Az idén 30 éves Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. (Szomtáv) a születésnap évében, 2022-ben faültetésekkel kíván hozzájárulni a tiszta levegő megőrzéséhez, környezetünk szépítéséhez és megóvásához. A faültetések első állomására, április 29-én délután Szombathely zöld szívében, a Kámoni Arborétumban egy sajtótájékoztatóval egybekötött szabadtéri pikniken került sor. Az eseménysorozat a következő hónapokban a város különböző pontjain folytatódik tovább.

A Kámoni Arborétumban tartott sajtóeseményen bemutatkoztak a Szomtáv mellett a faültetésekben részt vevő partnerek: a Boldog Brenner Óvoda, Szombathely városa, a Természet és Művészet Biennálé és a Kámoni Arborétum.

A fa a szombathelyi távhő életében nemcsak szimbolikusan van jelen

A 30 éves Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. nevében Pais-H. Szilvia kommunikációs munkatárs elmesélte, hogy amikor kollégáival először leültek, és elgondolkodtak azon, miként is ünnepelhetnék meg méltó módon ezt a jubileumi évet, abban mindannyian egyetértettek, hogy valami időtálló, előremutató dolgot szeretnének. Így jött az ötlet, hogy a 30. születésnapra a távhő képzeletbeli tortájára ne 30 gyertya, hanem 30 élő, elültethető fa kerüljön. Mert a fa a Szomtáv életében nemcsak szimbolikusan van jelen, megújuló energiaforrásként, korszerű faaprítékos kazánházukban is ezzel fűtenek. A távhőrendszer vezetékei, ahogy a fa gyökerei, úgy hálózzák be 22 km hosszan Szombathelyt. A társaság alaptevékenysége során 11.533 lakossági felhasználónak nyújt távhőszolgáltatást és melegvíz-ellátást, ebből 1.075 az önkormányzati tulajdonú lakás. Az ipari és intézményi felhasználók száma 433, a távfűtött épületeink légtere pedig több mint 2 millió m3.

Bár 30 éves a cég, gyökerei jóval mélyebbre nyúlnak vissza. Cégként is vissza lehet nézni akár 1976. január 1-jéig, amikor is Vas Megye Tanácsa megalakította a Vas Megyei Távhőszolgáltató Vállalatot. A rendszerváltást követően aztán 1992-ben született újjá a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft néven.

„Meghatározó városi szolgáltatóként azóta is feladatuknak tekintjük a felelős jelenlétet a szombathelyi családok, intézmények és cégek életében. Arra törekszünk, hogy a jövőben minél nagyobb mértékben megújuló, és nem szennyező forrásokból biztosítsuk az energiatermelést. Cégünk azt szeretné, hogy a jövőben minél nagyobb mértékben megújuló, és nem szennyező forrásokból biztosítsa energiatermelését. A mostani jubileumi évben Zöldülj velünk Hőmanója az óvodásokkal fát fog ültetni, de mi is csatlakozunk a Kámoni Arborétum 2022-es képzőművészeti biennáléjához, ahol természet és művészet összekapcsolódik, és ahol a jövő heti megnyitón 12 ország 12 művésze fogadja majd örökbe a szombathelyi cég által felajánlott fákat.

-emelte ki a Szomtáv, amely a jövőben is elkötelezett a tiszta levegő megóvása, valamint a város lakói számára egészséges élettér és környezet létrehozása mellett.

Arborétum, szobrászat, távhőszolgáltatás…

Németh Gábor Péter, az arborétum igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ország legnagyobb fás gyűjteménye a kámoni, ami már eddig is 3500 különféle fajból, alfajból és változatból áll. Kiemelten fontos számukra a biodiverzitás, hogy minél több fafajtát, és minél különlegesebb növényeket mutathassanak be. Ezért is jó alakalom, hogy a már eddig is egyedülálló gyűjteményt most, a Szomtávnak köszönhetően további 12 darab új facsemetével gyarapíthatják.

„Itt van mindjárt a Szombathelyi Távhő által felajánlott úgynevezett foszló kérgű díszcseresznye, ami virágzik és lombosodik is, szép őszi színe van, de igazi különlegessége, hogy egész évben díszít, hiszen ott van rajta a foszló kéreg, ami nagyon szép és látványos. Ezen kívül – emelte ki Németh Gábor – négy botanikai hárs is bekerült az arborétumba, amiknek szintén különleges díszértékük van, emellett kiváló méhlegelők is. A Szomtáv jóvoltából még juharokat, valamint galagonyafát is kiültetnek, aminél szintén nemcsak a növény, hanem maga a termés is értékes.

-tette hozzá az igazgató.

A héten nyílik a Természet és Művészet Biennálé

Az életünk egészen más területei, mégis mindannyiunkat összekapcsolnak a fák. Május 06-án pénteken 17 órakor nyílik a Kámoni Arborétumban a „Természet és Művészet Biennálé”, egy nemzetközi művészeket felvonultató szabadtéri kiállítás. A tárlaton szereplő művészek a biennálé alkalmával az arborétumban a Szomtáv által kiültetett fákat örökbe is fogadják. A szabadtéri tárlaton több mint 46 alkotó 70 alkotása szerepel majd: szobrok, térplasztikák és installációk.

Ahogy Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, a Természet és Művészet képzőművészeti biennálé kurátora közölte: a Grazi Egyetem botanikus kertjében hosszú évek óta kétévente rendeznek sikeres és nagyon jól látogatott képzőművészeti biennálékat. Ez a találkozás a természet és művészet szinergiában mindig új, izgalmas kulturális élményeket nyújt rengeteg látogató számára.

