Nonprofit Menedzsment: A világ jótékonysági trendjei: 2015

Forrás: nonprofitconsultancy.wordpress.com

Melyik ország polgárai adományoznak legszívesebben? Hol önkénteskednek a legtöbben? Melyik ország áll az élen mások megsegítéseben? Magyarországon nőtt az adományozási hajlandóság, a másokon való segítségnyújtás, az önkénteskedés? Ezt mutatja meg a World Giving Index.

Idén is megjelent a World Giving Index jelentése, amely rangsorolja a világ országait jótékonysági hajlandóságuk alapján. Az angol székhelyű Charities Aid Foundation szervezet honlapján részletesen olvashatóak azok a válaszok, amelyeket a világ 135 országában, a Gallup’s World View World Poll kérdőívében a megkérdezett 4,9 milliárd személy adott adományozási, önkénteskedési és segítési szokásairól. Bemutatkozik a World Giving Report.

A szervezet holnapján megtalálható minden év részletes elemzése, valamint a 2013-ban publikált összesítés is, amely összeveti a korábbi éveket eredményeit.

Mit mér az index?

A kutatás 2008 és 2014 között évente méri a világ adományozási, önkénteskedési és jótékonykodási szokásait, amellyel az adott ország lakosságának elköteleződését méri a társadalom többi tagjához és a nonprofit célokhoz. A kérdések a következőek voltak:

 • Adományoztál pénzt jótékonysági célra az elmúlt egy hónapban?
 • Önkénteskedtél civil szervezetnél az elmúlt egy hónapban?
 • Segítettél idegenen az elmúlt egy hónapban?

Az elemzés rangsort állít fel az országok között és megállapít folyamatokat is az adott időszakra nézve.

A kutatás eredményei

 • 2014-ben az Egyesült Államok megtartotta vezető pozícióját az egyetlen olyan országként, amelyik mind a 3 vizsgált kategóriában az első 10 hely egyikén végzett. Az idegeneknek való segítségnyújtásban az USA az első helyezett, míg önkénteskedésben az 5., az adományozási hajlandóság terén pedig a 9.
 • A 2014-es időszakban az emberiség hajlandósága mások megsegítésére, a korábbi felméréshez képest, 3%-al növekedett.
 • Az Egyesült Államok mellett – talán sokakat meglepve – kiemelkedő helyen szerepel Burma, a buddhista hagyományoknak is köszönhető, hogy az itt élők 91%-a adományozott pénzt, miközben az ország egyike a világ legszegényebbjeinek.
 • Mellbevágó adat ugyanakkor, hogy a világ legnagyobb gazdaságai, azaz a G20 országok közül mindössze 5 került be a World Giving Index első 20 helyezettje közé, 11 közülük még az első 50-ben sem szerepel, míg 3 olyan is van, aki a sereghajtók között található, azaz az első százba sem fért bele.
 • A korábbi felméréshez hasonlóan ismét 200 millióval nőtt azoknak az embereknek a száma, akik az előző évhez képest szívesen segítettek idegeneken. A segítőkészség, az emberszeretet, a személyes interakciók olyan informális adakozási mechanizmusok, melyek mutatják egy társadalom egészséges működését.
 • Bár a segítők és az önkéntesek száma is növekedett, a pénzt adományozók valamivel kevesebben lettek a fiatalok között, ami valószínűleg a fiatal felnőttek magas munkanélküliségi rátájának tulajdonítható a fejlett országokban.
 • A fejlett országokban a nők körében magasabb az adományozási kedv, mint a férfiak között, noha ez a hatás a fejlődő országokban nem jelenik meg a nemek közti egyenlőtlenségek miatt.
 • Bár van növekedés 2011-hez képest, még mindig elmaradunk a pénzadományban a 2008-as szinthez képest. A trend biztató, emelkedő tendenciát mutat.
 • A legnagyobb javulás Malajziában következett be, az ország a 71. helyezését cserélte a hetedikre. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a lakosságban megnőtt a segítő szándék amikor a szomszédos Fülöp-szigeteket sújtotta természeti katasztrófa 2013 végén.

A folytatásért kattintson a Nonprofit Menedzsment blogra!