Újabb rangos elismerést kapott „a szendiszűcs” film

0
6
Fotó: Szász András // korfilm.wordpress.com

A Lakiteleki Népfőiskola által szervezett XV. Kistérségi és Kisközösségi Televíziók Filmszemléjének harmadik legrangosabb díját nyerte el a Boros Ferenc, Horváth Zoltán alkotópáros „a szendiszűcs” című dokumentumfilmjükkel.

A tekintélyes fesztiválra a Kárpát-medencéből 71 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 26 alkotás jutott. Ezek közül a Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező vezette 30 fős szakmai zsűri döntése után a szombathelyi alkotópáros a három legrangosabb elismerés egyikét nyerte el. Sára Sándor a témaválasztás mellett külön kiemelte és megdicsérte a kreatív kivitelezést is.

A nemrég Szombathelyen is bemutatott kísérleti jelegű dokumentumfilm Szendiszűcs Istvánról szól. A 60 éves szombathelyi képzőművész, keramikus, festő, grafikus és legfőképpen fotográfus öt évvel ezelőtt emigrált a parkerdei „Hordóország” egyik kis sufnijába, így pontosan tudja, milyen a nyári hőség, a téli hideg, az éjszakai csend, az élénk színekkel kifestett magány. Étel nem mindig jut az asztalra. Hosszú távra nem tud tervezni, egyetlen célja, hogy eddig elkészült műveiből készítsen egy életmű kiállítást.

Az alkotás augusztusban már elnyerte az Országos Diákfilmszemle Fiatal filmes kategóriájában a Művészi portréfilm díjat. Legközelebb október 3-án, az Országos Független Film Fesztiválon, az A38-as hajón lesz látható, ahova szintén az előszűri válogatása után került be.

Fotó, forrás: korfilm.wordpress.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

öt + 8 =