Immár tizedik alkalommal ajánlották programjaikat a szombathelyi és Vas megyei civil szervezetek a Vas Megyei Civil Információs Centrum civil sajtóreggelijén.

A szervezetek a nyári időszakban is sok színes és változatos programmal várják az érdeklődőket: szépíthetjük a környezetünket, értelmi fogyatékkal élő fiatalok különleges színházi játékát nézhetjük meg, táborozhatunk az Ismerős Arcok zenekarral, a kőszegi Szabó-hegyen pedig két irodalmi program részesei is lehetünk, továbbá folytatódik a Szombathelyi Civil Kerekasztal Védőháló-programja.

Az Új Nemzedék Központ Közösségi Terei Keresd és szeresd a teret! országos akciójának keretében elsősorban a fiatalokat várják Szombathelyen, a Gayer parkban a környezet szépítésére és rendbetételére – számolt be Polgár Gábor, a szervezet szombathelyi közösségi terének vezetője. A 2017. június 17-én reggel 9 órakor kezdődő akció során szemétszedésbe és kertészeti munkálatokba lehet bekapcsolódni, majd a délelőtt egy könnyed zenei programmal zárul, az Instant Infusion jóvoltából. Bővebb információk az alábbi Facebook-eseménynél olvashatóak.

A Napsugár Közhasznú Egyesület elnöke, Bakó Gusztávné egy nem mindennapi színházi produkciót ajánlott a sajtó figyelmébe, ugyanis az Ott és Itt című színjáték szereplői az egyesület Sugár/Érintő Színi csoport értelmi fogyatékkal élő fiataljai. Az Oscar Wilde A boldog herceg című meséje alapján készült színdarabot dramatikus formában, párbeszédekbe tömörítve adják elő, színházi körülmények – hangosítás, világítás, díszlet – között. Az előadás megtekintésére még 2017. június 14-én délután 16:00-kor van lehetősége a Weöres Sándor Színházban.  Szabó Róbert Endre színművész, a darab művészeti vezetője elmondta, hogy az egyesület a színházzal közösen pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz, melyet ha támogatnak, akkor nyolc előadást mutathatnak be a következő évadban, Szombathely mellett más településeken is.

Folytatódik a Védőháló projekt a Szombathelyi Civil Kerekasztal gondozásában – erről Kőszegfalviné Pajor Klára elnök számolt be. A két éves program során többek között családi közösségépítő rendezvényeket, a család és munka összeegyeztethetőségét segítő tanácsadásokat, képzéseket bonyolítanak le. 2017. július 13-án Dr. Csider Sándor nyugdíjas főiskolai docens érzékenyítő foglalkozást tart a nők és a fiatal lányok társadalmi egyenlősége témában, majd 2017. július 14-én Andor Eszter motivációs tréner vezet foglalkozást a család és munka összeegyeztetésének lehetőségeiről.

A Térkép Kulturális Egyesület tagjai az idei évben immár tizedik alkalommal, 2017. június 29. és július 1. között szervezik meg Csepregen, az Ottó-Kempingben az országos Ismerős Arcok Tábort. A névadó Ismerős Arcok zenekar mellett bemutatkozhatnak vas megyei tehetségek, népzenei együttesek, néptáncosok, illetve előadások, kézműves- és gyermekfoglalkozások is színesítik a programot. Az évről-évre visszatérő tábor megőrizte családias jellegét, hiszen korábban már volt itt esküvő, állampolgársági eskü, a jövőben pedig keresztelőre is sor kerülhet – számolt be Baranyai András elnök.

Kőszegen, a Szabóhegyért Közösen Egyesület két irodalmi programmal szeretné felcsalogatni az embereket a Szabó-hegyre, ahol gyönyörű természeti környezet és jó levegő várja majd az érdeklődőket. 2017. június 17-én, szombaton 16:30-kor könnyed nyári kikapcsolódásnak lehetnek részesei a Rózsabors zenekarral, melynek tagjai Tóthárpád Ferenc kőszegi költő verseit adják elő az érdeklődőknek. 2017. július 15-én pedig Bősze Éva írónő várja a kíváncsi kicsiket és nagyokat Mese az erdőben című programjával. A rendezvényen az Írottkő Natúrpark Egyesület önkéntes túravezetői meglepetéssel kedveskednek a gyerekeknek – mondta el Kóthy Zsuzsanna elnök. A programokon való részvétel díjtalan.

Hírlevél Plusz/Vas Megyei Civil Információs Centrum