A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület a Magyar Speciális Független Filmszemle sikerén felbozdulva a Vas Megyei ÉFOÉSZ Egyesületével együttműködve 2022. május 25-én első alkalommal rendeztve meg a Dunántúli Speicális Filmszemlét. A programnak Szombathely, a megújuló MMIK adott helyet.

A filmes programra a szervezők fogyatékossággal élő alkotók, értelmileg akadályozott emberek, autizmussal élők pályaműveit válogatták be.
 
Az MMIK-ban az eseményhez kapcsolódó rajz- és fotókiállítást, valamint egy fotótárlatot is megnyitottak a program keretében. A rajzok egy felső és alsó tagozatosok számára meghirdetett  “Így látom én a fogyatékkal élő embereket” pályázat keretében készültek. A fotókiállítás a a speciális filmesekről szól, többségében Vincze András által készített fotókiállítás. A sorozat 26 képből áll, melyeken mind a speciális filmes alkotók láthatóak alkotómunka közben, vagy egy-egy rendezvényen. További alkotók voltak Sarlainé Albert Lívia, Fábián Gábor, Barta Máté, Boros Ferenc, Molnár Tibor.
 
A program délelőtti eseményeiről készült fotósorozatunk itt tekinthető meg, Hornyák Emőke jóvoltából.
 
 
 
A nap végén eredményt is hirdettek.
 

Eredmények – Dunántúli Speciális Filmszemle, Szombathely, 2022. május 25.

1. helyezett

Majom mamája – Rum-Kastély Rum-Kastély Média (Rum-Kastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium)

2. helyezett

Az ecseri népviselet – Bíró Kolos Tiván, Füzesabony

3. helyezett

Vírusírtók – Mozgásjavító Filmműhely, Budapest

Különdíjak

  • Láss meg engem! – Gömbös Olivér, Gömbös Marcell, Segítő: Gömbösné Hideg Viktória, Budakalász
  • Karantén – Ágfalvai Filmes Csapat (Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Pszichiátriai Betegek Otthona Ágfalva)
  • Pandémia – Lengyel Krisztina, Lukács Tamás, Szentgotthárdi Szakosított Otthon
  • Egészen félig – Életrevalók Filmes Műhely, Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona, Budapest, Újpalota
  • Illúzió – Speciális Filmes Csoport, Szombathely, Vas Megyei ÉFOÉSZ Egyesülete
A Zsűri tagjai:
– Erdélyi János Balázs Béla-díjas filmrendező
– Horváthné Somogyi Ildikó gyógypedagógus, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének alelnöke
– Szabó Tibor színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója