Válogatás Tekla könyveiből (4.) – Paulo Coelho: Tizenegy perc

Még októberben nézelődtem Csernus-ügyben a neten, és azon gondolkodtam, hogy vajon mit lenne érdemes tőle olvasni.

FÜLSZÖVEG:
A szerző új regényében, mely szinte egy időben 33 nyelven jelenik meg, egy fiatal brazil lány életét meséli el. Maria egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet. Egy váratlan találkozás révén eljut álmai városába, Genfbe, ahol mesés gazdagságot és hírnevet remélve kezd táncosnőként dolgozni. Hamar ráeszmél, hogy a hírnevet nem adják ingyen, és nemsokára az utcán találja magát, ahol prostituáltként kell megélnie. Az igaz érzelmekről rég letett ugyan, de a szexualitás új és új utakra csábítja mindaddig, amíg egy fiatal festő fel nem lobbantja benne a szerelem tüzét. Választás elé kényszerül: vagy végleg feloldódik a testiségben, vagy megtalálja saját “belső fényét”, és a szent szerelemben keresi meg a szex helyét.Coelho újabb világsikerű művében a szerelem szentségéről és a benne rejlő szexualitásról ír, tabuk nélkül, szenvedéllyel, a tőle megszokott spirituális emelkedettséggel.

tizenegy perc

SZERINTEM...
A harmadik Coelho-regényem, de valamiért nem érzem azt, hogy maradéktalanul elégedett lennék vele. Óhatatlanul is a Veronika meg akar halni-hoz hasonlítgatom, ami nekem nagyon tetszett és faltam, viszont a Tizenegy perccel más a helyzet. Míg Veronika karaktre számomra szerethető volt, addig Maria, a kissé butuska brazil kisvárosi lány, aki Európába utazik szerencsét próbálni, végül pedig minden összejön neki valamiért túl sok. Maria a leírása alapján is egyébként kissé visszataszító volt számomra, az viszont elég ellentétes, hogy ahogy halad előre a történet, úgy lesz egyre bölcsebb, egyre okosabb a hölgy.

Maga a történet összességében nem volt rossz (ha nem gondolkodtam rajta sokat), viszont a valódi mondanivaló nem igazán jött át, amit rettentően sajnálok. Számomra valahogy a szerelem témaköre, illetve hogy rátaláljunk a másik felünkre nem igazán ilyen utakon zajlik, sőt.

A folytatásért kattintson!

(2014-04-01)