„Itt nincs lehetetlen, mindent megoldunk” – jó év zárul, és jó kezdődik Herényben

Szekér Tamás

A Herényi Kulturális és Sportegyesület több mint húsz éve folytat aktív munkát Szombathely Herény városrészében. Az évek során nagyon szoros közösség kovácsolódott a városrész lakóiból, ennek is köszönhető, hogy az egyesület tevékenysége és programkínálata egyre magasabb színvonalúvá és széles körben elismertté vált. Erről, a tavalyi év eredményeiről, és az idei év terveiről beszélgettünk Szekér Tamás egyesületi elnökkel.

2015 a hullámhegy éve

Azt gondolom a 2015-ös évről, hogy – viccesen mondva – soha rosszabb ne legyen, de viccet félretéve, azt gondolom, hogy egy sikeres évet zártunk. Egy egyesület életében mindig vannak hullámvölgyek, hullámhegyek. Szerintem most valahol a hullámhegyen vagyunk, rendkívül sok, és értékes programot bonyolítottunk le. Azt is fontos elmondanom, hogy több működő körünk van, akik rendszeresen összejárnak, és megtöltik élettel az egyesület központját, a Herényiek Házát.

Az egyesület által hírportálunk számára megküldött összefoglalója is tanúsítja az elnök szavait: jelenleg hét klub működik az egyesület gondozásában (Magyar Nóta és Népdalkör, Nyugdíjas Kör, Férfikör, Hölgykoszorú Női Kör, Böjte Csaba Baráti Kör, Gombfoci Klub, Kerékpáros Klub).

Tavaly volt egy női torna és egy hangterápiás klubunk is, de ezek ma már más helyszínen kerülnek lebonyolításra

– tette hozzá a vezető.

P1320157
Herényiek Háza (Fotó: H+ archív)

Gyors számolással hamar kiderül, hogy a herényi egyesület 2015-ben több mint 150 (!) programot és rendezvényt tartott. Átböngészve az eseménynaptárt, több kiemelkedő programra is rábukkanunk a különböző egyesületi körök találkozóin kívül, ilyen például a nyári alkotótábor vagy a Herényi Virágút.

A nyári alkotótáborban, melyen hét nap alatt 12 művész vett részt, rendkívül sikeres és jó anyagot alkottak a művészek, és ezt próbáljuk idén is – ezúttal Szent Márton szellemiségében – megrendezni. Idén az alkotótábort szeretnénk pár nappal bővíteni, épp a Szent Márton Emlékév jegyében – Szent Márton lesz az idei tábor tematikája. Egy nyolc-tíz napos táborban gondolkodunk, ugyanis a művészeknek is kell a hely szellemével töltekezni, hiszen nemcsak arról van szó, hogy csak itt leülnek és megfestik, ill. megrajzolják a műveiket. A tábor egy finomabb lélekrezdülést feltételez. Emellett szeretnénk a környékkel is megismertetni őket, Kőszeg és Szombathely történelmi, főleg Szent Mártonhoz köthető emlékeivel.

Fotó: Herényiek Háza Facebook oldal
Fotó: Herényiek Háza Facebook oldal

A Herényi Virágútra tavaly közel 30 ezren látogattak ki.

A legnagyobb rendezvénye egyesületünknek a Virágút, amely tavaly is áprilisban került megrendezésre, és a két nap alatt a jó időjárásnak köszönhetően 25-30 ezren látogattak ki a rendezvényre. Úgy gondolom, hogy ez a rendezvény kinőtte magát Szombathely második legnagyobb szabású, látogatottságú programjává.

IMG_7448
Fotó: Németh Ingrid

2016 sem lesz hullámvölgy – legalábbis az első másfél hónap alapján

2016 első másfél hónapja sem telt eseménytelenül az egyesületnél.

Küldöttségünket január 16-án Reziben látták vendégül, ahol kolbásztöltő mustrán vettünk részt, képviseltük Herényt és Szombathelyt. A negyedik helyen végeztünk, ill. elnyertük a legszebb tálalás és a leghangulatosabb csapat díját. Volt egy hagyományőrző disznóvágásunk is, amelyet már évek óta rendszeresen megszervezünk. Február első hétvégéjén huszártalálkozóra invitáltuk Szombathely és környéke közönségét, amelyen nagyszerű előadásokban és kiállításokban volt részünk. Ez a kiállítás lehetőséget adott arra, hogy az 1849-es, nagy dicsőséges tavaszi hadjáratról többet megtudjanak látogatóink, ugyanis a sajnálatos tapasztalat az, hogy történelmünk ezen időszakát nem nagyon ismerik az emberek. Ezt a programot Bezák János állította össze és szervezte meg, az egyesület a hátterét biztosította a rendezvénynek.

