Újabb vidám hazatérés

A Káldi Napraforgók Egyesülete immáron második alkalommal várta haza szülőfalujába a Káldról elszármazottakat.
Ahogy sejthettük az előzetes visszajelzések alapján, ismét megtöltötték a Faluház nagytermét a vendégek.

A tavalyi fergeteges találkozás után már szinte egyértelmű volt, hogy idén és a következő években is meg kell tartani ezt a rendezvényt. Megint megvoltak a „nagy találkozások”, és a falon lévő régi fotókat nézegetve a rácsodálkozások is: „Ezen a képen mi vagyunk!”

A program az egyesület elnökének, Simonné Fukszberger Szilviának a köszöntőjével kezdődött, majd a polgármester úr, dr.Schmidt József is köszöntötte a vendégeket. Bíztatta őket, hogy ha visszahúz a szívük, bátran térjenek vissza ide. A falu összközműves, van óvoda, 8 osztályos iskola, orvosi, fogorvosi ellátás, gyógyszertár, posta, bank, üzletek és a számos civil szervezetnek köszönhetően aktív élet folyik kulturális programokkal, sportolási lehetőségekkel.

kaldi (1)

A köszöntők után szentmise volt a Keresztelő Szent János templomban, melyet Szabó Imre verbita atya mutatott be, aki szintén káldi származású. Élete nagy részét misszióban töltötte, de idős korára hazatért Magyarországra. Kőszegen él a Missziós Házban, és évről-évre megtiszteli a káldiakat azzal, hogy szentmisét mutat be szülőfalujában.

kaldi (3)

A 15 órakor kezdődő operett műsorra teljesen megtelt a Faluház, sokaknak már ülőhely sem jutott. A közönség nagy része együtt énekelte az ismert operett slágereket az előadókkal, Göth Péterrel és Eszlári Judittal.

Műsorukat követően a Káldi Napraforgók Egyesületének néptánccsoportja mutatta be vasi táncokból – köztük a jellegzetes káldi sapkatáncból – álló műsorát, melyet a közönség végig tapssal kísért.

kaldi (4)

A táncbemutató után a káldi általános iskola nyitott kapukkal várta a nosztalgiázni vágyókat – sokan éltek is ezzel a lehetőséggel és felidézték gyermekkoruk emlékeit. Közben a Faluház udvarán megfőtt a finom babgulyás, mellyel az egyesület vendégül látott minden résztvevőt. 18 órától a szombathelyi Capito gitárklub műsorát hallhattuk. Zenéjükkel a 70-es, 80-as éveket idézték. Ihász Gábor „Elszáll a gondom” kezdetű slágerére már elkezdődött a közös éneklés és tánc is. Később a zenés-táncos hangulat éjszakába nyúlóan folytatódott a kemenesmagasi Septeam együttessel.

A vendégkönyvben szereplő bejegyzések szerint káldiak és elszármazottak egyaránt jól érezték magukat, vidám, felhőtlen délutánt tölthettek el együtt. Folyt.köv. 2017. augusztusában!

Káldi Napraforgók Egyesülete