Bemutatkoznak a XV. Nemzetközi Fúvósfesztivál fellépői (4.) – Szombathely

  Szombathely Város Fúvószenekara gazdag múltra tekinthet vissza; 1957-ben alapította a Városi Tanács, 45 évig a Művelődési és Sportház fennhatósága alatt működött.

  2001 októberében a fúvószenekar önálló egyesületté vált, melynek első elnöke Pávé Kálmán lett. Őt 2011-ben Trajbár Balázs követte, aki az óta is betölti ezt a tisztséget.

  A zenekar, megalakulása óta tevékenyen részt vesz a hazai fúvószenei mozgalomban, és a megyeszékhely életében. Állandó szereplői a városi és állami ünnepségeknek, egyházi megemlékezéseknek, falunapoknak, különböző rendezvényeknek.

  Évente adnak térzenei koncertet a Fő téren a város lakóinak szórakoztatására. Minden év végén jótékonysági hangversenyt szerveznek, melynek bevételét egy arra rászorulónak ajánlják fel.

  A zenekar más városok fúvószenekaraival is jó kapcsolatot ápol, valamint a város más civil szervezeteivel is jó az együttműködése.

  Az együttes az elmúlt 58 év alatt Európa számos országában vendégszerepelt.

  A zenekar 1997 óta szervezi meg Szombathelyen a nemzetközi fúvósfesztivált, amely minden alkalommal nagy számú közönséget vonz a Fő térre.

  A 2012-es év fontos dátum a zenekar életében, hiszen ebben az évben ünnepelték alapításuk 55. jubileumát. Ebből az alkalomból egy különleges, az együttes teljes történetét első ízben bemutató kiállítás is megtekinthető volt.

  A jubileumi év csúcspontját a 2012. okt. 20-án a Bartók teremben megrendezett óriási sikerű jubileumi koncert jelentette. A zenekar karnagya Szabó Krisztián Béla Pascal itt vehetett át kitüntetését a miniszter úrtól: Honvédelemért kitüntető cím – II. fokozat; honvédelem ügye, valamint a zene művészi kifejezése és népszerűsítése érdekében huzamosabb időn át végzett kiemelkedő tevékenységének elismeréséül, nemzeti ünnepünk, valamint a fúvószenekar fennállásának 55. évfordulója alkalmából

  2012 – ben a Szent Márton napi ünnepségen Pávé Kálmán a zenekar tiszteletbeli elnöke vehette át a „Kiemelkedő Kulturális Munkáért Életmű – díjat”.

  2013. januárjában Trajbár Balázs a zenekar jelenlegi elnöke a „Kiemelkedő Kulturális Munkáért –díj” II. fokozatát vehette át a Művelődési és Sportházban megrendezett a Magyar Kultúra Napja ünnepségén.

  Szombathely Város Fúvószenekara 2013 áprilisában hagyományteremtő célzattal szervezte meg az I. Fúvósbált, melyet idén februárban is remek folytatás követett.

  Az együttest nagy megtiszteltetés érte, amikor munkájukat Szombathely Város Közgyűlése a 2013-ban az első alkalommal kiosztott “Az Év Civil Szervezete” díjjal ismerte el.

  A fúvószenekar repertoárja széles körű, az felöleli a hagyományos fúvószenét, a komolyzenét, de még a könnyűzenei átiratokat is.

  Tagjai között több generáció is helyet kap, lehetőséget biztosítva arra, hogy ifjú kortól kezdve akár egy egész életen át bárki élvezhesse a fúvósmuzsikálás nyújtotta örömöket.

  A zenekar művészeti vezetője Tóth Máté.

  SZVFE/H+ összeállítás

  [divider]

  JUBILEUMI, TIZENÖTÖDIK NEMZETKÖZI FÚVÓSFESZTIVÁL
  2015. AUGUSZTUS 15-ÉN, SZOMBATHELYEN!