Erről is dönt a következő szombathelyi közgyűlés. Az előterjesztés szerint minden évben elültetnék a születés fáját a Csónakázó-tónál, valamint 6500 Ft értékű babaköszöntő csomagot kapna minden szombathelyi születésű gyerek. Szombathely nevezetességeit és érdekességeit bemutató helytörténeti társasjátékot fejlesztenek óvodások és felnőttek számára, valamint több utcában kihelyeznek tájékoztató táblákat, amelyek a korábbi utcaneveket, a névadóról szóló információkat is tartalmazzák majd. 

Születés Fája

2018-tól, minden év szeptember 20. napján, a Gyermekek Világnapján az adott évben született szombathelyi gyerekek fájának, a „Születések Fájának” elültetését tervezik a Csónakázó-tó szigetén. A fánál a tervek szerint elhelyeznek egy QR-kódos táblát, amely segítségével bárki megtekintheti majd az adott évben született szombathelyi gyerekek nevét (amennyiben ehhez a kórházban hozzájárulnak a szülők)

Babaköszöntő csomag

Az előterjesztés szerint

“fontos, hogy olyan emléktárgyat kapjanak az újszülöttek, amelynek „üzenete” van, és eszmei értékkel bír a szombathelyiek számára.”

Egy középkorból származó, angol eredetű hagyományból kiindulva a babaköszöntő csomag része lenne egy gravírozott ezüstkanál, továbbá a város polgármesterétől egy polgárlevél az újszülött számára, amellyel a város köszönti őt a Szombathely polgárai körében. A Vas Megyei Levéltár és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója javasolta, hogy egy 1857. évi polgárlevél lehetne az újszülöttek számára küldendő levél alapja.

Helyismereti társasjáték

A társasjáték célja, hogy a megyeszékhely nevezetességeit és érdekességeit bemutató társasjáték során bárki megismerhesse Szombathely történelmét, kultúráját, eseményeit és híres személyiségeit játékos formában is. A társasjáték két korosztály részére kerülne kifejlesztésre. A szombathelyi óvodások számára már idén, a felnőtt korosztály részére, a győri társasjáték mintájára pedig jövő év folyamán kifejlesztésre kerülne a játék. A játék közben szórakoztatva ismerhetők meg Szombathely nevezetességei, hagyományos (tábla) módon, illetve mobiltelefon és tablet segítségével további érdekességek, fényképek és videók érhetők el az adott nevezetességről – írják az előterjesztésben.

Tájékoztató táblák kihelyezése

Javaslatot tesznek arra, hogy

az utcanév-táblák mellé kerüljenek kihelyezésre olyan táblák is, amelyek történelmi jellegű információkat tartalmaznak az adott utcákkal kapcsolatban, vagy azokról, akikről/amikről az utcák elnevezésre kerültek. A kiegészítő táblák elhelyezésére több ütemben kerülne sor. A fentiekkel kapcsolatban egyeztetés történt a Savaria Múzeum, a Levéltár, a Rumi Rajki Kör, a Szépítő Egyesület, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa képviselőivel és Balló László Hefele-kutatóval. Elsőként a városközpontban és a helyi területi védelem alatt álló utcákban történne meg, amelyek az alábbiak:
A városközpont, amelyet északon a Petőfi Sándor utca, keleten a Wesselényi utca és a Hunyadi út, délen a Zrínyi Ilona utca és a Juhász Gyula utca, nyugaton a Perint patak határol.

Helyileg védett utcák:

1. Arany János utca,
2. Aréna utca,
3. Batthyány tér,
4. Deák Ferenc utca,
5. Esze Tamás utca,
6. Éhen Gy. tér,
7. Gagarin utca,
8. Gyöngyös utca,
9. Hadnagy utca (Eperjes utcáig),
10. Honvéd utca,
11. 11-es Huszár út (Rohonci vasúti töltésig),
12. Jókai Mór utca,
13. Kálvária utca,
14. Károlyi G. tér,
15. Kisfaludy Sándor utca,
16. Március 15. tér,
17. Nádasdy Ferenc utca,
18. Óperint utca,
19. Paragvári utca (Bartók B. krt-ig),
20. Rákóczi Ferenc utca,
21. Semmelweis Ignác utca,
22. Szabó Miklós utca (Bartók B. krt-ig),
23. Szalézi tér,
24. Szelestey László utca,
25. Széll Kálmán utca,
26. Szent István kir. utca,
27. Szent László kir. utca,
28. Szinyei Merse Pál utca,
29. Tompa Mihály utca,
30. Welther Károly utca,
31. Wesselényi Miklós utca.

A táblák tartalmukat és anyagukat tekintve kétfélék lennének: egyrészt a történelmi belváros utcáiban időtálló kőből készülnének olyan kiegészítő táblák, amelyek ezen utcák korábbi elnevezéseit tartalmaznák. Másrészt az egyéb utcákban zománcból készülnének olyan táblák, amelyek az utca elnevezésének történetéről vagy az utca névadójáról, annak szombathelyi kötődéséről tartalmaznának információkat.

Az előterjesztés továbbá tartalmaz két helytörténeti szempontból fontos és értékes dokumentum reprint kiadását is: Schönvisner István jezsuita történetíró 1791-ben latin nyelven napvilágot látott „Antiquitatum et Historiae Sabariensis” című könyvének magyar nyelven történő megjelentetését és Szombathely város legrégebbi (1607.), eredetiben fennmaradt városi kiváltságlevél hasonmás kiadásának megjelentetése is tervben van.

Ha a fentieket a városi képviselőtestület 2018. június 25-i ülésén elfogadja, a megvalósítást már az idén elkezdik és legkésőbb 2019 végéig befejezik.


fotó: szombathelypont.hu / forrás: szombathely.hu (közgyűlési előterjesztés)