2019. december 20-tól 2020. január 5-ig újra itt a Filmalap karácsonyi ajándéka, ezúttal 66 film nézhető ingyenesen, online. Az ünnepek alatt a közönség ismét szabadon élvezheti a Filmarchívumban megőrzött és felújított filmkincsek karácsonyi csomagját: klasszikusokat és kultfilmeket, örök közönségkedvenceket és újrafelfedezésre váró értékeket.

A 66 filmajándékot tartalmazó listán a hagyományokhoz híven jelen van minden filmtípus: játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk egyaránt. Filmtörténeti utazást tehetünk az első Magyarországon forgatott filmfelvételektől (Lumière felvételek 1896 Budapestjéről) a némafilmeken és háború előtti vígjátékokon át a hetvenes évek Balázs Béla Stúdióban készült avantgárd kísérleti filmjeiig. A válogatásból a nyolcvanas évek emlékezetes sikerei, köztük a Dögkeselyű és az Egészséges erotika, valamint a kilencvenes évek kultfilmjei, a Roncsfilm és a Sose halunk meg sem maradtak ki.

Lumière összeállítás 1896-ból

A hatvanas évek legelején került elő váratlanul az a 15 ősfilmtekercs, amely, noha franciák készítették őket, mindenképpen a magyar filmtörténet kezdeteit jelenti. Egy vándormozis hagyatékában maradt fenn az 1896-ban készült valamennyi film, amelynek restaurálására a filmarchívum akkori kutatói és a magyar némafilmtörténettel elsőként foglalkozó történész, Magyar Bálint vállalkozott.

A filmek teljes listája elérhető a Nemzeti Filmintézet weboldalán.

forrás: filmarchiv.hu