Nagy a lelkesedés övezi a völgyönkéntességet idén is, hiszen közel ezerötszázan jelentkeztek a Művészetek Völgye önkéntes felhívására. A feladatokra 18 éven felülieket vártak, ebben az évben száz ötvenen fogják segíteni az egyik legjobb fesztivál munkáját július végén.

A tíz napos fesztiválon az önkéntesek a karszalag ellenőrzésben, a forgalomirányításban és a kiállításőrzésben fognak a szervezők segítségére lenni; ezek közül a 

jegyellenőrzés a kedvenc feladatuk.

Idén is nagy volt a lelkesedés, hiszen kb. ezerötszázan jelentkeztek az önkéntes felhívásra, több mint a fele visszatérő völgyönkéntes. 

A szervezők megkérdezték a jelentkezőket – akiknek a fele egyébként a fesztivál egész időtartamára jelentkeztek -, hogy melyek a kedvenc programjaik. Legtöbbjük a

“minden, ami Művészetek Völgye”

választ adta, de a könnyűzenei és a színházi programok az önkéntesek által legkedveltebbek.

Még környezettudatosabb lesz a völgy, és jelen lesznek a civilek is

A rendezvény területén szelektíven fogják gyűjteni a szemetet, több vendéglátóhelyen lebomló tányérok, két udvarban pedig repoharak is lesznek. 
 
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesz véradás, a Magyar Vöröskereszt is kitelepül, ezévben véradó kamionnal is. A Művészetek Völgye látogatói szép számban szoktak vért adni, a szervezők ezt napijeggyel köszönik meg.
 
Több civil szervezet programját is meglátogathatjuk a napokban, hiszen többek között a Diabelli Művészeti és Oktatási Alapítvány, a Magyar Társasjátékos Egyesület családi programjain is résztvehetünk. A környezet is fontos szerepet kap idén is: Művészetek Zöldje helyszínen sok más mellett a WWF Magyarország, a Jane Goodall Intézet, a Magyar Természetjáró Szövetség éa Balaton-felvidéki Nemzeti Park kínál változatos időtöltési lehetőségeket.