Vitorlát bontottunk – Újabb különlegesség, a Helytörténeti Klub kincstárából (galéria+videó)

Sokak számára, talán még ismeretlen helytörténeti gyűjtemény bemutatására került sor a Könyvtár Helytörténeti Klubjában, az Országos Könyvtári Napokon. Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő beszélgetett Hideg Istvánnal, a Matrózmúzeum alapítójával.

Az Országos Könyvtári Napok idejére a könyvtárak megpróbálják még szélesebbre tárni kapuikat és olyan programokat szervezni, melyek azok számára is hívogatóak lehetnek, akik esetében a hagyományos funkciók használata nem vált hétköznapi gyakorlattá. Az ilyen rendhagyó programok alkalmával rádöbbenhetünk, milyen változatos a könyvtárak kínálta lehetőségek tárháza.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Helytörténeti Klub, különösen fontos feladatának tartja, hogy a nemrégiben megnyílt Matrózmúzeum (Szombathely, Rumi út 97.) egyedülálló vasi kötődésű gyűjteményének és az ebben a témában íródott kiadványnak figyelmet keltsen. Spiegler Tibor, örömmel tett eleget a felkérésnek, hisz elmondása szerint Hideg Istvánnak köszönhetően a helytörténet egy újabb szegmense került feltárásra, nagy űrt töltve meg Szombathely lokáltörténetében. A beszélgetés során, mint gyakorlott helytörténeti kutató, különös érzékenységgel prezentálta a gyűjteményből származó képeket, dokumentumokat, melyek mind megtalálhatóak a Matrózmúzeumban.

Hideg István dédnagyapja, Harmat Lajos 1905-1915-ig szolgálta az Osztrák-Magyar Monarchia Haditengerészeténél toronylöveg-mesterként. Ez idő alatt szolgált az SMS Radetzky, az SMS Erzherczog Karl, az SMS Monarch és az SMS Budapest hajókon. Az S.M.S. a Seiner Majestät Schiff rövidítése, ami annyit tesz, Őfelsége hajója. A családban fennmaradt dokumentumok – fotók, képeslapok és az értékes napló – valamint hangzatos szájról, szájra terjedő családi legendák valóságosságának kérdése indította meg a kutatások útján. Gyűjteményének közkincsé tételének gondolata bár már korábban felmerült, tettek mezejére 2014-ben tudott lépni, amikor pályázati források segítségével hagyományőrző egyesületet (Vasi K.u.K. Matrózok), majd múzeumot alapított.

Őszintén reméljük, hogy a helytörténetünknek e különösen izgalmas és érdekes szegmense iránti érdeklődés, az elkövetkezendő időszakban fokozódni fog és tudósításunk kapcsán sokak sietnek az íróasztalfiókjukhoz, hogy egy évek óta őrizgetett családi ereklyével segítsék Hideg István gyűjteményének gyarapodását.

Spiegler-Kutasi Nikoletta
Simon Ádám