Kezdőlap Időkapszula A “Nagy lélek”, azaz Mahatma Gandi élete és híressé vált mondatai

A “Nagy lélek”, azaz Mahatma Gandi élete és híressé vált mondatai

A2FP81

Mohandász Karamcsand Gandhi, Indiai politikus, a 20. század legnagyobb hatású pacifista vezére, akit “Mahatma” vagyis “nagy lélek” és “a haza atyja” címekkel tiszteltek hazájában.

Gandhi élete és tevékenysége több szempontból is kiemelkedő volt. 1869-ben született gazdag gudzsaráti családban, és bár először jogi tanulmányokat folytatott Londonban, az európai tapasztalatok hatására később meghatározóvá vált az indiai függetlenségi mozgalom ideológiájában.

Hazatérve India, különösen Dél-Afrikában megtapasztalta az indiaiak diszkriminációját és megaláztatását, ami elindította az erőszakmentesség és az igazság mellett való harc irányába. Gandhi a dzsainizmus alapelveit követve elutasította a diszkriminatív törvényeket, békés ellenállás és polgári engedetlenség eszközeivel küzdött az igazságért, ami rendszeresen börtönbe juttatta, de sosem alkalmazott erőszakot.

Gandhi 1915-ben tért vissza Indiába, és aktív részese lett a függetlenségi mozgalomnak. A satyagraha, vagyis az erőszakmentes ellenállás eszméjét hirdette, és ezt alkalmazta különböző tüntetéseken és bojkottokon keresztül, miközben ösztönözte az embereket, hogy saját szükségleteiket a maguk által termelt javakkal biztosítsák.

1930-ban a híres “sómenet” volt az egyik legjelentősebb esemény a függetlenségi mozgalomban, ahol Gandhi és követői a sóadó ellen tiltakozva gyűjtötték a tengervízből a sót. Ez az esemény jelképes és erőszakmentes tiltakozás volt a brit uralom ellen.

Gandhi egész élete során az erőszakmentesség és a béke híve maradt, még a második világháború idején is. Azonban a függetlenségi mozgalom során az indiai társadalomban növekvő vallási ellentétek miatt nehéz helyzetbe került. Az Indiai Nemzeti Kongresszus és a Muszlim Liga közötti rivalizálás a vallási feszültségek kiéleződéséhez vezetett.

Gandhi azonban továbbra is az egység és a békés megoldás híve maradt, és éhségsztrájkot is vállalt azért, hogy elérje az indiai kisebbségek jogait. 1947-ben India szabadsága elérkezett, és a koronagyarmatot India és Pakisztán között osztották fel. Gandhi mindent elkövetett azért, hogy megőrizze az egységet, de végül 1948-ban szélsőséges hindu nacionalista keze által meggyilkolták.

Gandhi élete során az indiai közélet legendás alakjává vált, és a függetlenségi mozgalom többi vezetője is tisztelettel emlékezett rá. A “Mahatma” az erőszakmentesség és a béke szimbóluma maradt, és az ENSZ hivatalosan is az erőszakmentesség világnapjává nyilvánította Gandhi születésnapját 2007-ben. Gandhi példája továbbra is inspirációt nyújt a világnak az igazság és a béke melletti harcban.

Gandhi tíz híressé vált mondatával emlékezünk életművére

  1. Az igazi barátság olyan lelki azonosulás, amely ritkán fordul elő ezen a világon.
  2. A nagy emberek soha nem a külsőt nézik, hanem a szívre figyelnek.
  3. Szívünk őszinte és tiszta óhajai mindig teljesülnek.
  4. Van-e korlát, melyen a szeretet nem tör át?
  5. A gyerekeket nem szabad közönséges tanítók kezére adni. A műveltség soha nem olyan fontos, mint az ember erkölcsi minősége.
  6. Az erő nem testi képességből fakad. Forrása a rendíthetetlen akarat.
  7. Csak akkor beszélj, ha a csendnél értelmesebbet tudsz mondani.
  8. Nekünk kell a változássá lennünk, amit a világban látni akarunk.
  9. Boldogság az, ha amit gondolsz, amit mondasz, és amit teszel, összhangban vannak egymással.
  10. A szeretet és az igazság olyan szoros egységet alkot, hogy gyakorlatilag nem is lehet őket szétválasztani. Olyanok, mint ugyanannak az éremnek két oldala.