„Németh Gábor Péter, a szombathelyi Kámoni Arborétum igazgatójával és Durai Tímeával, az Ökoturisztikai Látogatóközpont menedzserével folytatott megbeszélések során született az ötlet, hogy a Grazi Botanikus Kertben bevált időszaki kiállítások alapján 2022 tavaszán itt Szombathelyen is rendezzünk egy hasonló tematikájú, nagyszabású szabadtéri tárlatot. A Kámoni Arborétum szabadtéri kiállításának másik eleme, hogy regionális művészek – lehetőleg a közvetlen környékről egy művészszimpózium keretében – a helyi természeti- és növényi hulladékból a helyszínen hoznak majd létre műalkotásokat.”

-közölte Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, aki kiemelte, hogy a májustól szeptemberig tartó tárlat idejére, kísérőprogramként botanikai és képzőművészeti túrákat, a gyerekek és a fiatalok számára kreatív műhelyfoglalkozásokat, valamint zenei rendezvényeket is terveznek.

Faültetésre mindig a most a legjobb pillanat!

Németh Ákos, Szombathely város tanácsnoka a sajtótájékoztatón kiemelte, mennyire fontosnak tartja, hogy a jövő nemzedékére is egy hasonló, természetben és szépségben gazdag világot hagyhassunk, mint amiben most mi élhetünk. Ahhoz, hogy ezt a célt elérhessük, sokunknak kell együtt munkálkodnia: művészeknek, pedagógusoknak, lokálisan a város lakóinak, az arborétum dolgozóinak és az önkormányzatnak is. A Szomtáv az a rendszer, ami a szombathelyi lakások egyharmadának a fűtését biztosítja, ezért is fontos és példaértékű, hogy a Szombathelyi Távhő mennyire régóta mekkora figyelmet fordít a zöld témákra.

„Mindennél fontosabb azonban, hogy felkészüljön Szombathely arra, hogy az egész Távhő-rendszert viszonylag hamar át tudjuk állítani, 100%-ban a megújuló energiahordozókra, hiszen erre a technika gyakorlatilag már adott. Külön kedves a szívemnek, hogy a szombathelyi távhőnek 30 születésnapján nem 30 gyertya jutott eszébe, hanem 30 fa! Mert van az az idézet, miszerint a faültetésre a legjobb pillanat húsz évvel ezelőtt volt, de a második pillanati pont most van!

-emelte ki még Szombathely tanácsnoka.

További facsemeték Szombathely város különböző óvodáinak kertjébe kerülnek

A szombathelyi Távhőszolgáltató KFT faültetései nyáron is folytatódnak tovább: a cég által felajánlott további facsemeték a város különböző óvodáinak kertjébe kerülnek: a Szűrcsapó, a Szivárvány, valamint a Boldog Brenner Óvodának ajándékoznak fákat.

Pintérné László Ildikó Boldog Brenner János Óvoda vezetője a sajtótájékoztatón megköszönte az óvodánk számára juttatott 8 db facsemetét, melyek ültetése 2022. őszén óvodai ünnep keretében valósulhat meg. Az óvoda a Szomtávval közösen az őszi, konténeres facsemeték ültetése mellett döntött, így a gyerekek már a következő évben gyönyörködhetnek a díszcseresznyefák és a babérmeggyfák szépségében, virágzásában.

„Nem titkolt vágyunk volt, hogy udvarunkon a természetes árnyékkal lefedett területünk is növekedjék.”

-tette hozzá az óvodavezető.

„Korunk egyik égető kérdése a természeti környezet egyre gyorsuló pusztulása. A természet- és környezetvédelem, az egészségvédelem területén mindenki megtalálhatja a feladatát és kreatív segítséget nyújthat a mindennapi életben. Az élet minden szakaszában szükségünk van a természet közelségére, gyógyító erejére, szépségének üdítő hatására, a benne lévő energiaforrásokra. A Teremtett Világ egy életen át az ember otthona. Minden tettünkkel felelősek vagyunk, hogy az emberhez méltó, harmonikus, békés életet élhessünk szűkebb és tágabb környezetünkben. Mindnyájunk feladata, hogy összefogásunkkal biztosítsuk a fenntartható fejlődést. A környezetvédelem közös ügyünk. Az ember és a természet közötti harmónia helyreállítása és hosszú távú fenntartása állandó és megfelelően tervezett tevékenységet igényel. Nem a jogszabályokon, anyagiakon múlik elsősorban, hanem a társadalom egészséges szemléletén, környezetkímélő életmódján, környezetfejlesztő tevékenységén.

– emelte ki Pintérné László Ildikó Boldog Brenner János Óvoda óvodavezetője, majd hozzátette:

„Az óvodás kisgyermek kitágult, csodálkozó szemekkel néz az őt körülvevő világba. Minden érdekli, mindent tudni szeretne. Nemcsak csodálattal vesz tudomást a dolgokról, hanem aktív módon ki is nyúl feléjük, kapcsolatot keres velük. A gyermeknek erre a nyitottságára alapozva tudjuk mélyíteni lelkében a Teremtett Világért vállalt felelősségtudatát. Szeretettel figyelik az állatok, növények fejlődését. Mindenre rákérdeznek, minden felkelti kíváncsiságukat, ami a természetben történik. Meggyőződésünk, hogy ebben a zajos világban született gyermekekkel is meg tudjuk ismertetni, szerettetni a természetet, annak csendjét, hangjait, illatát, színeit, ha tudjuk érzékenyíteni, akkor ő maga is képes lesz megóvni, megvédeni. Mindezért különösen köszönjük, hogy gyermekeink is tevékeny részesei lehetnek a fák telepítésének, így mintát kaphatnak a természeti környezetük tudatos építésére, megóvására.”

Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.
Fotó: Hornyák Emőke