2020. január 23-án elindult a Berzsenyi Dániel Könyvtár Bájoló programsorozata, melyen tehetséges helyi fiatalok kapnak bemutatkozási lehetőséget.

Az elmúlt években több olyan vendéggel is megismerkedhettünk, akik (azóta) országos hírnévre tettek szert – Kóbor Zsóka és Polgár Patrik is közéjük sorolható. A Bájoló programsorozat házigazdája továbbra is Boros Ferenc, aki nem csak szakmai pályafutásukról, a közös munkáról faggatta a duót, hanem kitért a februárban debütáló A Dal 2020 tehetségkutatóra is.

Ahogy a korábbi Bájolókból megszokhattuk az első kérdések a zene szeretetére, az énekes-zenei pálya iránti elhivatottság kezdetére kérdeztek rá. Patrik zeneszerető családban nőtt fel, a Hupikék Törpikéktől a rockzenékig hallgatott mindent, zenész nem volt a családjában mégis a szentgotthárdi zeneiskolában kezdett el tanulni. Zsóka gitározni magántanárnál kezdett, aki bátorította, hogy próbálkozzon meg az énekléssel is. Közös kedvenceik a magyar alternatív zenei palettáról a 30Y (Beck Zoli munkássága), Hiperkarma, ill. Zsókának a Bagossy Brothers Company, Elefánt és Esti Kornél.

Először 2014-ben találkoztak, miután Patrik felfigyelt Zsókára a szentgotthárdi Megacsillag tehetségkutatón. Ezután rockzenekart alapítottak, majd egy kis szünet után álltak össze duóként. Patrik írja a dalok szövegét és szerzi a zenét – az összhangot jól mutatja, hogy a fejében már Zsóka hangján ‘szólalnak meg’ a dalok. Mindig érdekes hogyan áll össze egy dal, Patrik a kérdésre elmondta hogy legtöbbször utazás közben ír, és általában a kész szöveg megszületik. Zsóka ezeket szabadon értelmezve tudja a sajátjának tekinteni, ha a zenei rész tetszik neki, akkor nyert ügyük van. Régebbi dalaik melankolikusabbak, van amelyik kis társadalomkritikát fogalmaz meg, az újabbak között vidámabbakat is találhatunk – Patrik arról ír, ami éppen megihleti.

Repertoárjuk egyre színesebb, a saját dalok mellett kedvenceik feldolgozásait is előadják. A fellépéseket tekintve is egyre sokfélébb a kör, ahol találkozhattunk velük: úgynevezett vendéglátós koncerteken, akusztikus előadásokon, de felléptek már többek között a körmendi AlteRába Fesztiválon vagy a Fishing On Orfűn is. A legutóbbi élményük a felsőszölnöki évadzáró koncert, ahol helyi tehetséges gyerekekkel és zenészekkel egészült ki a csapatuk. A későbbi tervek között szerepel a zenekarrá bővülés ill. egy album elkészítése, nyitottak a lehetőségekre.

Zsóka jelenleg a pécsi egyetemen tanul, festészet szakon, ami elmondása szerint tökéletesen kiegészíti a zenei munkáját – így meg tudta tartani mindkettőt az életében.

Izgalmas év áll a duó előtt, bekerültek A Dal 2020 legjobb 30 zenekara közé, erről is egy kicsit meséltek. Elkészítették velük az imázsfilmeket, a videóklipet; jelenleg próbák várnak még rájuk és februárban kerül sor a versenyre.

Kóbor Zsóka és Polgár Patrik – Valamiért (A Dal 2020)

Ének: Kóbor Zsóka Zene: Polgár Patrik Dalszöveg: Polgár Patrik Hangszerelés: Polgár Patrik, Czetter Gábor A dal felvételei: BP Sound Stúdió Keverés, master: Bácskay Péter Koncertszervezés: ppmanagementinfo@gmail.com +36307018985 https://www.facebook.com/K%C3%B3bor-Zs%C3%B3ka-%C3%A9s-Polg%C3%A1r-Patrik-1668140743244069/ Videoklip: www.instancinema.hu Rendező: Gerócs Balázs Smink: Vályi Mercédesz Szereplők: Kóbor Zsóka Hegyes Anett Polgár Patrik Hallgasd a dalt itt is: spotify: https://open.spotify.com/album/2wvlPKbTf4Kqgu9ty0Dhi2 Googleplay: https://play.google.com/store/music/album/Kóbor_Zsóka_és_Polgár_Patrik_Valamiért?id=Bzo5wdfejlebwj7gfpp3boavwom Deezer: https://www.deezer.com/album/91497332?utm_source=deezer&utm_content=album-91497332&utm_term=2692166522_1553768795&utm_medium=web itunes: https://itunes.apple.com/hu/album/valami%C3%A9rt-single/1457574651?l=hu Amazon: https://www.amazon.de/dp/B07Q1DJJGN?tag=feiyr-21

Ahogy megszokhattuk a beszélgetést a dalok előadása szakította meg, ezzel vált teljessé az este – két tehetséges fiatalt ismerhettünk meg, akikre érdemes lesz a jövőben figyelni!

Zsóka és Patrik Facebook oldala

A Bájoló február 6-án, Vincze Bencével folytatódik. A teljes programért látogassanak el a könyvtár honlapjára.

A teljes felvétel:

Írta: Waldinger Dóra
Fotó, videó: Vámosi Áron