A szombathelyi képviselőtestület decemberi ülésén vita nélkül elfogadta a Berzsenyi Dániel Könyvtár kámoni városrészén fekvő fiókkönyvtárának új épületbe történő költöztetését. A régi, majdnem száz éves, leromlott állapotú fiókkönyvtár épületét harminc millió forintos áron kínálja megvételre az önkormányzat.

A kámoni fiókkönyvtár új épületét a Kámoni Arborétum látogatóközpontjának közvetlen szomszédságában húzzák fel, elkerítve az arborétumtól és a központ épületétől. Célszerű választás volt a terület, hiszen a látogatóközpont épülete és az azt körülölelő zöldfelület a Gyöngyös patakig az önkormányzat tulajdonában áll; a patakon túli területek, valamint az arborétum épületének kezelője a gödöllői központú Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a sárvári Erdészeti Tudományos Intézet.

A tervek szerint a hat hónapos építkezés során egy nagy légterű olvasóterem, raktár és szociális helységek is helyet kapnak az új fiókkönyvtárban. A nagy üvegfelületek és a tervezett terasz pedig nemcsak a természetes fény bejutását segíti, hanem az arborétumi környezetbe is bepillantást enged. 

Az épület 2019 végére készülhet el.

Fotó: szombathely.hu