A Magyar Nemzeti Galériában 2018. július 7. és november 4. között megtekinthető kiállítás, a híres mexikói festőről, Frida Kahloról még mindig rengeteg érdeklődőt vonz. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, ill. más mexikói gyűjtemények több mint harminc festményét és grafikáját láthatjuk a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria kiállításában.

Hasznos információk

Egy vasárnap délelőtt látogattam ide: tömve volt a MNG bejárata, de a három működő pénztárnak köszönhetően viszonylag gyorsan be lehetett jutni. Az ide látogatóknak érdemes előre megvásárolni a jegyet, ill. lehetőleg időben érkezni (10 órára, amikor nyitnak). A kiállítást leggyorsabban is 1,5 óra alatt lehet megnézni, ha nem olvassuk el a rengeteg életrajzi adatot a falakon. A tömeg miatt erre nem is nagyon van mindig mód, érdemes felkészülni, vagy türelmesen kivárni, hogy felszabaduljon a hely.

Ki volt Frida Kahlo?

Az eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo kisgyermekkorától kezdve betegeskedett. Hatéves korában egy vírusos betegségben a jobb lába eltorzult, majd tinédzser évei végén egy buszbaleset során a gerince és a medencecsontja több helyen eltörött. Ekkor megjárta a testi fájdalmak földi poklát és hosszú időre ágyba kényszerült. A szenvedésből a festés jelentette az egyedüli kiutat, Kahlo művészetének forrása pedig önmaga lett – saját valóságának ablaka a tükör, amelyből saját képe tekintett vissza. A javarészt frontális vagy kétharmad profilból készített merev, hieratikus önarcképei a művész belső világának kivetítései, amelyek segítségével a külvilág felé létrehoz egy új, sokszínű és izgalmas, erőt sugárzó ént. Festőstílusának jellegzetessége, hogy bár klasszikus modellekből indít, merít a mexikói népi kultúra eszköztárából is. Számos művén felbukkannak Mexikó spanyol hódítást megelőző történetének, régészetének, valamint népi kultúrájának elemei.MNG

A kiállításról

A kiállítás teljes képet nyújt a mexikói festő életéről – melynek része volt a gyerekkorától jelen lévő fájdalom, a hatalmas lelkierő, amivel túlélt nem egy borzalmas műtétet, a művészi útkeresés, és önmaga meghatározása.

A kiállított festmények, grafikák mellett fotók, sőt videofelvételek is megtekinthetők melyek közel hozzák hozzánk az ikonikus Frida Kahlot. Az útkereséstől kezdve, a testi-lelki fájdalmaink megjelenítéséről, a természettel való kapcsolatáról láthatunk képeket a különféle színekkel határolt terekben.

A festmények és grafikák mellett néhány kerámia is kiállításra került, melyekhez hasonlók Frida és férje, Diego Rivera házában is megtalálhatók voltak – a mexikói művészet egy új aspektusát mutatva meg.

Férjéhez fűződő kapcsolatának egy külön terem állít emléket – több fotóval, videófelvétellel. Megrázó élmény látni a festő házaspárt ’megelevenedni’, részleteket Frida naplójából, sőt itt kapott helyet egy magyarul írott levél, melyet a magyar fotósnak, egykori szeretőjének, Nickolas Muraynak írt a festőnő. Magyar kapcsolatáról is egy külön rész szól: Frida úgy gondolta, hogy apja magyar származású, de levéltári kutatásokból kiderül, hogy Németországban született.

A kiállítás egy Fridamánia nevű szekcióval ér véget, ahol a hatását mutató illusztrációk, festmények, tetoválások sőt négy magyar kortárs művész alkotását tekinthetjük meg.

Összességében

Teljes és érdekes képet kaphatunk Frida Kahloról: akkor is érdemes ellátogatni ide, ha nem ismerjük az életét – a kiállítás informatív ebből a szempontból is. A válogatott képek sokszínűek – a híres képek (pl.: A törött oszlop, Csak néhány apró késszúrás, Önarckép kismajommal, stb) mellett szerepel az első vászonfestményeinek egyike; a már említett kerámiák, életrajzi információk, fotók és videók mindenképpen teljes élménnyé teszik a látogatást.

A tárlat megtekintése után a múzeum boltjában választhatunk különféle szuveníreket, pl.: képeslapokat, könyveket (angol nyelvűek), babákat, ékszereket vagy bögréket, stb.

További információk

  • A kiállítás helyszíne: Magyar Nemzeti Galéria, C épület, földszint
  • Belépő: 3200 Ft (további kedvezmények a MNG honlapján)

Néhány olvasnivaló Frida Kahloról:

  • Francisco G. Haghenbeck: Frida füveskönyve (H 11)
  • Slavenska Drakulic: Frida, avagy a fájdalomról (D 90)
  • Frida Kahlo (szerk. Hollósi Nikolett) (750 F 93)
  • Gerry Souter: Frida Kahlo (750 S 82)

A könyvek kölcsönözhetőek a Berzsenyi Dániel Könyvtárban 😉