Maradjunk otthon, filmezzünk együtt és ismerjünk meg Szombathely, a megye és a régió ismert személyiségeinek, eseményeinek, élő közösségeinek történetét. Boros Ferenc és Horváth Zoltán függetlenfilmes alkotópáros 2004 óta készít helytörténeti dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket.

Ezen idő alatt több mint 30 alkotás fűződik a nevünkhöz: számtalan portréfilm és elsősorban olyan helyi, vagy regionális események, témák és élő közösségek megörökítése, amelyekről azt gondolják, hogy fontos, ha filmfelvételen is rögzítve vannak az utókor számára. Értéket mentenek, megőrzik a múltat, kordokumentálnak. A Facebook közösségi oldalon minden héten közzétesznek párat az elmúlt 16 év alkotásai közül.

90,19, 9 – Fekete Iván a Gulagon

2016-ban készült el a 90, 19, 9 – Fekete Iván a Gulagon című portréfilm. Fekete Ivánt 19 éves korában hurcolták el Norilszkba, ahol 9 évig végzett kényszermunkát. Bűne csupán annyi volt, hogy nem volt hajlandó terhelő, és egyben hazug állításokat megfogalmazni egykori tanára és mentora ellen. Makacsságáért előbb brutális veréseket, majd 25 évre szóló fogságot kapott kémkedés vádjával (ebből 9 évet töltött le).

A túlélés érdekében mindent megtett, dolgozott bányában, műhelyben, megtanult oroszul. Szülei 7 évig azt sem tudták, hogy él. 9 évvel elhurcoltatása után, 1956-ban tért haza Magyarországra. A filmben Fekete Iván története mellett kibontakozik a szentpéterfai származású pap-tanár, Harangozó Ferenc sorsa is. Fekete Iván 90 éves korában, 2017. október 22-én hunyt el.

90, 19, 9 – Fekete Iván a Gulágon

A Velemben élő, 90 éves Fekete Ivánt 19 éves korában hurcolták el Norilszkba, ahol 9 évig végzett kényszermunkát. Bűne csupán annyi volt, hogy nem volt hajla…

“Egy barázdát én is hagytam” – Dr. Széll Kálmán portréja

Dr. Széll Kálmán főorvos, egykori városi képviselő, Szombathely díszpolgára, számos helyi és országos egyesület, szakmai szervezet meghatározó alakja 2020. május 29-én tölti be a 94. életévét. A nagyhírű nemesi családból származó sebészprofesszor a magyar aneszteziológia és intenzív terápia egyik meghatározó alakja. Számos cikk, orvos szakmai újítás fűződik a nevéhez. Egykori munkatársai úgy emlékeznek róla, mint A FŐNÖK, csupa nagybetűvel. Humora, embersége, hazaszeretete, istenhite még a legnehezebb körülmények között is átsegítette őt és a körülötte lévőket.

“Egy barázdát én is hagytam” – Dr. Széll Kálmán portréja

Dr. Széll Kálmán főorvos, egykori városi képviselő, Szombathely díszpolgára, számos helyi és országos egyesület, szakmai szervezet meghatározó alakja 2016. m…

a szendiszűcs

Szendiszűcs István képzőművész, keramikus, festő, grafikus és legfőképpen fotográfus. 2010-ben emigrált a Szombathelyhez közeli kiskertes parkerdei „Hordóország” egyik kis sufnijába, így pontosan tudja, milyen a nyári hőség, a téli hideg, az éjszakai csend, az élénk színekkel kifestett magány. Olyan világ ez, ahol macskák ülnek az üvegtelen ablakkeretben, ahol madarak figyelnek rezzenéstelen festett szemekkel a kerítésdeszkákon, és ahol még a Sport csoki is egy falat vidámságot tud okozni. A művész emberi kapcsolatai minimálisak, étel nem mindig jut az asztalra. Hosszú távra nem tud tervezni, egyetlen célja, hogy egy saját galériában eddig elkészült műveiből készítsen egy életmű kiállítást. Az alkotók közel két éven keresztül (2013-2015 között) kísérték a művész sorsát.

A film elkészítésében közreműködött Szendiszűcs István. Az alkotás számos díjban részesült.

a szendiszűcs

Szendiszűcs István 60 éves szombathelyi képzőművész, keramikus, festő, grafikus és legfőképpen fotográfus. 2010-ben emigrált emigrált a város széli parkerdei…