Az Önkéntesség Világnapja alkalmából, december 5-én a Vas Megyei, Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (CSEÖH) informális szakmai napot szervezett, ahol az önkéntesség és az iskolai közösségi szolgálat különböző lehetőségeiről tájékozódhattak a résztvevő civil és egyéb szervezetek képviselői és a szombathelyi fiatalok.

A rendezvény a Vas Megyei Civil Információs Centrum hagyományosan megrendezésre kerülő civil sajtóreggelijével indult, ahol a Kötélugró Klub Szombathely, a Kézfogás a Gyermekekért Szociális Egyesület, az AGORA Szombathely Kulturális Központ valamint a Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület hívta fel a média képviselőinek figyelmét decemberi programjaira.

A reggelit a szakmai előadások követték. Elsőként Pászthory István, volt EVS önkéntes hallgató beszélt finnországi önkéntes élményeiről. Majd Bogdán Iván a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei szervezetének igazgatója hangsúlyozta az önkéntesség szervezetükben betöltött szerepét. Ezt követően Nemesné Ley T. Regina önkéntes koordinátor, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ képviseletében mutatta be a Diakóniai Központban egyénileg és csoportosan végezhető önkéntes tevékenységek tárházát, ilyenek például az önkéntesek és a lakók közös kirándulásai és kézműves foglalkozásai, beszélgetés a lakókkal, egy-egy tánc vagy művészeti produkció bemutatása a lakóknak.         

A szociális intézmény önkéntes lehetőségeinek megismerését követően Meskó Krisztián, a Hegypásztor Kör projektkoordinátorának előadását hallgathatták a résztvevők. Az egyesület munkatársa mesélt a L.I.K.E. program elmúlt félévben lezajlott eseményeiről (kerékpártúrák, Gyüttment Fesztivál, kézműves foglalkozások…) logó pályázatáról és a „Töltsd tele Vassal” elnevezésű programról. 

Az ebéd előtti előadást Dancs István a Vas Megye és Szombathely MJV Nyugdíjas Szövetségének elnöke tartotta. A szövetséghez tartozó megyei kluboknak és közösségeknek kínált programjaikat mutatta be: nyugdíjas akadémia, kirándulások, kreatív foglalkozások karácsony és húsvét előtt, sport programok (darts, futó verseny, teke), főző versenyek, színház és mozi látogatások, Ki-Mit-Tud.  Programjaik jelentős részének szervezési feladatait önkéntesek végzik.         

A szakmai nap zárásaként került sor a CSEÖH által életre hívott „Az Év Vas Megyei Önkéntese 2017” és az „Év Civil Szervezete díj” átadására. Az önkéntesek elismerésére non-profit szervezetek, intézmények, önkormányzatok jelölhették önkénteseiket.

Díjazott önkéntesek:     
– Kila Krisztina (Új Nemzedék Szombathely Közösségi tér)             
– Erős Klára (Körmendi Karitász) 
– Ambrus Tivadarné (Szombathelyi Diakóniai Központ)  
– Szijj Laura (Fekete István Állatvédő Egyesület)                
– Thököly Fanni (Fekete István Álltavédő Egyesület)

Díjazott civil szervezet:
– Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete

Nagy Krisztina 
(szerző)
Kecskeméti Edit
(fotó)