Elhiszik nekem, hogy a napokban jártam az 1860-as években Szombathely Fő terén? Nem? Ha hiszik, ha nem így volt. Szeretnék utánam csinálni? Nem kell mást tenniük, mint elmenni a Savaria Múzeumban és megtekinteni a 2017. május 19-én nyílt Fényérzék kiállítás sorozat Személyes című időszaki kiállítását, melynek kurátora az a Kelbert Krisztina történész, aki nemrégiben a Molnár István díjas Kassai Ferenc grafikusművésszel megalkotott egy drámai kiállítást és kötetet, melynek segítségével, szemtől szembe állított minket a szombathelyi elhurcolt zsidóság történetével.

Köszöntőjében Csapláros Andrea múzeumigazgató asszony kifejezte örömét és háláját a szép számban érkező közönség felé, elmondta, hogy a kiállításban megjelenő csaknem 400 többszörös nagyításban látható, nagy-, és un. kukkolós kis képek tematikusan kerültek elrendezésre. Külön kiemelte, a kiállításnak egyfajta hátsó keretet biztosító a szombathelyi Fő teret ábrázoló képet, mely 3D-ben látható.

Az Igazgatóasszony szeretettel várja vissza az érdeklődőket, egy alaposabb, mélyebb szemlélődésre. Köszönetet mondott továbbá azoknak az intézményeknek, gyűjtőknek, magánszemélyeknek, akik saját gyűjteményükből kölcsönöztek képeket a kiállításra.

A kiállítást Kincses Károly fotómuzeológus nyitotta meg mélyreható szavaival.

„Ezek a fotográfiák itt nem csak papírdarabok, vagy üvegnegatívok, valamely kémiai eljárással rögzített képnyomokkal az egyik oldalukon. Ezek a képek mi vagyunk. Ezek segítségével tudjuk belehelyezni magunkat egy folytonosságba, az egészbe, a világ rendjébe. Így tudjuk meg, hogy nem csak a saját kis pitiáner életünk van, hanem részei vagyunk egy beláthatatlan folyamatnak. Arcvonásaink, jellemző jegyeink, gondolkodásunk elemei, tudásunk, mind örökségként jutottak hozzánk, azzal a komoly feladattal, hogy ezeket tovább is kell adni az utánunk következőknek.”

A kiállítás célja, elsősorban a 19-20. századi Szombathely történetének személyessé tétele, hisz, ahogy azt Kincses Károly is mondotta:

„a hová megyünk nem értelmezhető, a honnan jöttünk biztos tudása nélkül.”.

A kiállított kópiák azon túl, hogy bizonyítékai múltunknak, kimeríthetetlen tárházai a találgatásoknak, egyéni értelmezéseknek, újabb és újabb aspektusú megvilágításoknak, mely még izgalmasabbá teszi a kiállítótérben való szemlélődést.

A kollekció segítségével betekinthettünk elődeink mindennapjaiba a fürdők, a bálok, művészet, kultúra, vallási, de akár a város szélében telepekben élő cigányok életébe is. Óriási képeken jelenik meg a kor viselete, divatja. Szenzációs portréfotók hozzák közelebb az 1860-1960-as években élő ember életét. A kiállításban megjelenő fotográfusok képeiből élményszerűen – akár a kirakó egy-egy darabkáiból – épül fel városunk századfordulós története, összekapcsolva az egyes személyek történelmét a lokális történelemmel.

A kiállításban látható képek egytől egyig valaha Szombathelyen működő kiváló fényképészek,

Knebel Ferenc, ifj. Knebel Ferenc, Knebel Jenő és Knebel Terézia, Farkas Géza stb.

alkotásai, melyek nagy része a Savaria Múzeum gyűjteményét képezik, de megtalálhatók a Vas Megyei Levéltár, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményének néhány féltve őrzött darabjai is. A néhai fényirdászok életrajza, munkássága a kiállításban külön, egész falat beterítő molinón jelenik meg, méltó emléket állítva alkotásaik, korukat megelőző kiválósága előtt.

Azt nem tudni pontosan a téma, a fotótörténet, vagy a Kassai-Kelbert páros egyedi és utánozhatatlan vizuális koncepciója, ízlésvilága a hívóerő, mindenesetre a Fényérzék – Személyes kiállítás nagy közönség előtt és méltó éltetéssel nyílt meg. Biztos vagyok benne, ha elmennek és megnézik a Fényérzék – Személyes kiállítást megtalálják az okot, amiért ez így lehetett.

A most bemutatott kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, Szombathely Megyei Jogú Város, valamint a FALCO Zrt. támogatta. A kollekció 2017. december 21-ig megtekinthető a Savaria Múzeum dísztermében.

„Mert a múlt dolgait tudva, a jelenben való eligazodás is könnyebbé válhat.”
(
Kincses Károly)

Spiegler-Kutasi Nikoletta
(fotó/cikk)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

2 × öt =