Bocskor Bíborka levele a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció résztvevői számára

Az idei 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági akció fővédnöke Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője. Az alábbiakban közöljük a háromnapos akcióban résztvevői számára írt levelét.

Kedves leendő Önkéntesek!

Bocskor Bíborka vagyok, a Magashegyi Underground énekesnője. Idén én vagyok a 72 óra-kompromisszum nélkül, háromnapos önkéntes akció fővédnöke. Gondolkodás nélkül vállaltam el ezt a számomra igen megtisztelő és szép feladatot – a múltamban, a jelenemben és jövőmben is tudtam, tudom és tudni fogom, hogy szerves része az életemnek a másokra való figyelem, a segítői szándék. Nem hiszek a tulajdonban, a státusz szimbólumokban és az anyagi gazdagságban. Az évek során azt tapasztaltam, hogy a legnagyobb érték, ha önmagamat – az időmet és a figyelmemet, a személyhez való odafordulásomat – tudom odaadni.  Édesanyámtól azt tanultam, hogy gyermeket, beteget, időset és leányanyát gondolkodás nélkül segíteni kell.

Tudom, hogy a mai felgyorsult, elidegenedett világunkban nem trendi a feltétel nélküli adás – nekem ilyen szempontból mindig radikális terveim voltak. Sohasem vallottam a nagy tömegek által átgondolatlan értékeket, megfásult evidenciákat anélkül, hogy a legbölcsebb lelki lakmuszom ne értékelje azokat.

A korunk egyik tünete, miszerint mindenki a saját érdekeit nézi, és egyedül megy előre – én ezt másképp látom. Szeretném, ha ez az értékes korosztály, amelynek Te is része vagy, megtapasztalja és vallja, hogy a csak úgy adás a legjobb dolog a világon. Ahogy a természetben a virágok az illatot adják csak úgy az illatért, úgy adjuk egymásnak a figyelmünket. Minden elvárás nélkül. Gondolok itt akárcsak egy éhező cicára, aki a ház kertjében húzta meg magát és nap mint nap élelmet adunk neki, vagy a magányos szomszéd nénire, akivel egy csésze tea, vagy egy tál étel mellett beszélgetünk egy picit.

A 72 óra három napjában aktívan fogok részt venni, Veletek együtt szeretném tenni a jót. És ezt a jót mindannyian hazavihetjük, és a mindennapi környezetünkben minden további nélkül közkinccsé tehetjük.  

Budapest, 2016. szeptember 20.