A vas megyei Sorokpolányon található birtokot most nyolc milliárd forintért árulják, amely az ezredforduló után került a dán-magyar milliárdos Kolos László tulajdonába, aki hosszú évek alatt teljesen felújította a patinás épület – szúrta ki a burzsuj.blog.hu.

A kastélynak az elmúlt évszázadok alatt számos birtokosa akadt. Napjainkban igazán Szapáry kastélyként lett ismert, miután 1891-ben gróf Szapáry Géza vásárolta meg, akinek megbízásából a kor egyik leghíresebb építésze, Artur Meining eklektikusabb stílusban újjáépítette. A mai kinézetét viszont az osztrák Buchenrode bárói család alatt nyerte el, akik a két világháború alakították ki a birtok jelenlegi formáját.

A legutóbbi felújítás során öt emeleten 41 szobát – ebből 19 hálószoba – alakítottak ki, de az eredeti stílusban újjáépített kastélyba azért befért egy személy és egy étellift is, valamint két tucat kandalló mellett ma már van központi fűtés is.

Az istálló 6 ló befogadására alkalmas, és van egy 4 autó számára helyet biztosító garázs is, valamint madárház a páváknak – csak, hogy a legfontosabbakat említsük. Az ár a berendezési tárgyakat is tartalmazza: a mintegy 80 szőnyeg elsősorban Kínából és a Közel-Keletről származnak, a 400 festmény pedig Olaszországból, Spanyolországból, Hollandiából, Németországból, Dániából érkezett, de a kastélyhoz járó kínai és japán kerámia gyűjtemény is egyedülálló.

A cikk folytatása a burzsuj.blog.hu-n, az ingatlan hirdetés pedig ide kattintva érhető el.