Kezdőlap Időkapszula 11+1 kastély, régen és most

11+1 kastély, régen és most

Fotó: Budapest Főváros Levéltára - Klosz György - Fortepan (1895/1899); Lechner Nonprofit Kft. - Váti Dokumentációs Központ (1980); kontraszt.godollo.hu

Előző, várakkal foglalkozó összeállításunk után most tizenkét kastélyt mutatunk be régi és mai állapotában.

Zichy-kastély, Nagyhörcsökpuszta

Fotó: Fortepan, egykor.hu
Fotó: Fortepan (1905), egykor.hu

Alig maradt valami az egykor pompás Zichy-Pálffy-kastélyból, mely Ybl Miklós tervezése. 1855-re készült el, gróf Zichy Paulai Ferenc feleségének tiszteletére az Anna-vár nevet viselte. Egy épületrész maradt a kastélyból, mely napjainkban romos, elhanyagolt állapotban van.

Festetics-kastély, Keszthely

Fotó: Beyer Norbert - Fortepan (1965), medicaltourismhungary.com
Fotó: Beyer Norbert – Fortepan (1965), medicaltourismhungary.com

1745-1880 között épült fel a hatalmas épület, melynek nagy része hihetetlen módon épségben megmaradt a II. világháború során. Berendezési tárgyai szétszóródtak az országban, sokat még mindig az Iparművészeti Múzeum őriz Budapesten. Ennek ellenére napjainkban az ország egyik legszebb és legnagyobb kastélya.

Esterházy-kastély, Fertőd

Fotó: Budapest Főváros Levéltára/Klosz György/Fortepan (1895,1899); korkep.sk (1952)
Fotó: Budapest Főváros Levéltára/Klosz György/Fortepan (1895,1899); korkep.sk (1952)

Versailles mintájára építtette a kastélyt Esterházy Miklós herceg. Fertődön 1773-ban még Mária Terézia is megszállt, lakosztálya 1945-ig érintetlen volt. A II. világháború során a kastély berendezését széthordták vagy megsemmisült, az épület romos állapotba került. 1959-től folyamatos felújítás alatt áll, 2009 óta megújult a főépület és több melléképülete, parkja, valamint rózsakertje is. Évente több százezer érdeklődő látogatja az épületegyüttest.

Grassalkovich-kastély, Gödöllő

Fotó: Budapest Főváros Levéltára - Klosz György - Fortepan (1895/1899); Lechner Nonprofit Kft. - Váti Dokumentációs Központ (1980); kontraszt.godollo.hu
Fotó: Budapest Főváros Levéltára – Klosz György – Fortepan (1895/1899); Lechner Nonprofit Kft. – Váti Dokumentációs Központ (1980); kontraszt.godollo.hu

Grassalkovich Antal az 1730-as évektől kezde meg a barokk kastély építtetését, mely ekkor élte első fénykorát. A kastélyt 1867-ben koronázási ajándékként kapta meg a királyi pár, Erzsébet királyné egyik kedvenc pihenőhelye volt Gödöllő. 1920-tól Horthy Miklós sokat tartózkodott a kastélyban, mely azonban a II. világháborúban komoly károkat szenvedett. Berendezése nagy része elpusztult, az épületet a szovjetek laktanyának, raktárnak használták. Felújítása folyamatosan zajlik, rekonstruálták a kastélyépületet, színházát, pavilonját, lovardáját és már parkjának egy részét is.

Lamberg-kastély, Mór

Fotó: Építész - Fortepan (1953); honismeret.network.hu
Fotó: Építész – Fortepan (1953); honismeret.network.hu

A 18. században épült meg a kastély, melyben kétszer is földrengés okozott károkat. Tulajdonosainak szomorú sorsa az épületéhez hasonló: az 1848-as  forradalmi altábornagyot, gróf Lamberg Ferenc Fülöpöt a tömeg hazaárulással vádolta és kegyetlenül meggyilkolta a pest-budai hajóhídon. Utolsó tulajdonosát a szovjetek feleségével együtt agyonlőtték a kastélyban, melyet feldúltak, könyvtárát megsemmisítették. Ma a jó állapotú, gondozott épületben kiállítás és kulturális központ működik.

Bory-vár, Székesfehérvár

Fotó: Gyöngyi - Fortepan (1964); bory-var.hu
Fotó: Gyöngyi – Fortepan (1964); bory-var.hu

Bory Jenő építész-szobrászművész 1923-ban kezdte meg a romantikus fantáziavilág építését, melyet 40 éven át egymaga, néhány munkás segítségével folyamatosan bővített saját maga, felesége és gyermekei számára. 1945-ben a szovjetek egy élet munkáját tették tönkre. Az épületet szétlőtték, szobrait ledöntötték, így Bory Jenő nyugdíjas éveit otthona renoválásával töltötte, 1959-ben bekövetkezett haláláig. Ma a házaspár alkotásaiból látható páratlan gyűjtemény az épületben.

