Amikor a római istenek és Kádár kultúrpolitikusai összetalálkoznak

Tűrt, tiltott, támogatott. Jól ismert fogalmak ezek az ’50-es, ’60-as, ’70-es évek kultúrpolitikájából. De ki gondolná, hogy ezek a tendenciák a Római Birodalom egyes isteneihez való viszonyulásban is tetten érhetők? Milyen erők mozgatták az egykori történéseket? Miként alakult a savariai Isis-szentély modern kori sorsa a gazdasági és politikai viszonyok függvényében?

A fenti kérdések vizsgálata és a válaszok keresése során lépten-nyomon Szentléleky Tihamér személyével találkozik az érdeklődő. Ő az a nagy formátumú kutató és kultúraszervező, akinek sorsa és szakmai életpályája elválaszthatatlan az Iseumétól, így megkerülhetetlen alakja volt több mint negyed évszázad szombathelyi kulturális életének.

Az Iseum Savariense új, időszaki kiállítása az egyiptomi Isis istennő római fogadtatása, a szombathelyi szentély ókori és modern kori sorsa, valamint Szentléleky kalandos életútjának párhuzamba állítása révén mutatja be a Szombathely emblematikus emlékéhez kötődő szellemi folyamatokat és idézi meg Savaria bennük megnyilvánuló géniuszát.

A karneváli hangulatban telt megnyitón Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke és Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere mondott köszöntőt. A meleg időjárás ellenére szép számmal megjelent látogatók előtt dr. Németh György ókortörténész, az ELTE professzora nyitotta meg a kiállítást, amelyet ezt követően annak egyik kurátora, Sosztarics Ottó mutatott be tárlatvezetés keretében.

A kiállítás 2025. február 24-ig látogatható az intézményben.