Patent podcast: Költőgéniuszok a patológus szemével

A patológus – némi képzavarral élve – a modern tömegkultúrákban bűnügyi szakértőként jelenik meg, aki folyton boncol, és az áldozatok szerveinek vizsgálatából állapítja meg a halál időpontját, a gyilkosság módját és az elhunyt betegségeit. A tévhitekkel ellentétben azonban, korántsem csak a holtak vallatója. Sokat tesznek egészségünkért mégsem tudunk eleget róluk.

Dr. Szép Enikő nem készült tudatosan a patológusi pályára, csupán beleszeretett szakmájába. Az egyetemi évek alatt megismerkedett a kórbonctan és szövettan szépségeivel, izgalmaival és az örökre rabul ejtette. Számára nem opció az öncélú létezés, csak úgy kerek számára a világ, ha tehet másokért, családjáért. Bár ritkábban kerül közvetlen kapcsolatba betegekkel, mégis ő adja kezükbe a gyógyulás kulcsát jelentő diagnózist. Orvosként minden alkalmat megragad, hogy felhívja a figyelmet az általa oly sokszor megállapított betegségek megelőzésére, elkerülésére.

Ha ideje engedi, szívesen tanulmányozza magyar költő-géniuszaink belgyógyászati sorstörténetét. Nem kíváncsiság, sokkal inkább szakmai küldetése vezérli. Véleménye szerint, rengeteg erőt meríthetünk az ő megküzdéseikből. Főleg, hogy mi már olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy betegségeik nagy része ma már gyógyítható, kezelhető.

A beszélgetésben részletesen ismerteti Arany János, Babits Mihály, Weöres Sándor és Nagy László belgyógyászati sorstörténetét, párhuzamot teremtve a jelennel. Személyüket hatalmas tisztelet övezi. Beszélgetésünk célja, hogy ne csak tiszteljük, de igazán szeressük is őket.

A műsorban hivatkozott dokumentumok:

  • Czeizel Endre: Aki költő akar lenni, pokolra kell annak menni? : magyar költő-géniuszok testi és lelki betegségei. Budapest, 2001.
  • Czeizel Endre: A magyar költő-géniuszok sorsa. Budapest, 2012.
  • Babits Mihály összegyűjtött versei. Budapest, 2019.
  • Arany János összes költeményei. Budapest, 2006.
  • SotePedia.hu – A Semmelweis Egyetem közösségi tudástára