A Dr. Kondra Laura, a NEA Tanács elnöke és Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára által szignózott köszöntő levelet változtatás nélkül tesszük közzé.

A Civilek Napja alkalmából köszöntjük a hazai közösségekért tevékenykedő civil szervezeteket! 

Az idén 25. alkalommal ünnepeljük a Civilek Napját. Büszkék vagyunk arra, hogy  Magyarországon több mint 61 ezer civil szervezet munkálkodik. Örvendetes, hogy az  önkéntes tevékenységet végzők száma is egyre növekszik. Ma hazánkban közel 400 ezer  ember végez rendszeresen önkéntes tevékenységet civil szervezeti keretek között, több mint  46 ezer civil szervezet munkáját segítik az önkéntesek. 

A kormányzat az elmúlt időszakban nagyságrendekkel növelte a civil szervezetek állami  támogatását, míg 2010-ben 144 milliárd forintot, addig 2021-ben már 503 milliárd forintot  fordított a civil szervezetekre. 

A Nemzeti Együttműködési Alap 2012 óta évről évre támogatást biztosít a hazánkban és a  határon túl működő magyar egyesületeknek, alapítványoknak. A támogatások célja a civil  szféra segítése, a civilek társadalomformáló és a nemzet közösségét szolgáló munkájának előmozdítása. A civil szervezetek működését, szakmai munkáját, adománygyűjtő  tevékenységét támogató pályázati kiírások keretösszege a 2023. évben már több mint 11 milliárd forint. 

2023. január 20-án vehette át címbirtokosi oklevelét az a 20 civil szervezet, amely 2023 és  2025 között Civil Közösségi Szolgáltató Központként minden vármegyében és a fővárosban  térítésmentes szolgáltatásokkal, programok, rendezvények szervezésével segíti az  alapítványok, egyesületek, helyi közösségek működését. 

2023. február 3-án negyedik alkalommal került sor az Értékteremtő Közösségekért díjak átadására, amellyel egy példaértékű tevékenységet végző civil szervezet és a helyi  közösségéért odaadó munkát végző személy eredményeit ismertük el. 

A Civilek Napján köszönetet mondunk azoknak a közösségeknek, amelyek odaadó  munkájukkal lendületesen és fáradtságot nem kímélve, nap, mint nap azért tevékenykednek,  hogy életünket jobbá tegyék, értéket teremtsenek, ápolják a magyar közösségek  összekapcsoló és összetartó erejét.  

Áldozatos munkájukhoz ezúton kívánunk további sikereket és eredményeket. 

Dr. Kondra Laura
a NEA Tanács elnöke 

Szalay-Bobrovniczky Vince
civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség