Roman Polanski filmje egy kitűnő alkotás, ami kegyetlenül és kendőzetlenül bemutatja, hogy az emberben mélyen, de benne rejlik az állat. Röviden erről szól Az öldöklés istene.

Az alaptörténet teljesen egyszerű: két kisgyerek összekap egy játszótéren, és a dolog odáig fajul, hogy az egyik kiüti a másiknak a fogát. Erről nem is kapunk több információt, a gyerekeket is csak pár másodpercig látjuk a filmben távoli kameraállásból. A civilizált szülők összegyűlnek a megsebesített gyerek szüleinek lakásán. Első nekifutásra kulturáltan, nyugodtan próbálják megoldani a problémát, látszólag mindkét fél hajlik a megegyezésre. Azonban ahogy haladunk előre a történetben, először kisebb viszályok alakulnak ki a felnőttek között, hiszen kiderül, hogy mégsem értenek annyira egyet. Később már az sem érdekel senkit, hogy miért gyűltek össze, ennek helyét átveszi az egymás besározása, kritizálása (házasságon belül is). Persze a rivalizálás sem marad el. És a történet végére totális káoszba csap át a beszélgetés.

forrás: port.hu

A filmet az azonos című színdarabból készítette el Roman Polanski, aki a házi őrizete alatt gondolta ki és írta meg a forgatókönyvét. A szereplőknek hatalmas jutalomjáték volt, mind a négy színész (Christoph Waltz, Kate Winslet, Jodie Foster és John C. Reilly) teljesen beleélte magát a szerepébe, és hatalmas alakítást nyújtottak. A film több mindent próbál az emberek tudtára adni. Egy szép társadalomkritikát kapunk tőle, mely a mai “tömegember” mintáját veszi górcső alá: igazából tök mindegy kivel élünk együtt, miről beszélgetünk, mit csinálnak a gyerekeink, csak saját magunkkal foglalkozunk, a másikat semmibe vesszük.

forrás: escultura.us

A másik, amit a filmben tapasztalunk, hogy a civilizált életmód ellenére az emberben még mindig ott lapul az állat, és ha olyan helyzet van, egy pillanat alatt elő tudja hozni magából. A filmben két oldal alakul ki: a női és férfi oldal, ami nem csinál mást, mint folyamatosan szidja és szívatja egymást, már-már vérig sértően is. Szerintem az alkotás tökéletesen bemutatja a mai civilizált, érzelemmentes embereket. Vannak kivételek, de az emberek többség ilyen.

A film varázsa az őszinte szavakban rejlik. Leköt, megbotránkoztat és gondolkodóba ejt.

forrás: port.hu