A Volt Fesztivál Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, amit Sopronban rendeznek 1993 óta majd minden évben. Vagyis rendeztek, hiszen a szervezők nem sokkal ezelőtt jelentették be, hogy a gazdasági helyzet alakulása miatt 2023-ban nem rendezik meg a több zenei műfajt is felvonultató rendezvényt.

Mint Facebookon közzétett közleményükben írják,

“már az idei soproni fesztivál is csak jelentős költségmegszorításokkal tudott létrejönni és sajnos, a bizonytalan gazdasági helyzetben jelenleg nincs lehetőségünk a VOLTot olyan színvonalon megszervezni, ahogy azt a közönség korábban megszokta.”

A poszt kitér arra is, hogy a gazdasági helyzet javulásával bíznak abban, hogy ismét megrendezhetik a fesztivált.

Augusztusban már több hírportál beszámolt róla, hogy a Sziget Fesztivál nyereséges lebonyolítása mellett a Balaton Sound és a VOLT Fesztivál veszteséges volt 2022-ben. Már ekkor Kádár Tamás, a Sziget Zrt. cégvezetője a Népszavának elmondta: a soproni fesztivál eredménye nagy, míg a Zamárdiban megrendezett program kis mértékben maradt el a várakozásoktól. Már ekkor bejelentette az amerikai többségi tulajdonos, hogy a két veszteséges fesztivál esetén felülvizsgálja a jövőbeli terveket.

Nemcsak az idei bizonytalan, Európát sújtó gazdasági folyamatok hozták nehéz helyzetbe a fesztiválipart: idén először volt klasszikusnak nevezhető fesztiválszezon a két éves, koronavírus-járvány miatt korlátozott időszak után. Időközben megjelent az infláció és az energiaárak növekedése is, amely méginkább megterheli az amúgy is nehéz helyzetben lévő fesztiválipart.