést is végrehajtottak; a kettő között került sor az ünnepélyes megnyitóra, amelyek az önkéntesek esküvel pecsételték meg elhatározásukat.

Az ELTE SEK és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavaly decemberben kötött szoros együttműködésről szóló megállapodást, amelyben az egyetemi központ többek között azt is vállalta, hogy mentőcsapatot állít fel. A megnyitón köszöntőjében dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese elmondta, hogy önkéntes hallgatókból álló mentőcsoport eddig Debrecenben és Mosonmagyaróváron volt, ám ebben a formában – betagozódik a szombathelyi polgári védelmi szervezetbe, a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoportba – csak a vasi megyeszékhelyen van rá példa. Ahogy dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere hangsúlyozta az ünnepségen, a segítés példaképe Szent Márton is itt született, így a mentőcsoport megalakulása megegyezik a település szellemiségével. Ha tehát baj ütné fel a fejét, akkor a lakók most már a hallgatókból és oktatókból szerveződött mentőcsoportra is számíthatnak, hiszen az ünnepségen megesküdtek arra, hogy a legjobb tudásuk és minden erejük szerint részt vesznek Magyarország természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezésében, az emberi élet és méltóság tiszteletben tartása mellett. A gyakorlat során vízkárelhárítási, lakosságvédelmi, kutatási-felderítési, ideiglenes helyreállítási, logisztikai és együttműködési feladatokat láttak el a kialakított kárhelyszíneken, melyek teljesítésével képessé váltak bizonyos mentési feladatokat önállóan és a hivatásos katasztrófavédelmi szervekkel közösen is végrehajtani.

Esküvel pecsételték meg elhatározásukat a Savaria Mentőcsapat tagjai – Fotó: Mihajliv Renáta, ELTE Online (archív)

A mentőcsoport elméleti felkészítését Kiss Péter tűzoltó százados kezdte meg február 11-én, melyet másnap reggel munka- és balesetvédelmi oktatás követett. Az oktatáson egyebek mellett elhangzott, hogy Vas megyében összesen 9 település tartozik a katasztrófaügyi szempontból a legveszélyeztetettebbek közé: ebben Szombathely is benne van. Fenyegetettséget jelent a Gyöngyös-patak, hiszen – a megye fő folyójához hasonlóan – Ausztriában eredn, hegyvidéki területen indul útjára, így a nagyobb esőzéseket, hóolvadásokat követően néhány órán belül elér hozzánk az árhullám, így kitelepítésre, védekezésre alig marad idő. Éppen ezért a mentőcsoport tagjai vállalták, hogy ha baj következik be, hat órán belül a helyszínre érkeznek és segítenek.

A homokzsákok szakszerű megtöltésével és elhelyezésével is megismerkedtek a csapat tagjai – fotó: Mihajliv Renáta, ELTE Online (archív)

A Savaria Mentőcsoporthoz csatlakozott az egyetemi központ vezetősége is: Németh István rektorhelyettes parancsnoki, Lenkai Nóra, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ hivatalvezetője pedig parancsnokhelyettesi szerepelt vállalt. A mentőcsapat számára zászló is ajándékozásra került, melyre két szalagot is felhelyeztek, szimbolizálva a két fél együttműködését. A jövőben ennek további erősödése várható – fejtegette Lakatár Gábor tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője – így ott lesznek a SEK rendezvényein, de a hallgatókat is várják szakmai programjaikra.

Kardos Laura

Fotó: Mihajliv Renáta, ELTE Online (archív)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

tizenhét + 1 =