Nem hittek benne, mégis páratlan kezdeményezésével megmozgatta és mosolyra ösztönözte nemcsak a vasi megyeszékhely, hanem az egész ország lakosságát. Kételkedve fogadták ötletét, mégis hat milliót forintot gyűjtött össze a leukémiás gyermekek javára. Az a szombathelyi fotós, akire az egész város büszke, s akire a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium diákjai és tanárai is példaként tekintenek; ő nem más, mint Lovagi Milán.

A II. Brenner est

Az intézmény február 18-án tartotta II. Brenner estjét, amelyen szép számmal jelentek meg az iskola tanárai, valamint tanulói és azok szülei, testvérei egyaránt. Ezen estek célja, hogy a diákok olyan mindennapi embereket ismerjenek meg, akik rátaláltak hivatásukra, azt példaszerűen gyakorolják, s ezek mellet őrzik a keresztény hitet és igyekszenek továbbadni azt a környezetükben. Lovagi Milán a fotózás megszállottja, így ez már önmagában elegendő lenne ahhoz, hogy a Brenner estek első két célkitűzésének megfeleljen, ám a harmadik erénynek is teljes mértékben eleget tesz: ő a megálmodója az „1000 szív a Démétér Házért” nevű egyedülálló kezdeményezésnek, amellyel célja támogatni a csontvelő-transzplantáción átesett gyerekek gyógyulását segíteni hivatott kilenc apartmant. Az iskola tanulói nagy örömmel fogadták a fényképészt, hiszen olyan kérdéseket tehettek fel neki, amelyek őket foglalkozták vele és a kampányával kapcsolatban, a végén pedig lehetőségük nyílt arra, hogy ők is támogathassák mosolyukkal a Démétér Házat. Az est műsorvezetői az iskola 9-10-11. évfolyamos diákjai voltak, név szerint Bakk Sára, Feitli Petra, Hetényi Adél és Vámosi Áron, énekhangjával pedig Fogl Noémi, 11. osztályos tanuló kápráztatta el a közönséget. A rendezvény szervezője H. Pezenhófer Brigitta gimnáziumi tagozatvezető volt.

Fotó: H. Pezenhófer Brigitta

Ki is az a sokat emlegetett Lovagi Milán?

A diákokat az egyedülálló kezdeményezése mellett a fotós személye is foglalkoztatta, ezért jónéhány kérdést feltéve igyekeztek kicsit megismerni azt, aki a nemes ügy érdekében több ezer alkalommal rejti arcát a kamerája mögé, miközben másokat mosolyra bír. Lovagi Milán Szombathelyen született, ám négy éves koráig Kőszegen élt, ahova még mindig igen erős kötelék fűzi. Kőszeg után Pecölre, a Szombathelytől 18 km-re keletre elhelyezkedő kicsiny faluba sodorta az élet. Az általános iskola – vagy úgy is mondhatjuk, iskolák, ugyanis a nyolc osztályt három különböző helyen végezte gyakori költözések okán – elvégzése után a vadász, vadtenyésztő szakot szemelte ki magának, ám túljelentkezés miatt búcsút inthetett tervének; maradt hát a mások által tanácsolt földmérő pálya, ami aztán mégsem nyerte el a tetszését. A kérdező diák, Vámosi Áron is úgy vélte, hogy akkor itt jöhetett képbe a fotózás – aztán kiderült, hogy nem, ugyanis a népszerű fotós 30, azaz harminc éves koráig nem fogott a kezében fényképezőgépet! Viccesen meg is jegyezte, hogy a nagy fotográfusok életrajza többnyire egy kedves mondattal indul, amelyben elárulja, hogy ő bizony már hat évesen is bogarakat meg katicákat fényképezett – ő persze nem tudná így indítani a CV-jét. Az nem derült ki, hogy a földmérésen belül a szintezés, az abszolút helymeghatározás vagy a terepi szögmérés nem jött be neki, de annyi bizonyos, hogy a szögeket szögletekre cserélte, ugyanis labdarúgóedzőnek szegődött, mellette pedig sportújságírói babérokra tört. Ekkor kezdett el fotókat készíteni az akkori munkahelye számára, amelyek a különböző sporttal kapcsolatos rendezvényeken készültek. Innen már viszonylag egyenes út vezetett fotós karrierje kibontakozásához.

