Korok, asszonyok (11.) – A rejtélyes Madame Royale és a Homály Grófnője

0
9

Az asszony rejtélye Jókai Mórt is megihlette A névtelen vár című regényében. A francia forradalom idején kivégzett XVI.Lajos és Marie Antoinette leányának sorsa egyértelműnek tűnik, mégis számos pletyka látott napvilágot személyével kapcsolatban.

A valódi Madame Royale – aki a francia uralkodó legidősebb leányaként viselte a rangot – 1778-ban született Marie-Therese Charlotte néven. Ugyanebben az évben egy szolgálólány életet adott a király törvénytelen gyermekének is, akit Ernestine-nek keresztelt el. Továbbá ugyanekkor születhetett a Homály Grófnője is, akinek sorsa keresztezi majd e két királyi sarj életét.

Marie-Therese boldog gyermekként nőtt fel, de 1792-ben elszakították családjától. Anyját és apját meggyilkolták, fivére a börtönben halt meg az ellene elkövetett kegyetlenkedések eredményeként. A börtönbe zárt hercegnőt őrei rendszeresen bántalmazták, teherbe is ejtették. 1795-ben szabadult ki, ekkor szembesült azzal, hogy családját gyakorlatilag kiirtották.

Ernestine Lambriquet szerepe itt lesz fontos a történetben. Egy pletyka szerint ugyanis a testileg-lelkileg meggyötört Marie-Therese-t egész egyszerűen kicserélték féltestvérére a kiszabadítása után. A teória szerint tehát a valódi hercegnő Ernestine nevén 1813-ban, mindössze 35 évesen hunyt el Párizsban, míg Ernestine – immár Marie-Therese szerepében – a bécsi, majd a francia udvarban élt, férjhez ment és aktív társadalmi életet élt 1851-ben bekövetkezett haláláig.

A Homály Grófnőjének felbukkanása azonban felkavarta a kedélyeket. A titokzatos nő 1807-ben jelent meg egy ismeretlen férfi, bizonyos Vavel gróf társaságában a türingiai Hildburghausenben és itt élt 30 éven át, haláláig. Az asszony teljesen elzárkózott a külvilágtól, csak zárt hintóban, lefátyolozva jelent meg az emberek között, s Vavel gróf is csak annyit árult el róla, hogy nincs köztük semmiféle szerelmi kapcsolat. A férfi az asszonyt „őfelségének” szólította és csak franciául beszéltek egymással. Ez a titokzatosság természetesen remek táptalajul szolgált a pletykáknak, melyek arról szóltak, hogy a grófnő a francia trónörökösnő, Marie-Therese lehet, akit elcseréltek féltestvérével és elbújt a külvilág elől.

Egy dolog napjainkra már biztosnak tűnik. A Homály Grófnőjének sírját 2013 októberében exhumálták, s a DNS-vizsgálatok bizonyították, hogy nem áll rokoni kapcsolatban sem Marie Antoinette-tel, sem XVI. Lajossal. Ő tehát egészen bizonyos, hogy nem volt sem Ernestine Lambriquet, sem Marie-Therese hercegnő.

A két leányt azonban még kicserélhették, s ebben az esetben a valódi hercegnő fiatalon elhunyt, XVI. Lajos leánya pedig a Marie-Therese néven ismert asszonyként vonult a történelembe.

PT

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

tizenkettő + 6 =