A Vasi Szemle egyik 2003-as számában Tóth József és Somkuthy Ferenc értekezett arról, hogy a Gothard-kastély kertje egykoron milyen növényvilággal rendelkezett.

Szombathelyi sétánk a herényi városrész szélén álló kastélyparkban kezdődik. A települést 1263-ban említi először oklevél. A Gothard-kastélyt (Béke tér) 1696-1699 között építtette Szalánczy Márton, a megye alispánja. Eredetileg barokk épület volt, melyet a XIX. században a Gothard család Hauszmann Alajos tervei alapján eklektikus stílusban átépíttetett. Az épület északkeleti részén van a csillagvizsgáló torony, ahol 1881-ben Gothard Jenő és testvére berendezték asztrofizikai obszervatóriumukat. Hajdanán a kastély parkjában több száz termő narancs- és citromfa díszlett a sétányok mentén. A kerthez zöldségkertészet is tartozott. Később e kertből alakult ki az Ungváry faiskola, majd utódja, a PRENOR Kertészeti és Parképítő Vállalat. Ma a kastélyban lakások vannak.
A parkban Napóleon hadainak átvonulása idején, 1809-ben az esemény emlékére hársfát ültettek, mely 1932-ben Pauer Arnold leírásában mint hatalmas, terebélyes példány szerepelt.
A néhai Széli-kastély parkja nincs meg, az ott látható növények fiatal telepítésűek.

Forrás: Vasi Szemle 2003 (57. évfolyam) 2003/2. szám