
Ünnepeljük a csokoládét!

Július 7. hagyományosan a csokoládé világnapja – ehhez a naphoz kötik az első alkalmat, amikor a csokoládé európai földre érkezett, 1550-ben.
Hogy ez valóban így történt-e, nem egyértelmű, azonban az biztos, hogy több ezer éves sikeres pályafutása után Közép-Amerikából Európába is eljutott ez a különleges étel, hogy aztán itt folytassa világhódító küldetését.
Íme, néhány érdekesség sokunk kedvencéről:
1) A kakaófa akár 200 évig is élhet, de csak 5 éves korától kezdődően, nagyjából 20-25 éven át terem kakaóbabot. Jelenleg a világ legnagyobb termelője Afrika, Elefántcsontpar egyedül a világ kakaóbab-termelésének 33%-át végzi. A brüsszeli reptér a világ legnagyobb csokikereskedője: évente 800 tonna csokoládét vásárolnak itt.
2) Amikor azzal viccelődünk, hogy a csoki növény, tehát egészséges, nem állunk messze a valóságtól, hiszen maga a kakaóbab az örökzöld kakaófán terem. A kakaófa azon növények családjába tartozik, mint a gyapot.
3) A csokoládé első, gasztronómiai szempontból élvezhető formája az azték és maja kultúrákban a forró csokoládé volt, amelynek különböző, spirituális hatásokat tulajdonítottak és különleges alkalmakkor készítették.
II.Montezuma azték uralkodó állítólag kissé túlzásba vitte a fogyasztását, napi 30 kupa csokoládét ivott meg.
4) A forró csoki nagy rajongója volt Thomas Jefferson, Marie Antoinette és Napóleon. Jamaicában már a 15. század végén speciális változatban is készítették a forró csokit: fahéjjal és tejjel keverték. A tejes kakaó a 18.században jutott el Európába.
5) A 18. században a franciák már kísérleteztek csokipasztillák készítésével. A csokoládé további formái a 19. században jelentek meg.Ekkor jöttek létre az első igazán nagy, csokoládékészítő vállalatok Európában, mint a Nestlé, a Cadbury vagy a Lindt.
6) Az első tejcsokit Svájcban készítették, az első csokiszeletet 1847-ben a Fry’s állította elő. A világ első húsvéti csokitojásának készítése 1873-ra tehető.
7) Egy 2013-ban készült tanulmány érdekes megközelítéssel vizsgálta a csokoládé agyra gyakorolt hatását. A tanulmány szerint egy könyvesboltban a csoki illatának hatására az emberek 20%-al nagyobb valószínűséggel vásárolnak könyvet és 40%-al valószínűbb, hogy szakácskönyvet vagy romantikus könyvet vesznek.
8) A csokoládé az agy theta-hullámaira is hatást gyakorol, segít az ellazulásban. Feniletilamin tartalma felelős a csoki kedélyjavító hatásáért. Egy szelet magas kakaótartalmú csoki annyi koffeint is tartalmazhat, mint egy dobozos kóla és több benne az antioxidáns, mint a zöld teában. A szerotonin és az endorfin szintjének emelésével antidepresszáns hatása van.
9) A magas kakaótartalmú étcsokoládé segíthet a fogszuvasodás megelőzésében, antibakteriális hatása által.
10) Azok a bizonyos brit tudósok megállapították, hogy az emberek mintegy 70%-a fedné fel informatikai jelszavát egy szelet csokiért cserébe.
+1) A háziállataink számára a csokoládé teobromin tartalma miatt mérgező. Egy felnőtt embernek legalább 5 kg étcsokoládét vagy 40 kg tejcsokoládét kellene megennie ahhoz, hogy ez számára is mérgező hatású legyen.
Forrás:
https://www.mentalfloss.com/article/57507/20-things-you-never-knew-about-chocolate
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_chocolate
https://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate_bar
https://www.thefactsite.com/100-chocolate-facts/
https://chocolatecherrykisses.com/interesting-chocolate-facts/