A Kompánia egy 1997–ben alakuló hátrányos helyzetű gyerekek segítését szolgáló alapítvány. Célja régebben inkább a kortársoktatók képzése (pl: drogprevenció, önismeret, konfliktuskezelés) volt. Azóta több új projekt indult el.

  • Kompánia Alter
    2008–ban az Alter néven induló program, szerhasználó fiatalok számára nyújt segítséget. Ez egy „pláza program”-nak indult, az utcán bandázó tinédzsereknek új és biztonságos törzshelyet adva Csepelen. Mai napig lehetőségük van bizalmi kapcsolatok kialakítására, tanácskérésre vagy akár valamilyen aktuális klubban való részvételre. 
  • Kompánia Tanoda
    Egy lakótelepi program keretében 2013 augusztusában nyílt egy újabb és már eggyel nagyobb közösségi tér, szintén hátrányos helyzetű gyerekeknek. Segítenek itt a tanulásban és fontosabb készségek fejlesztésében játékkal, különböző klubokkal, színes programokkal. A gyerekek nagy kedvence például a főzőklub, zeneklub, filmklub és a zsonglőrködés. Idén nyár végén kirándulásokat szerveztek a Balatonra, évközben színházlátogatásokat és nyári táborokat is szerveznek a gyerekeknek.

Hogyan működik ez az egész Kompánia Tanoda? Mi a feladatotok? 

„A belső motiváció a fontos”

– Bolyhos Andrea (Tanoda vezető).

Fontos, hogy a gyerekek lássák, hogy ez az egész program nem kényszer, teljesen önkéntes alapú. Közös megbeszélés alapján jönnek a gyerekek és azt tanulnak vele, amivel neki problémája adódik, és amiben a segítségünket kérik. Így tudnak elérni kisebb – nagyobb sikereket mind a tanodában. Egy fajta bizalmi kapocs kialakítása is nagyon fontos, hiszen a közös munkát is ez teszi gördülékennyé, könnyebbé. Minden nap tele van színes, délutáni programokkal és a téli szünet kivételével mindig nyitva vannak. Ha vannak nehézségek, megakadások, de a mentorok mellett pszichológus segítségét is igénybe vehetik a gyerekek.

Hogyan élitek meg a koronavírust?

„Mind az Alterban, mind a Tanodában a személyesség a kulcsfogalmunk”

Teljesen új terep volt az online tanulássegítés és az online jelenlét tavasszal és rengeteg nehézséget is okozott. Sokaknak segítettek abban, hogy laptopokat tableteteket adtak kölcsön, hogy ne maradjanak le az iskolában. Ennek ellenére mind a két csapat nagyon jól alkalmazkodott a kialakult helyzethez és májusban már elkezdtek utcázni az Alteres segítők , például szájmaszkot osztottak és kézfertőtlenítőket. A Tanodában májusban az online segítés mellett a mentorok személyesen is bementek a Tanodába-és azoknak a gyerekeknek segítettek, akik egyáltalán nem tudtak bekapcsolódni az online tanulásba, így többeknek emiatt sikerült átlépni a következő évfolyamba. Most ősszel is a maszk hordás és a folyamatos fertőtlenítés mellett, szigorítani kellett a működésekben, például a Tanodában nincsenek nyitott délutáni szabadidős programok.

„Senkinek nem engedtük el a kezét”.

A Tanodás családoknak ebben az évben is több alkalommal osztottunk tartós élelmiszer csomagokat, tisztítószereket.

A járvány helyzet nem tette egyszerűbbé a helyzetüket és a Kompánia Alapítvány munkáját sem, nehéz időszakon mennek keresztül, de mint tavasszal most sem állnak meg. Igyekeznek a legjobbat kihozni a helyzetből. Ma már tehát a Kompánia Alapítvány nem csak egy civil szervezet, vagy egyszerű alapítvány, hanem közösség és biztonság a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok számára.

H+ Média Budapest és környéki Szerkesztőség