Márciussal beköszöntött a tavasz, és a csalóka idő rengeteg napsütést hozott a szürke  napokba. A tavaszias időjárás meghozta a kedvünket a rég várt nyári programok tervezésére is. Talán minden fiatal egyetértene abban, hogy a fesztiválok jelentik a nyár fénypontját – a szórakozást, a kikapcsolódást, a zenét, és a barátokat.

A fesztiválok sokszínűsége nem kizárólag a zenei sokrétűségben nyilatkozik meg; ezek a többnapos rendezvények lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy találkozzunk kedvenc előadóinkkal, és új kalandokban legyen részünk. Emellett, kiszakadva a hétköznapokból, barátainkkal szinte egy családdá szövődve találkozhatunk különböző városok, illetve olykor más országok kultúráival.

De nem kizárólag a fiatalság az, akit megszólítanak országunk fesztiváljai. A Dunántúl térségében a kisgyerektől az idősig, a művészlélektől a zeneőrültekig mindenki megtalálhatja rajongásának tárgyát a nyár bőséges fesztiválkínálatában.
Összegyűjtöttünk néhányat a legsokszínűbb programok közül.

1VOLT Fesztivál (Sopron)

Fotó: Kovács István/H+ archív

Magyarország egyik legnépszerűbb fesztiválja, a tavalyi évben mintegy 150 ezer látogatót fogadó VOLT fesztivál az idei év júliusában is fergeteges élménnyel, és világhírű fellépőkkel várja a rajongókat – a 25. Telekom VOLT Fesztivál ugyanis eddigi történetének leghosszabb fesztiválja lesz. A Linkin Park mellett olyan fellépők érkeznek, mint az Imagine Dragons, Martin Garrix, Ellie Goulding, vagy a Rapülők.

A hangulat garantált; a társaság sokszínűsége és a tízezrek torkából felhangzó világslágerek mellett a vendéglátás is elsőrangú: a remek kempinglehetőség mellett számos étkezde biztosítja a fesztiválozók kényelmét. Mindenkinek a bakancslistáján szerepelhet egy Telekom VOLT fesztivál – miért ne teljesülhetne idén?

2Savaria Történelmi Karnevál (Szombathely)

Savaria, a mai Szombathely a régmúlt időkbe repíti vissza érdeklődőit augusztus 24 és 27. között. A tekintélyes múlttal rendelkező történelmi fesztivál nép- és könnyűzenei koncertek mellett szórakoztató gyermekprogramokat és foglalkozásokat, valamint színházi előadásokat, artista- és akrobataprodukciókat, gasztronómiai eseményeket kínál páratlan módon a történelembe ágyazva. A díszbe öltözött város számos különböző programmal várja a kicsiket és nagyokat különböző helyszíneken; a honfoglaláskori magyar életmódtól a lovasíjászatig terjedő bemutatókkal vár a Történelmi Témapark, a Borok Utcája lehetőséget nyújt a zeneszó mellett az ország legkülönlegesebb borainak megkóstolására, míg a gyermekek a Kalandvárban találhatják meg kedvenceiket a színpadon, vagy az alkotósarokban.

A karnevál igazán egyedülálló hangulattal és rendkívüli programkínálattal várja a látogatókat bármelyik korosztályból, az ország minden tájáról!

3Művészetek Völgye (Kapolcs)

Hol van az a hely, ahol a népművészet és a falusi élet összefonódik az alternatív rock műfajával, a kézműves áruk polcainak sorai a házi szörpök árusaival, a színpadi játékok a slampoetry művajával, és a színes lampionokkal megvilágított apró zenés udvarok a tomboló színpadokkal? Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Kapolcs-Taliándörögd- Vigántpetend faluhármasban szervezett Művészetek Völgye egyre bűvölő művészeti ágakkal és páratlanul sokszínű programokkal vár mindenkit a völgybe, ahol a zene, a kézművesség, a tánc, az irodalom és a színművészet különböző ágai és szerelmesei találkoznak egymással.

Az idei fellépőkről a későbbiekben szerezhetünk információt, eddig a Quimby, a Pink Martini, a Boban Markovic Orkestar, a Csík Zenekar, a Budapest Bár és a 30Y szerepel a fellépők listáján. Az elmúlt évek fellépői közül kedvcsináló: az Ivan and the Parazol, Irie Maffia, Hiperkarma, Ocho Macho, és a Paddy and the rats mellett az Elefánt és Szabó Balázs bandája garantálták a hangulatot. Az idei évben a szervezők a zenei ágazatok bővítése mellett újabb különlegességekkel lepik meg a látogatókat: Hobo kert és újhullámos cirkuszi helyszín nyílik, a vigántpetendi templomban pedig a komolyzene iránt érdeklődők számára tartanak hangversenyeket, kamarakoncerteket. Ezen kívül bővülnek a gyerekek lehetőségei a falvakban, és nagyobb hangsúlyt kapnak a színpadi előadások is. Minden művészetbarátot vár idén is Kapolcs július 21. és 30. között!