Naptárakba felírni: 2016. április 23-24. – Herényi Virágút

A herényiek egyik főünnepének tekinthetjük a Herényi Virágutat, mely idén tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre. A rendezvény előkészítése már javában zajlik, Szekér Tamás pedig néhány fellépőről és programról is lerántotta a leplet:

Idén április 23-24-én lesz a Herényi Virágút: 23-án szombaton délután 13 órától, míg 24-én vasárnap reggel 9 órától estig várja a virágot szerető embereket a program. Fellép többek között a Cimbaliband, a Balkán Fanatik, a Soulwave, a templomi koncertet pedig St. Martin fogja adni. Emellett számtalan kézműves foglalkozás várja majd a gyerekeket, különleges játékokkal, természetesen a virágok, a finom ételek és italok mellett.

DSCF8537
Fotó: Ignéczi Dóra

Az egyesület vezetője elmondta azt is, hogy Herény utcáin idén is fog közlekedni a virágvonat.

Egyre népszerűbb a Herényiek Háza

A Herényi Kulturális és Sportegyesület székhelyéül szolgáló Herényiek Háza nemcsak egyszerű közösségi házként funkcionál, hiszen van lehetőség terembérlésre és szállásfoglalásra is.

Azt gondolom, hogy egyre jobban kihasználják a terembérlési és a szálláslehetőségeket, bár a szállásnál inkább alkalomszerűen, kisebb, 2-3 fős társaságok, nagyobb helyi rendezvényekkor veszik igénybe a szállást. A terembérlés is egyre népszerűbb, és próbáljuk megfelelő színvonalon tartani, hiszen egy szépen feldíszített teremben egy ünnepi vacsora vagy ebéd jobban esik. Reméljük, hogy 2016-ban is nagy igény lesz rá.

P1320146

„Itt nincs lehetetlen, mindent megoldunk” – a közösség és a civilek ereje Herényben

Egy ilyen szerteágazó tevékenységet folytató egyesület számára fontos a tagok, az önkéntesek, valamint az iskolai közösségi szolgálatosok munkája is.

Az egyesület tagsága 49 főből áll, de van egy száz fős, ún. bővített keret, akik szervezetileg nem tartoznak az egyesülethez, de ugyanolyan lelkesen segítik a közösségi munkát és itt ez a lényeg, hogy ők is közösségben gondolkodnak, rájuk lehet számítani. Az események mozgatórugója a korábban említett férfi és női kör.

Itt nincs lehetetlen, mindent megoldunk – ha füvet kell kaszálni, söpörni, terepet rendezni, arra mindig van valaki ebből a tágabb körből.

Közösségi szolgálatosok évközben ritkán vannak, de nagyobb rendezvényeknél (pl. adventi esték, huszártalálkozó, kiállítások) az önkéntesek mellett megjelennek az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok is. A legtöbb önkéntes és közösségis diák a Herényi Virágúton segíti az egyesület munkáját, és úgy gondolom, hogy szívesen is jönnek, hiszen egy érdekes eseményen vehetnek részt, részeseivé is válhatnak egy közösségnek. Természetesen idén is várjuk őket a Virágútra.

P1320158
Fotó: H+ archív

Szinte minden civil szervezetnek, így a herényieknek is több együttműködő partnerük van. Nem is csoda, hiszen ez az egyesület alapfilozófiája.

Nekünk ez egy alapállásunk, hogy a civilek összefogással érhetnek el nagy eredményeket. Alapítói vagyunk a Civil Kerekasztalnak, és próbálunk szoros együttműködéseket kialakítani a peremkerületek egyesületeivel, akik szintén közösségi házakat működtetnek – pl. a zanatiak, gyöngyöshermániak, petőfi-telepiek, oladiak –, utóbbiakkal volt egy tavaszi megbeszélésünk is. Ezt szeretnénk folytatni, hogy az azonos problémákat, gondokat együtt beszéljük meg, hiszen mindenkinek kicsit más a problémája, de mindegyikünk a másiktól tanulhat, és ez a fontos. Így a saját küldetését mindenki jobban tudja teljesíteni.

Simon Ádám

[ads1]