Orczy-kastély, Gyöngyös

Fotó: Gyöngyi - Fortepan (1950); enikoszilard.5mp.eu
Fotó: Gyöngyi – Fortepan (1950); enikoszilard.5mp.eu

A klasszicista stílusú kastély a 18. század végén épült. Lakói között volt – ha csak rövid ideig is – I. Sándor cár, Windisch-Graetz, Kossuth és Görgey. A tulajdonos család tagja volt Orczy Emma, aki a Vörös Pimpernel c. könyvével lett világhírű. A kastély a 20. századra rossz állapotba került, nagymértékű felújítása 2005-ben kezdődött meg uniós támogatással. 1956-tól a Mátra Múzeumnak ad helyet.

Széchenyi-kastély, Nagycenk

Fotó: Gyöngyi - Fortepan (1951); hu.worldmapz.com
Fotó: Gyöngyi – Fortepan (1951); hu.worldmapz.com

1750-re készült el az épület, ahol Széchényi Ferenc összegyűjtötte értékes műtárgyait és könyveit, melyeket később a Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár induló gyűjteményeként ajánlott fel. Széchenyi István mintagazdaságot hozott létre a birtokon, az épületben modern vízöblítéses vécéket és fürdőszobákat alakított ki. Fia, Béla dendrológiai munkásságának köszönhetően napjainkban is számos fakülönlegesség található a parkban. A kastéllyal szemben 2,6 km hosszú, 260 éves kettős hársfasor vezet. Az épület a II. világháború alatt és után romos állapotba került, 1973-ra felújították.

Grassalkovich-kastély, Hatvan

Fotó: Kurutz Márton - Fortepan (1950); umvp.eu
Fotó: Kurutz Márton – Fortepan (1950); umvp.eu

Grassalkovich Antal 1754-57 között építtette a kastélyt, melynek homlokzata a család gödöllői otthonát idézi. Az 1867-től tulajdonos Hatvany-Deutsch család számos felújítást, bővítést végzett az épületen. A II. világháború alatt egy ideig Gestapo-központ működött itt, majd a háború után a szovjetek az épületet tönkretették, berendezését széthordták. Később kórházként, középiskolaként is funkcionált, parkja ekkor megsemmisült, épülete az 1970-es évekre életveszélyessé vált. Bár azóta renoválták, jelenleg felújításra szorul. Most vadászati múzeumnak ad otthont.

Szapáry-kastély, Bük

Fotó: Lechner Nonprofit Kft. - Váti Dokumentációs Központ (1966); Horváth János - panoramio.com
Fotó: Lechner Nonprofit Kft. – Váti Dokumentációs Központ (1966); Horváth János – panoramio.com

Eredetileg 16. századi udvarházban alakíttatta kastéllyá Felsőbüki Nagy István a 17. század végén. A Szapáry család 1925-től lakott a kastélyban, amelyet 1949-ben elvettek tőlük és államosítottak. 1960-tól működött itt szálloda, a kastély azóta magánkézbe került, így bár teljesen felújították, sajnos nem látogatható.

Schossberger-kastély, Tura

Fotó: Nagy Gyula - Fortepan (1944); hiresmagyar.network.hu
Fotó: Nagy Gyula – Fortepan (1944); hiresmagyar.network.hu

1883-ra készült el a Schossberger család neoreneszánsz kastélya, mely az Operaházhoz hasonló stílusjegyeket hordozza magán. Eredetileg Ybl Miklós tervezésének tartották, mára kiderült, hogy építésze inkább Bukovics Gyula lehetett. A II. világháborútól szovjet laktanyát, majd kórházat rendeztek be az épületben, felújítását 2003-ban kezdték meg. Jelenleg üres, de látogatható, számos esküvő és forgatások helyszíne.

Királyi vár, Buda

Fotó: budapesti.eoldal.hu - epiteszforum.hu (1945); Wikipédia
Fotó: budapesti.eoldal.hu – epiteszforum.hu (1945); Wikipédia

A Budavári Palota gyakorlatilag a 14. századtól a 20. századig folyamatosan épült, bővült. Az épület Buda 1686-os visszavételekor súlyosan megrongálódott, így a 18. században újjáépítették, ettől kezdve a nádori család lakott itt. A 19. század végén Hauszmann és Ybl tervei alapján bővítették ki, a világháborúk között Horthy Miklós használta. A gyönyörű épületegyüttes a II.világháború alatt súlyos károkat szenvedett el. Rekonstrukciója sajnos nem követte az eredeti formát, átalakították, egyszerűsítették, hatalmas lépcsőjét lebontották. Felújítása folyamatos, eredeti állapotának visszaállítása tervben van.

PT