4A tánc fesztiválja (Veszprém)

Fotó: www.utazzitthon.hu

Idén már tizenkilencedik alkalommal várja a táncművészet iránt érdeklődőket a veszprémben rendezett Tánc Fesztiválja május 23-28-ig. A rendezvényen a kortárs magyar táncművészet legkiválóbb alkotói, előadói kápráztatják el a látogatóikat színvonalas és változatos produkciókkal, mint például a tavalyi évben a STEREO Akt és Artus Társulat, a Lippentő Táncegyüttes Fitos Dezsővel, a Latinovits–Bujtor Játékszín en a Közép-Európa Táncszínház, a Győri Balett, és persze a Veszprém városi és megyei táncegyüttesek. Az idei fellépőkről hírek később érkeznek. A hangulatot biztosítják a workshopok, táncházak, különböző táncos- és színpadi produkciók, a szabadtéri táncszínház és természetesen nagyszerű fellépők.

Szeretettel várják a kortárs magyar előadóművészet iránt érdeklődőket a szervezők.
A fesztivál művészeti igazgatója Nietzsche szavait idézi: „És legyen elveszett minden olyan napunk, amelyen legalább egyszer nem táncoltunk. És legyen fülünknek hamis minden állítás, ha nem csattan fel vele együtt legalább egy kacaj.”

5Levendulahetek (Pannonhalma)

Fotó: www.visit-hungary.com

A Szent Márton hegyén fekvő Pannonhalma vidéke méltán szerepel a kultúra, művészet, a bakancsos turizmus, botanika és a történelem iránt érdeklődők, és kikapcsolódni vágyók tervei között. A pannonhalmi Arborétum és Gyógynövénykert a levendulavirágzás idején – rendszerint július elején – várja vendégeit egy rendkívül változatos, az apátság gyógynövénykertje köré fonódó egyhetes programsorozatra. Ezek között szerepel az apátsági levendulatermesztés történetének, a levendula felhasználásának ismertetése, kézműves foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek, különböző koncertek, apátsági süteménykülönlegességek és fagylaltok a Pausában, változatos kiállítások, játékok és előadások sorozata. A rendezvényen kívül megtekinthető a világhírű Apátság, az ehhez tartozó, páratlan panorámát nyújtó VIATOR étterem, a Pausa Apátsági Kávéház, és a Borászat is, ahol a pannonhalmi borvidék kiváló borainak megkóstolására nyílik lehetőség.

6Komolyzenei Fesztivál (Velence)

Fotó: www.programturizmus.hu

Téves a feltételezés, hogy a fesztiválok kizárólag a könnyűzenei műfajokra hagyatkoznak; az ország egyik legnevesebb üdülőtelepülése 2017-ben is várja vendégeit a június 22-24. között, három helyszínen megrendezett Komolyzenei Fesztiválra. A Velencei tó csábító közelsége mellett a nagyobbaknak lehetősége nyílik világhírű művészek előadásain részt venni, együtt gyönyörködni, kikapcsolódni. A kisebbek pedig interaktív zenei előadáson vehetnek részt, ami bizonyára nagyszerű élményt jelenthet számukra. Az ingyenes programok között mindenki megtalálhatja a kedvére valót, a szervezők ugyanis a zenei programok széles választékával készültek a tóparti városban: a tervek között szerepel a tangóest, a kisebbek számára interaktív koncert, a templomokban komolyzenei program, filmzene bemutató és még sok más. Bővebb információt hamarosan várhatunk.

7Ladikos Fesztivál (Mecsér)

Fotó: www.cdn.blog.hu

Az apró község sok szeretettel, falusi hangulattal, zenével, néptánccal, fröccsel és kemencés lángossal várja a népzene kedvelőit a Szigetköz szívében fekvő Mecsérre június 10-én. A Mosoni-Duna partján rendezett Ladikos népzenei fesztivál rendkívüli lehetőséget nyújt a barátságos falusi légkörben a magyar népi hagyományok újjáélesztésére. Az egynapos fesztivál baráti társaságokat, családokat színes programokkal, élőzenével, táncprodukciókkal, remek társaságban, falusi ételekkel, kézműves ajándékokkal és táncházzal a folyóparton délelőttől egészen hajnalig!

8Fishing (Orfű)

Fotó: www.bama.hu

„Alternatív zeneözönnel” vár a Pécs mellett fekvő község június 20. és 24. között. Az ötnapos fesztivál immár a tizedik alkalommal várja a hazai ’alter’ legnagyszerűbb alkotóival a műfaj fanatikusait a Panoráma Kempingben. A megszokott helyszínek mellett idén már vízi és erdőszéli színpadokon olyan fellépőket várhatunk, akiknek slágereit az egyre bővülő rajongói tábor az alternatív rock himnuszaiként zengi egy emberként a színpadok mellett.

Az idei FOO szereplői között megjelenik a 30Y, a Halott Pénz, a Hiperkarma, Péterfy Bori & Love Band, a Punnany Massif, a Quimby, Szabó Balázs Bandája, és a Vad Fruttik. A számos hazai fesztiválon szereplő előadók mellett olyan kevésbé ismert bandákat is megtalálhatunk, akiknek a neve megérdemelten tűnik fel egyre több művészeti fesztiválon, koncerten. Ilyenek a Csaknekedkislány, a Bobafett, Jazzékiel, Makrohang, Óriás, és a Ricsárdgír. A fellépők válogatása nagyszerű, a hangulat fergeteges, a Fishinget pedig nem hagyhatja ki egyetlen alter-rajongó sem. A többieknek pedig itt az idő hogy megismerkedjenek a műfajjal!

Czakó Anna

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

15 − öt =