40 éve segíti a Szombathelyi Szépítő Egyesület munkáját Theisz Károly, akinek munkáját 2014-ben vas megyei Prima Díjjal is elismerték.

Milyen ok folytán végzett kertészmérnökként – családi hagyományt követett vagy hirtelen ötlet eredményeként?
Nem mondhatnám, hogy családi hagyomány; ez volt az érdeklődési köröm már a gimnáziumban, és Budapesten a Kertészeti Főiskola volt az egyik, amely kertészmérnök képzéssel foglalkozott, így innen jött az ötlet. Tizenegy hónapot szolgáltam katonaként Kalocsán, az azt követő évben tudtam megkezdeni tanulmányaimat és 1973-ban fejeztem be.

Hogyan került Budapestről Szombathelyre?
Ez érdekes volt: Pesten a nagy cégek már tele voltak kertészmérnökökkel és az akkori professzorom, Nagy Béla javasolta, hogy jöjjek le Szombathelyre; ugyanis a Szombathelyi Kertész Szövetkezet – ahol akkoriban fejlesztések voltak és elindult az orchideatermesztés – pályázatot írt ki. Idejöttem. Döntésemet az is indokolta, hogy a szakdolgozatomat a Cattleya orchideákból írtam. Szombathelyen főleg Cymbidium és Phalaenopsis orchideákat termesztettek. 1973-ban sikerült gyakornokként elhelyezkednem a Kertész Szövetkezetben.

DSCF2363

Szombathelyre kerülése jobban segítette a szakmai fejlődését?
Igen. Az igazság az, hogy Szombathelyen egy évig dolgoztam gyakornokként, és utána nagy nehézségek árán sikerült egy éves tanulmányútra menni Hollandiába. Ott egy begónia-és páfránytermesztéssel foglalkozó cégnél dolgoztunk Nagy László kollegámmal, aki szintén a szövetkezetben dolgozott. Ő a begóniákkal, én a páfrányokkal foglalkoztam. A cél az volt, hogy az egyéves tanulmányút után ezt a két kultúrát bevezessük a szövetkezetben. Sikerült is, ezután mindkét kultúra nagy sikerrel futott. Miután visszakerültünk, először termesztésvezetőként dolgoztam a főmérnök mellett, majd 1977-től lettem a kereskedelem vezetője. A szövetkezetben 1977-78-ban 4,5 hektáros fejlesztéssel 8,1 hektárra növekedett a felület. Itt már nem volt elég egy kereskedelmi csoport, meg kellett szervezni egy komolyabb kereskedelmi osztályt. Az lett a feladatom, hogy egyrészt az exportot, másrészt az importot szervezzem, emellett felügyeljem a belföldi forgalmazást is.

Mikor és hogyan került a Szombathelyi Szépítő Egyesülethez?
Gyakorlatilag a hetvenes évek elején, 1974-75-ben történt. Holper Ambrus elfoglaltságai a szövetkezet elnökeként és az egyesület alelnökeként egyre kevésbé tették lehetővé, hogy dolgozzon társadalmi vonalon is. Engem egyre jobban bevont ebbe a munkába, hogy képviseljem őt az üléseken. Hivatalosan 1978-ban léptem be az egyesületbe és az óta gyakorlatilag folyamatosan, az utóbbi években már vezetőségi tagként dolgoztam.

Az első időszakban a virágvásárok nem voltak olyan népszerűek, akkor úgynevezett balkonvirágosítást csináltunk. Nagyobb kertészetektől fogadtunk be virágokat, és egy-egy házat vagy utcát kijelölt az egyesület, ahol már voltak balkonládák. A lakosságnak ingyenesen biztosítottuk a virágot, földet, hogy a balkonjaikat díszítsék és ezzel egy-egy házat, utcát, utcasort tudtunk dekorálni. A vége az lett, hogy ez folyamatosan elhalt, helyette jöttek a virágvásárok, amelyek sok helyen voltak a városban, ahol éppen helyet kaptunk. Eleinte ezek kevésbé voltak népszerűek, 2-3 cég vett rajtuk részt. Az utóbbi években elértük azt, hogy 15-18 kertészet vett részt a vásárokon. Úgy gondolom, hogy ezáltal a lakosság egyrészt megszerette a kertkultúrát, másrészt megismertettük őket a kertészetekkel, garden-centerekkel. Ez nyilván ezeknek a cégeknek is nagy reklám volt. A lakosság kedvezményes áron juthatott virágokhoz. Ezt a hagyományt szeretnénk tovább folytatni.

Mint hozzáértőnek, van-e kedvenc növénye?
Nekem változatlanul az orchidea a kedvenc növényem – azzal kezdtem és fejeztem is be, hiszen a cégeknél, ahol az utolsó hét évben dolgoztam, a Phalaenopsis volt az egyik fő kultúra, amelyet elsősorban áruházláncoknak szállítottunk. Ezek nem hazai termesztésből származtak, hanem többnyire importból – Hollandiából, Szlovéniából szereztük be, és az áruházaknak a kiemelt névnapokra, ünnepnapokra, illetve egész évben szállítottuk az orchideákat. Rendkívül szín-gazdagok, óriási választékúak, gyakorlatilag ma a világon a holland kereskedelmi adatok alapján is az első az orchidea, tehát a Phalaenopsis-orchideákat egyetlen egy cserepes növény sem tudja megelőzni forgalomban. Emellett rendkívül tartós, és azt hiszem, ez a népszerűségének a legnagyobb oka.

Kedvenc könyv:
Az utóbbi időszakban főleg a szakkönyveket bújom, de Passuth és Proust könyveit is szeretem – inkább a történelem és a népek megismerése vonz.
Kedvenc zeneszerző:
Vivaldi
Kedvenc film:
Főleg történelmi jellegű, kosztümös filmek.
Kedvenc szombathelyi hely:
Nagyon szeretem a Csónakázó-tó környékét és a Jókai-parkot, de nem tudok meglenni a Kámoni Arborétum nélkül sem. Oda a szakmai kötődésem kapcsán évente többször kilátogatok.
Példakép:
A szakmán belül, aki sajnos már nem él, Nagy Béla professzor úr, aki elindított a pályán és megszeretette velem ezt a szakmát; míg a ma élők közül Retkes József, aki két éve kapta meg a Príma-primissima díjat. Az ő szakmai tudása és ismeretanyaga úgy gondolom, kiemelkedő és példaértékű lehet mindenki számára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

öt × 3 =