A Démétér Ház

A csontvelő-transzplantáción átesett gyerekek ugyan idővel elhagyhatják a kórházat, de továbbra is gyakori orvosi ellenőrzésre van szükségük, ezért praktikus, hogy a szüleikkel a kórház területén lévő Démétér Házba költözzenek. A gyógyulási folyamat idején a gyerekek szüleikkel lehetnek és otthonos körülmények között tölthetik hétköznapjaikat.

„Démétér a görög mitológiában Földanyát jelenti, amely a nehéz időkben is táplálja a reményt a jobbra és az új élet születésére. Az őssejt-transzplantáción átesett kisbetegeink szüleinek életmentő ereje van. Állandó jelenlétükkel és biztonságot nyújtó szeretetükkel óriási mértékben járulnak hozzá gyermekük gyógyulásához. Mi hiszünk a szülők gyógyító közelségében, ezért lett a nevünk Démétér Alapítvány.”
(A Démétér Alapítvány bemutatkozó szövege)

Hogy mi a probléma? Az, amit Lovagi Milán is hangsúlyozott: a Szent László Kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályán évente 45–50 gyermeken végeznek életmentő csontvelőátültetést, ám mindössze kilenc apartman áll a családok rendelkezésére, éppen ezért szükségszerű további házak létrehozása.

Fotó: H. Pezenhófer Brigitta

A kezdeményezés

„Körülbelül két évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy a fotóimmal valamilyen jótékonysági akcióba kezdjek. Tavaly decemberben találtam rá a Démétér Alapítványra, azonnal írtam is nekik egy emailt, hogy szívesen támogatnám őket ilyen formában, és erre ők már másnap felhívtak. Nagyon pozitívan álltak hozzá, ezért ha rajtuk múlt volna, már másnap találkozunk személyesen” – emlékezett vissza a kezdetekre. A sűrű év végi időszak miatt január elején került sor a találkozóra, mely során a házban lakókkal el is készültek az akció keretében az első fotók. A bátorítók mellett természetesen megjelentek azok is, akik próbálták kedvét szegni azzal, hogy szerintük 1000 ember lefotózásához rengeteg időre van szükség, s emiatt a „gatyája is rá fog menni”, hiszen nem lesz ideje dolgozni – ezekre mind rácáfolt. „Mindenki engem azonosít a történettel, ami persze valahol nagyon jó érzés, de egyedül kevés lettem volna hozzá” – hangsúlyozta, kiemelve: rengeteg embernek tartozik hálával, többek között Mihácsi Teodórának, aki egyébként a rendezvényen is jelen volt. A Horgoljunk Örömöt A Gyermekek Arcára csoport vezetője, Skultéty Ágota is megkereste a fotóst, s horgolt szíveket ajánlott fel a készülő portrék mellé, így ezekből mindenki választhat egyet. Eddig egyébéként hat millió forintot sikerült összegyűjtenie, melyet már át is adott a Démétér Alapítvány számára, illetve sokan jelezték, hogy adójuk 1%-át is a házak javára szeretnék felajánlani.

Mi a jövő?

Jelenleg több mint 2000 portrén örökítette meg a lelkes adakozók mosolyát, de nincs megállás: amíg folyamatos érdeklődés van, addig szeretné csinálni. A jótékony célú fotózás során fekete-fehér portréfotók készülnek, hiszen a végső cél az, hogy az összes képből egy nagy montázst szeretne készíteni, amelyet a Démétér Háznak kíván ajándékozni.

Kardos Laura

Fotó: H. Pezenhófer Brigitta