Herényben, a Béke téren található Erzsébet-hársfák egyedüli Vas megyeiként kerültek be az Év Fája verseny döntőjébe. Szavazásra buzdító sajtótájékoztatót tartott a fákat jelölő Herényi Kulturális és Sportegyesület, amelyen részt vett Németh Ákos, Szombathely tanácsnoka, valamint Horváth Gábor, a herényi városrész önkormányzati képviselője is.

SZAVAZNI AZ ALÁBBI LINKEN LEHET: https://evfaja.okotars.hu/dontosfak

Herényt Szombathely északi virágos kapujának is szokták nevezni, nem véletlenül, hisz hazánkban egyedülállóan a városrészen a legtöbb az egy négyzetméterre jutó kertészetek száma. Földbirtokosai közül kiemelkedő helyet foglal el a község életében a Gothard-család. A családból különösen a három testvér István, Jenő és Sándor értek el kimagasló teljesítményeket a technika, a természettudomány és a mezőgazdaság területén. A Béke téren (egykor Erzsébet tér) álló Gothard-kastély a 19. században került a Gothard-család birtokába. 1881-ben Gothard Jenő csillagász, testvéreivel közösen csillagvizsgálót létesített a kastélyban.
 
Amikor 1898 szeptemberében Erzsébet Amália Eugéniát, becenevén Sisit, Ferenc József hitvesét egy olasz anarchista meggyilkolta, gyászba borult az ország. Az egyszerű nép az ország védangyalaként tekintett rá. Darányi Ignác, az akkori földművelésügyi miniszter 1898 novemberében felhívást intézett az ország lakosságához Erzsébet királyné emlékfák ültetésére:

„Mily szép és nemes elhatározás lenne a mai emlékezetes napon, mily igaz kifejezője lenne az országos gyásznak, ha hegyen és völgyön, a városok népáradata s csendes falvak egyszerű lakói közt szomorufűz, terebélyes hárs, viharral daczoló tölgy és örökzöld fenyő hirdetné az Ö emlékezetét!”

A miniszter felhívására Herény elöljárósága, Gothárd Sándor földbirtokos, Gothard Jenő fivére a kastélya előtti téren 21 darab kislevelű hársfát (Tilia cordata) ültetett el. Napjainkban a Béke téren a 21 darab hársfa közül már csak 10 példány él. A hársfák kora 130 évre tehető. A két legnagyobb hársfa törzskerülete 250 és 230 cm.

A legnagyobb hársfák magassága 20-25 méter.

Az elpusztultak közül szerencsére néhány pótlásra került. 2004-ben a Herényi Kulturális és Sportegyesület a Herényi Virágút elnevezésű rendezvényen ültetett néhány fát az idős társaik mellé.
 

A Béke tér hársfái élő történelemkönyvek.

Ha beszélni tudnának, sok mindent elmesélnének a köszség múltjáról, az itt élő emberek mindennapjairól és életéről. A Gothard-kastéllyal szemben, a tér másik oldalán áll az 1932-ben épített Herényi Kultúrház, amely 2007-ben uniós pályázati forrásoknak köszönhetően újult meg.
 
A kultúrház, új nevén a Herényiek Háza a Herényi Kulturális és Sportegyesület székhelye, a közösségek háza. Szombathely MJV Önkormányzatával való együttműködésben itt szervezi az egyesület a herényi városrész közművelődési programjait. A látogatók a civil szervezet közösségi programjaira, a Herényi Heti Piacra sokszor érkeznek busszal, kerékpárral. Drótszamaraikat legtöbbször az árnyas lombú hársak alatt lévő kerékpár tárolókban helyezik el.
 
 
Tavasszal és nyáron pezseg igazán a tér, a fák közötti sétány padjain szívesen beszélgetnek az itt élők. Gyakorta látni, hogy a buszról hazafelé igyekvők is megpihennek a nagy múltú óriások árnyéka alatt.
 
 
A téren áll a Herényi Hősi Emlékmű, amit 2000-ben restauráltatott az egyesület a helyiek adományából. Az emlékművet az első világháborúban elesett hősök emlékére, Hudecz Lajos kőfaragómester készítette 1921-ben.
 
 
A Béke téri hársfa liget az egyesület nagy rendezvényének, a Herényi Virágútnak kiemelt helyszíne. A két napos virágünnepen, a hársak alatt Vas megyei civil szervezetek standjai kapnak helyet. A tér programjait művészeti csoportok bemutatói és az óvodás kertépítő verseny kiállítása is színesíti.
 
 
2021-ben a herényi egyesület különleges módon ünnepelte a Magyar költészet napját és a Föld napját. József Attila születésnapjára a herényiek versekbe öltöztették a Béke tér hársfáit. A különleges verses park tárlattal a magyar líra alkotói előtt tisztelegtek. Azzal, hogy a verses tárlat a hársakon kapott helyet, felhívták a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására is. A tárlatot a közösség alkotta, az előzetesen közzétett felhívás alapján bárki elküldhette kedvenc versét.