Harmadik alkalommal a Nagykanizsai Civil Kerekasztal szervezte meg a Civil Kerekasztalok Országos Találkozóját október 5-én és 6-án.

A kétnapos rendezvény első napjának programja városnéző sétával kezdődött, melynek végállomása a tanácskozásnak helyszínt adó Halis István Városi Könyvtár volt. A megjelenteket Lengyák István a Nagykanizsai Civil Kerekasztal soros elnöke, Kultúra lovag köszöntötte. Majd Budavölgyi Kálmán a Nagykanizsai Civil Kerekasztal ügyvezető elnöke mondott beszédet. A találkozón Szombathely, Eger, Békéscsaba, Kecskemét, Letenye és Kazincbarcika Civil Kerekasztalainak képviselői és munkatársai voltak jelen. A Szombathelyi Civil Kerekasztal képviseletében Kőszegfalviné Pajor Klára elnök, Havasi László alelnök és Bődi Lívia titkár vett részt a találkozón.

A köszöntők után munkával folytatódott a program szakmai workshop keretén belül.

A témakörök változatos és nagy területet öleltek fel, amely beszélgetés elején minden résztvevő kerekasztal vezető röviden összefoglalta szervezetének munkáját.

A beszélgetésen a tapasztalatok átadása, a jó és rossz gyakorlatok elemzése fontos szerepet kapott. Felmerült a fiatalság bevonása is a kerekasztalok munkájában, hiszen itt is, mint minden területen az átlag életkor nagyon magas.

A kötetlen beszélgetés után a Mozaik Társulat előadásában Lopótök, avagy a Mari nem olyan című rövid pajzán, paraszt komédiát nézhették meg a résztvevők.

A vacsorát követően kötetlen beszélgetés keretében folyt tovább a tanácskozás.

A második napon a szakmai előadások előtt meghallgathattuk a helyi fiatalok által komponált Köszönet dalát, mely Nagykanizsán a Civilek himnusza.

Az előadásokat Dr. Rodek Nóra a Pannon Egyetem oktatója, CSR szakértő által tartott, a Társadalmi felelősségvállalásról szóló prezentációja kezdte. Szó esett az előadásban a közösségek véleményformáló erejéről, az együttműködésekről, a városvezetés szemléletéről, valamint jó gyakorlatok bemutatásával is megismerkedhetünk. Az előadás végén elhangzott, hogy a társadalmi felelősségvállalást nemcsak tanítani, hanem csinálni is kell!

Azt követően a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi felelősségvállalás kollégiumának civil delegálja Udvaros Renáta beszélt a pályázatok sikerességének gyakorlatáról és az alap működéséről.

Az előadások sorát az Egri Civil Kerekasztal bemutatója követte, akik a Civil Kerekasztalok együttműködésének fejlesztéséről állítottak össze egy anyagot.

Csathó Tibor elmondta, hogy nagyon fontos az összefogás és az együttműködés rendszere, így meggondolandó egy civil kerekasztalokat összefogó szervezet léte.

Gál Sándor az Egerben minden évben megrendezésre kerülő Eger Ünnepe rendezvényről beszélt, melynek beszámoló végén az alábbi idézet hangzott el:

„Akár egy halom hasított fa,
hever egymáson a világ,
szorítja, nyomja, összefogja
egyik dolog a másikát
s így mindenik determinált…”

Az előadások végén a Halis István Városi Könyvtár igazgatója, Czupi Gyula beszélt a könyvtárról és az épületben folyó munkáról.

Az érdekes és hasznos előadások után ebéddel zárult a szakmai találkozó, majd Egri Civil Kerekasztal vállalkozott a jövő évi rendezvény házigazdájának 2019 szeptemberében.

Mi szombathelyiek újabb ötletekkel, hasznos tudnivalókkal gazdagabban tértünk haza!