Ajándékcsomagolási tippek: gyors segítség az utolsó pillanatokra!

Megvannak a szeretteinknek szánt ajándékok, de még nem tudjuk, hogy milyen köntösben kerüljenek a fa alá? Ha kifogytunk az ötletekből, vagy pusztán nincs időnk kreatív ötleteket keresgélni, akkor összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy mivel tehetjük a fa alatt még emlékezetesebbé az ünnep varázsát.

Mit rejt a külső?

A Karácsony a szeretet és a fény ünnepe. A mai világban sajnos sokszor elsiklunk a lényeg felett és hajlamosak vagyunk csak a külsőségekkel elfedni a dolgok valódi létét. Minél nagyobb, minél drágább ajándékokra költünk, mert úgy érezzük, hogy az az elvárás. A fogyasztói társadalom így hat ránk. De mi lenne, ha kicsit személyesebbé tennénk, s nem az árban mérnénk a szeretetet, hanem abban, hogy szívből adjuk, szívből fogadjuk és visszatérünk az ünnep lényegéhez. Szeretettel, időt ráfordítva, kezünk munkájával tehetjük még inkább nyomatékosabbá, hogy szeretjük azt, akit megajándékozunk. Lehet, hogy csak egy rajz, vagy egy tábla csoki, amit adhatunk, de ne csak a másik kezébe nyomjuk, hanem jelezzük, hogy időt és energiát sem sajnálunk, ha szeretteinkről van szó.

Egyszerű és nagyszerű

Nincs időd órákon át pepecselni, hiába szeretnél szép csomagolást varázsolni az ajándékoknak, mert látástól mikulásig dolgozol? Vagy épp úgy gondolod, hogy a kézügyesség nem a te tereped? Jó megoldás akkor számodra az ajándéktáska, vagy díszdoboz, mely mutatós, praktikus, és mégiscsak egy mutatós csomagolás.

Az ajándéktáskák mintáinak és méreteinek kínálata a boltokban mondhatni véget nem érő, és bármely papírboltban, a legtöbb drogériában, kínai áruházban, bevásárlóközpontban, stb. kapható. Ha egyszínűt szeretnénk, karácsonyi mintásat, szolid elegánst, vagy éppen egy szembetűnő giccses csillogó-villogó variációt, könnyen találhatunk a kívánságunknak eleget tevő ajándéktáskát.

Ha szeretnénk kicsit egyedibbé tenni az ajándéktáskás megoldást, akkor válasszunk egy kevésbé kirívó alapul szolgáló táskát. Ideális választás lehet a natúr papírtáska, melynek nem fényes felülete akár festővászonként is szolgálhat és akár egy radírt pecsétté alakíthatunk, akár a szösztelenítő gurigát gondolhatjuk újra, vagy a gyerekkori krumpli-nyomda technikát alkalmazzuk, vagy csak filctollal rajzolunk különböző mintákat, szépen feldíszíthetünk bármely mintázattal minden csomagolást, akár tematikusan mindenkinek egységesen, akár személyre szabottan csomagonként újragondolva. Természetesen ezt nem csak az ajándéktasakok, hanem csomagolópapírba csomagolt ajándékok esetén is ugyanúgy alkalmazhatjuk.

Természetesen a hagyományos csomagolóapírba történő csomagolás mellett is dönthetünk, ekkor is van lehetőségünk kis játékot vinni a vizuális megjelenésbe: akár egy szín több árnyalatának választásával, akár egy kis fenyőág, zöld ág, szárított dísznövény vagy egy papírvirág csomaghoz rögzítése is igencsak fel tudja dobni a hangulatát. De akár egy színes szalag vagy masni is nagyon mutatós lehet, vagy választhatunk díszes csomagolópapírt is. Nézzünk erre néhány példát.

Ha szeretnénk kicsit több időt fordítani a csomagolások kivitelezésére, akkor egy kis kreativitással sajátos, egyedi csomagolást készíthetünk. Egy kis szalag, csillámpor, egy kis ragasztó, papírcsíkok, vagy bármi egyéb, amit a csomagolásra felhasználnánk, bátran vegyük kézbe és alkossunk!

Ha kellő indíttatást érzünk magunkban, akkor akár saját doboz hajtogatásával is próbálkozhatunk. Az interneten számos sablon található, vagy vannak különböző origami hajtogatási technikák is, melyekkel bármilyen papírt ajándékdobozzá alakíthatunk, amihez csak kedvünk van. Ebben az esetben is elengedhetjük fantáziánkat és cifrázhatjuk az elkészült dobozkákat.

Vagy ha a hajtogatás nem az erősségünk, de a tű és cérna jó barát, akkor akár varrhatunk is csomagolást régi ruhákat vagy megmaradt anyagokat újrahasznosítva.

S ha már az újrahasznosításnál és a környezetbarát csomagolási módoknál tartunk, akkor akár a régi kidobásra szánt térképek, kották, vagy régi idegen nyelvű újságpapír is mutatós lehet csomagolópapírként felhasználva. Tényleg csak a képzeletünk szabhat határt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az ajándékok mellé készíthetünk egyedi üdvözlőlapot, vagy kísérőkártyát, mellyel kiegészíthetjük az elkészült csomagot, feliratozva, hogy kinek is hozta az Angyal, vagy a Jézuska.

 

 

S végezetül, ha a megható ünnepi pillanatokban a fa melletti asztalra egyedi papír zsebkendőt adagoló dobozkát szeretnénk tenni, akkor inspirációnak itt vannak ezek a színes manók, Mikulás és segédje, melyek biztosan mosolyt csalnak a könnyes szemek mellé.

 

Nincs más dolgunk, mint a fa alá tenni, vagy szeretteink kezébe adni ajándékainkat és együtt örülni, töltekezni. Szeretni és szeretve lenni az év minden napján.

 

Mihácsi Veronika