Megérkezett a nyár, és ennek megfelelően a fesztiválszezon is. Egertől Zalacsányig hét fesztivált ajánlunk, amelyek a kultúra és művészet különböző területeibe adnak interaktív bepillantást fiataloknak és időseknek egyaránt!

Rippl-Rónai Fesztivál
Kaposvár, 2023. június 8-10.

2014-ben Rippl-Rónai Fesztivál néven indult hódító útjára Kaposvár összművészeti fesztiválja világhírű festőinek és képzőművészeinek emlékére a Festők Városa Hangulatfesztivál jogutódjaként.

Összművészeti jellegénél fogva bemutatja a kortárs művészet legjavát, képzőművészeti értékeit, nagy klasszikus alkotókat, amelyet komoly- és könnyűzenei, népművészeti és folklór programokkal színesít. Nem titkolt szándék és cél, hogy Kaposvár legnagyobb festőjéről elnevezett fesztivált megismerje ország-világ, Rippl-Rónai szellemi-képzőművészeti-kulturális öröksége a kulturális turizmus célpontjává váljon. Kiállítások, koncertek, utcai árusok, utcaszínház, kézművesek, hivatásos és amatőr festők várják az érdeklődőket a Rippl-Rónai Fesztiválon.

Részletek: https://www.ripplfeszt.hu/

Örvényesvölgy Fesztivál
Zalacsány, 2023. június 9-17.

Az Örvényesvölgy Fesztivált, 2023 júniusában, két hétvégén, 9-11-én és 16-17-én tartják Zalacsányban.  Az első hétvége programjai a magyar hagyományok, a magyar népzene köré fonódnak 2 napon át, gazdag gyerekprogramokkal, különleges koncertekkel, esténként táncházzal.

A második hétvégén a hangsúly a nemzetközi fellépőkön van, 5 külföldi sztárvendég érkezik majd Zalacsányba, köztük a jazz, a soul, blues és az elektro-swing legnagyobbjai.

Részletek: https://www.orvenyesvolgy.hu/

Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál
Veszprém, 2023. június 15-18.

Hatodik alkalommal, hagyományosan június közepén kerül megrendezésre a nemzetközi színtérre is kiterjedő Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál! A négy napra bővült, Veszprém város kiemelt Fesztiváljai közé sorolt Operettfesztivál ismét színes, minden korosztályt szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket a Veszprémi Petőfi Színházban, a Színházkertben, új épületünkben, a Petőfi NézőPonton és városszerte sok-sok helyszínen.

A Fesztivál Veszprém Város Önkormányzatának és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Részletek: https://www.petofiszinhaz.hu/hu/operettfesztival

Everness Fesztivál
Siófok-Sóstó, 2023. június 20-26.

Immár egy évtizede munkálkodnak a szervezők azon, hogy évről-évre összehozzák a tudatossággal, önismerettel, személyes fejlődéssel foglalkozó emberek sokaságát a Balaton partján.

Az Everness Fesztivál inspiráló légkörében idén is lehetőséget adnak arra, hogy hasonlóan gondolkodó emberekkel találkozzanak, kapcsolódjanak, barátkozzanak és részt vegyenek 7 napon át több mint 300 koncerten, előadáson, transzformatív workshopon, táncos-mozgásos programon, jógaórán meditáción, szakrális szertartáson az érdeklődők. Az Everness Fesztiválon szeretnének a családok számára minőségi együtt töltött időt, kikapcsolódást, valamint holisztikus és tudatos élményeket adni, így a gyermekeket interaktív programokkal várják.

Részletek: https://www.everness.hu/fesztival

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
Nagymaros, 2023. június 22-25.

Óriásbábok, akrobaták, világító medúzák, gigantikus fémoroszlán, üstdobokon megszólaló ókori görög költészet, a történelem hőseit megidéző táncok, virtuális és zenei utazás – a színházi és zenei élet sztárjait, valamint feltörekvő csillagait felvonultató, szédítően gazdag összművészeti programkavalkáddal vár a 10-ik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

A palettát családi és természetjáró programok, workshopok, valamint filmvetítések is színesítik, de képzőművészeti installációk és táncház is várja az érdeklődőket június 22. és 25. között Nagymaroson. A fesztivál továbbá otthont ad a VéNégy Fesztivál és 5műVészeti Évzáró eseménynek, amelynek házigazdája a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Részletek: https://venegyfesztival.hu/

Kaláka Fesztivál
Eger, 2023. június 22-25.

A Kaláka Fesztivál immáron több mint négy évtizedes múltra tekint vissza. Ebből 32 évig Miskolcon, a Diósgyőri várban, azt követően Eger különböző helyszínein rendezték meg az eseménysorozatot. Két generáció is felnőtt azóta, hogy a Kaláka Fesztivál először adott otthont a népzenének, magyar kultúrának és egyéb kapcsolódó művészeteknek.

A Kaláka Fesztivál összművészeti fesztivál, mely a gazdag zenei kínálat mellett színházi programokkal, versszínházzal, gyerekelőadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal gazdagítja a látogatók élménytárát. A fesztivál középpontjában a folkzene/világzene és az irodalom áll, de más műfajok képviselői is helyet kapnak a programban. Idén először lép fel a 30Y, a Bohemian Betyars és Müller Péter Sziámi is, tehát olyan előadók is meghívást kapnak, amelyek várhatóan szélesítik az érdeklődők összetételét. Másrészt akadnak talán kevesebb nézőt vonzó, de annál emelkedettebb, maradandóbb élményt nyújtó produkciók is, mint például a Sebő-együttes, Sebestyén Márta, HOBO, Platon Karatejev, a Hot Jazz Band, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, az Aranyakkord, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Zűrös Banda, a Budapest Ragtime Band, a Canarro, a Nasip Kismet Band, Bognár Szilvia, a Márkus Színház, Gryllus Vilmos

Részletek: https://kalakafesztival.hu/

Bondoró Fesztivál
Balatonalmádi, 2023. június 30 – július 2.

A Bondoró Fesztiválon minden pillanatban történik valami, ami mosolyt csal a arcodra. Jobbról érkezik egy masírbanda, míg balról a gólyalábasok vidám zászlójátéka kápráztat el. Az egyik kertben felcsendül az éppen induló koncert első akkordja, a vásári forgatagban szebbnél szebb portékák közül választhatsz és ínycsiklandozó finom falatokat kóstolhatsz. Amikor lemegy a nap, Balatonalmádi épületeit és égig érő fáit fényfestések színkavalkádja díszíti.

Június 30 és július 2. között önfeledt karneváli hangulattal, gólyalábas és marionett előadásokkal, újcirkuszi produkciókkal, továbbá artistákkal és óriásbábokkal, valamint koncertekkel és vásári portékákkal várja a Bondoró a látogatókat egy vidám, nyárindító hétvégére.

A nemzetközi kavalkád garantált Balatonalmádi utcáin, többek között belga, olasz, cseh, osztrák, szerb és spanyol előadók is játszanak majd a közönségnek.

Részletek: www.bondoro.hu

H+ Média/KultúrPalack összeállítás