Az Avatar kiállítás most először látható Magyarországon, amelynek a budapesti Andrássy Élményközpont ad otthont. Az élménydús kiállítás még május 31-ig látogatható, ahol Pandora növényeivel, állataival, és a na’vikkal is találkozhatnak a látogatók.

Igazán családbarát a kialakítás, hogy élményt nyújtson a gyerekeknek és szüleiknek is egyaránt. Kalandra fel, játékra hívnak, hogy ezen az interaktív kiállításon, mely egy mesebeli világ valóságát hivatott kézzel foghatóvá teremteni, párhuzamot mutasson a földi valósággal és a világról alkotott ismereteket is bővítse.

Az Avatar filmet nézve mindig elvarázsol az éjszaka világító növények által teremtett hangulat. Megfogalmazódott bennem minden alkalommal, hogy olyan szívesen sétálnék ezek között a foszforeszkáló növények között, mert varázslatos élmény lehet.
S a kiállításon szembesültem vele, hogy talán nem is olyan lehetetlen. Csak egy nyár esti holdfényes sétára van szükség a szentjános-bogarak társaságában.
– Vagy a búvárkodás kedvelői ha nem riadnak meg a medúzáktól, az is varázslatos látvány lehet. –
Sajnos az elmúlt években nem láttam szentjános-bogarakat, pedig gyerekkoromban az udvarunkon is láthatóak voltak a kis lámpácskákkal világító bogárkák.

Való igaz, amit a na’vik mondanak az emberekről. Nem becsüljük meg eléggé a környezetünket.

Vigyázzunk rá jobban, ne pusztítsuk el a természet kincseit, mert azzal magunk is arra a sorsra jutunk.

A világ körül vesz minket a csodáival. Merjünk érezni. Nyissuk ki a szívünk, és lássuk egymást!

Ahogy a na’vik mondanák:
“Oel ngati kameie.”*

*”Látlak téged” – na’vi nyelven.